Haberler

Türkçe Öğretim Seti Projesinin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kalkınma Bakanlığı, Gaziantep İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın finanse ettiği ve Doç.Dr.Halil İbrahim Yakar ve Yrd.Doç.Dr.Ahmet Özpay tarafından yürütülen Kaşgarlı Mahmut Araplar İçin Türkçe Öğretim Seti projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Kalkınma Bakanlığı, Gaziantep İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın finanse ettiği ve Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özpay tarafından yürütülen Kaşgarlı Mahmut Araplar İçin Türkçe Öğretim Seti projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Fen - Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Kılıç, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Suriye ile aynı coğrafyayı paylaştığımızı ve aynı kültürel değerlere sahip olduğumuzu belirtti.

Prof. Dr. Coşkun, konuşmasında Ortadoğu ülkeleriyle sıcak ilişkiler kurmaya çalıştıklarını belirterek, "Uluslar arası öğrenci statüsünde şuanda bine yakın öğrencimiz var. Bu anlamda bu kültürel coğrafyayı birlikte paylaşmanın gereğine inanıyoruz. Çünkü üniversite olarak sadece eğitim, meslek alanında öğretmek değil, kültürel bir şeyler de öğretmenin ve bunu toplumla paylaşmanın zevkini tatmak istiyoruz. Hem yerelde hem de uluslar arası komşularımızla çok yakın ilişkiler kurmayı göreve geldiğimizden bu yana kendimize görev bildik. Sadece dil öğrenimi değil, sosyal, kültürel alanda özgün, özel projeler gerçekleştiriyoruz. Böylece özgün, güzel bir eser ortaya çıktı" dedi.

Projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Fen - Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adil Kılıç, "Projeye destek vermemizdeki neden arkadaşlarımızın çalışkanlık ve gayretlerine duyduğumuz güvendir. Çünkü bu konuda daha önce Halep'te Osmanlı vakıf eserleri konusunda güzel bir çalışma yaptılar. Binaların yıkıldığını televizyonlarda görüyoruz. Umarım o eserlere bir şey olmamıştır. Eğer bir şey olursa o eserin değeri çok daha fazla artmış olacaktır. Bu kalıcı bir eser. Dünya artık tarihi kazanılan savaşlarla değil, medeniyete ne kazandırdığımızla değerlendiriyor" diye konuştu.

Araplar için Türkçe öğretimi geçmişinin on birinci yüzyıla kadar dayandığını belirten Proje Koordinatörü Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar, "Büyük dil alimi Kaşgarlı Mahmut 1074 yılında, Türk dil ve kültür tarihinin en büyük hazinelerinden biri olan Divanu Lugati't - Türk'ü Araplara Türkçe öğretmek ve Türk dilinin Arapça ile boy ölçüşebilecek boyutta zengin bir dil olduğunu ortaya koymak için kaleme almıştı" şeklinde konuştu.

Projenin genel amaçlarından birisinin Türkçenin bilimsel ve modern metotlar kullanılarak Ortadoğu coğrafyasındaki geniş kitlelerce öğrenilmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yakar, "Böylece ülkemiz ile Ortadoğu ülkeleri ile ticari ve kültürel bağların daha sağlıklı ve verimli hale gelmesine zemin hazırlamaktadır. Ortadoğu'da meydana gelen son siyasi olaylar bir sonuca ulaştığında inanıyorum ki Türkçenin gücü kendini daha fazla hissettirecektir. Dünyada en fazla konuşulan diller arasında bulunan Türkçe, Ortadoğu coğrafyasında kendine daha fazla yer bulacaktır" ifadesinde bulundu.

Tanıtım toplantısı sonrasında Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından projeye katkı sunanlara sertifika verildi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close