Haberler
Güney Kore'de parlamento sıkıyönetim kararını iptal etti

Sıkıyönetime karşı parlamentonun kararı ortalığı karıştıracak

Güney Kore'de askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Askerler camları kırarak girdikleri binadan apar topar ayrılmak zorunda kaldı

Güney Kore'de tansiyon yüksek! Tanklar sokaklara indi, binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Tanklar sokaklara indi bile! Binlerce kişi Meclis'e gidiyor

Çiğ köftecide genç kadını dakikalarca taciz etti

Genç kadına yaptığı rezillik, mide bulandırdı

Türkiye'de Su Kaynakları Yönetimi Toplantısı

Türkiye'de Su Kaynakları Yönetimi Toplantısı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) "Türkiye'de Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirilmesi" Başlıklı Eşleştirme Projesi Kapsamınsa Düzenlenen "Türkiye'de Su Kaynakları Yönetimi Toplantısı" Yapıldı.

Avrupa Birliği (AB) "Türkiye'de Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirilmesi" başlıklı eşleştirme projesi kapsamınsa düzenlenen "Türkiye'de Su Kaynakları Yönetimi Toplantısı" yapıldı. Aydın Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleşen toplantıya Aydın Valisi Mustafa Malay, Uşak Valisi Kayhan Kavas, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, DSİ Etüt ve Planlama Daire Başkanı ve Projenin Türkiye Sorumlusu İsmail Güneş, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Akif Özkandı, AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Hank Strek, Hollanda Tarım Ataşesi Carla Konsten, DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, daire müdürleri, sulama birliği başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, su ile ilgili tüm unsurların bütün olarak ele alınması gerektiğini söyledi. AB'nin bu konuda demokratik ve şeffaf bir yaklaşımı olduğunu ifade eden Pierini, sorunun çözümü noktasında ilgili tüm paydaşların çalışmalarda yer alması gerektiğini savundu. Devletlerin bu konuda sürekli olarak para harcayan bir noktada olmalarının faydalı olmadığını belirten Pierni, "AB desteği ile yürütülen ‘Su Çerçeve Direktifi ve Tehlikeli Maddeler Direktifine Yönelik Uygulama Planı' kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Büyük Menderes Havzası'nın temizlenmesi çalışmaları ve su sektöründe kapasite geliştirilmesi için birlikte çalışmalar yapıyoruz. Amacımız ülkenizdeki su kaynakları yönetiminin AB standartlarına uygun hale getirilmesini sağlamak. Biz elimizden geldiği kadar ekolojik yapıyı doğal haline dönüştürmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar bu konuda güzel çalışmalar yapıldı. Burada Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve Bafa Gölü'nün bulunmasu ayrı bir önem taşıyor. Devler, yerel yönetimler ve vatandaşların katılımıyla ortak çalışmalar yapılmalı. AB'de çalışmalar ülkelerin işbirliği ile yapılıyor ama burada ilgili illerin katılımıyla birliktelikler oluşturulmalı" dedi.

AB desteği ile yürütülen proje için Büyük Menderes Havzası'nın pilot bölge seçilmesinin büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Uşak Valisi Kayhan Kavas da, burada en büyük görevin kirlenmeye neden olan unsurlara düştüğünü iddia etti. AB ülkesinden gelen heyetlerin gelip Türkiye'de kanalizasyon ve alt yapı gibi çalışmaları yapmasının söz konusu olmadığının altını çizen Kavas, aynı şekilde kurulan Büyük Menderes Havzası Birliği'nin de belediye ve özel idarelerinin yerine geçmesinin söz konusu olmadığını kaydetti. AB heyetinin konunun öneminin fark edilmesi ve edinilen tecrübelerin paylaşılması noktasında çalışmalara katkı sağlayacağını işaret eden Kavas, "Bildiğim kadarıyla proje kapsamındaki çalışmalar 8 aydır devam ediyor. Ama kimse yapılanların farkında değil ve yeteri kadar bilgi sahibi olmadık. Kimse bugüne kadar neler yapıldığını bilmiyor. Ben projenin havzaya faydalı olacağına inanıyorum. Ama öncelikle kurumsal yapıyı doğru kurmalıyız ve doğru bir koordinasyon sağlanmalı. Aksi halde etki dağılarak yok olup gidecek. Bunlar yaptıktan sonra neler yapabileceğimizi sahada belirlemeliyiz. Proje kapsamında yürütülecek tüm faaliyetler Büyük Menderes Havzası Birliği üzerinden yapılmalı. Bu böyle olmazsa yapılanların hiçbir faydası olmaz. 8 ay sonra halen aynı konuları konuluyor oluruz" diye konuştu.

Hava, su ve toprağın insan yaşamının en önemli unsurları olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Malay ise; nüfus artılı ve sanayileşme ile bu kaynaklarda hızlı bir kirlenme yaşandığının altını çizdi. Büyük Menderes Nehri'nin bölgenin can damarı olduğu beyan eden Malay, nehirdeki kirliliğin önlenmesi için Afyon, Uçak, Denizli ve Aydın illerinin bir bütün olarak hareket etmesi gerektiğinden söz etti. sorunların ancak birlik ve beraberlikle aşılabileceğini dile getiren Malay, şöyle konuştu: "AB üyesi ülkelerden gelen uzmanalr bu konudaki tecrübelerini bizlerle paylaşıyorlar. Çalışmalarımızı tek elden yürütürsek, kısa sürede sonuç alabiliriz. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Çünkü halkın sahiplenmediği hiçbir şey başarıyla sonuçlanmaz. Dünya artık çok küçüldü. Her gün milyonlarca insan başka ülkelere giderek, oralarda vakit geçiriyorlar. Bunun için sorunların bölgesel olarak değil, genel olarak ele alınması ön plana çıktı. Projenin 2009 yılında tamamlanacağı söyleniyor. Kalan sürede el birliği yapılarak Büyük Menderes Havzası'nda istenen sonuçların elde edileceğini düşünüyorum" (MB-İK) 20.06.2008 18:23 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title