Türkistan'dan Anadolu'ya Bilim ve Felsefe Anlatıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kültür hizmetleri arasında yer alan Şehir Konferanslarında bu hafta Türkistan’dan Anadolu’ya Bilim ve Felsefe konusu anlatıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin kültür hizmetleri arasında yer alan Şehir Konferanslarında bu hafta Türkistan'dan Anadolu'ya Bilim ve Felsefe konusu anlatıldı.
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Necmettin Erbakan Üniversitesi ile birlikte düzenlediği Şehir Konferanslarına konuk olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Türkistan'dan Anadolu'ya bilim ve felsefe konulu bir konuşma yaptı. İslam kültürünün kendisinden önce ortaya çıkan kültürle yüzleşmek zorunda kaldığını anlatan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Müslümanların Bağdat'a gelinceye kadar üç kavramı geliştirdiklerini kaydetti. Müslümanların önce yayıldıkları coğrafyayı tevarüs ettiklerini, yani miras olarak aldıklarını ardından temellük ederek mülkiyetlerine geçirdiklerini, daha sonra temessül ederek özümsediklerini, son olarak da tercüme ve telif yaptıklarını dile getiren Fazlıoğlu, "Onun için batı oryantalizminin iddia ettiği gibi İslam medeniyetinde düşünce ve kültür faaliyetleri tercümelerle başlamaz. Bu büyük bir yalandır. Hiçbir medeniyette tercüme bir şeyi başlatmaz. Tercümeler ancak yolda olan bir düşünce hareketini beslemek için yapılır ve fayda verir. Müslümanlar zaten kendi güzergahlarını kurmuşlardı, yola çıkmışlardı, soruları vardı. İhtiyaçları hasıl olduğu için bu tercümeleri yaptılar. Çünkü yapılan tercümelerde bir tane uyduruk eser yok. Hepsi dönemin en önemli eserleri. Tercümeler o açıdan oryantalistlerin dediği gibi tek başına İslam medeniyetinin düşünce hareketini başlatmamıştır. Her zaman söylüyorum, Oryantalizm İslam medeniyetine uygulanmış kültürel bir terördür" ifadelerini kullandı.
Programa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı ile çok sayıda kültür insanı ve davetli katıldı. - KONYA