Türk Yardım Kuruluşları BM'ye Örnek Oluyor
Mümin Altaş - Merkezi Konya'da bulunan Dost Eli Derneği'nin, Nijer'de açlık ve kıtlığa uzun vadeli çözüm sunan keçi dağıtımını örnek alan Birleşmiş Milletler'in (BM) de bölgede keçi dağıtımına başladığı öğrenildi.
Mümin Altaş - Merkezi Konya'da bulunan Dost Eli Derneği'nin, Nijer'de açlık ve kıtlığa uzun vadeli çözüm sunan keçi dağıtımını örnek alan Birleşmiş Milletler'in (BM) de bölgede keçi dağıtımına başladığı öğrenildi.
Dost Eli Derneği Genel Başkanı Mehmet Seçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nijer'deki faaliyetlerine 2005 yılında başladıklarını söyledi.
İlk yardım organizasyonlarının etkili bir kıtlık dönemine denk geldiğini ve dağıttıkları yardımın 10 günde tükendiğini gördüklerini belirten Seçer, farklı yardım alternatifleri üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
Nijer sokaklarında dolaşan keçileri görünce, yardımseverlerin paralarıyla bunları satın alarak ihtiyaç sahiplerine dağıttıklarını anlatan Seçer, şunları kaydetti:
"Bunlar Türkiye'deki Saanen ırkı hayvanlar gibi. Günde 3-4 kilo süt veriyor ve yılda iki sefer yavruluyorlar. Yardımseverler ve yönetimdeki arkadaşlarla yapılan istişare sonucu ilk olarak 700 adet dağıttık. Bu hayvanları verirken,
'Bunları satmayacaksınız, yemeyeceksiniz. 2 sene sonra sizden geri alacağız. Yavruları sizin olacak' dedik ama geri almadık. Bunun maksadı farklıydı. Amacımız; hayvanları satmasınlar ve sürüleri olsun. Bir tanesi 100 dolar ama onlar için çok kıymetli. Keçiler, hayatlarını değiştirdi. Her gittiğimizde satın alıp o bölgede dağıtıyoruz. Bugüne kadar 13 bin 500 civarında dağıttık. Yavrulayarak 100 bine ulaşan keçiler Nijer halkının umudu oldu."
-"BM'ye örnek olmak gurur verici"-
Seçer, bölgede yardım kuruluşlarının faaliyetlerinin BM tarafından yakından takip edildiğini anımsattı.
Nijer'deki keçi dağıtım faaliyetlerinin herkes tarafından beğenildiğini ifade eden Seçer, "BM de burada yardımlar yapıyor. Genellikle gıda dağıtıyorlar. Bizim çalışmalarımızı görmüşler ve örnek almışlar. Şimdi onlar da bölgede keçi dağıtımına başlamışlar. Bu durum bizi çok sevindirdi. Onlara örnek olmak gurur verici" diye konuştu.
-Hastane yapılacak-
Yardım faaliyetlerinin bu çalışma ve gıda dağıtımıyla sınırlı olmadığına dikkati çeken Seçer, doktor ve hemşirelerden oluşan sağlık ekibinin 14 kez bölgeye gittiğini bildirdi.
Nijer'de doktor ve sağlık görevlisi de yetiştirdiklerini vurgulayan Seçer, sözlerine şöyle devam etti:
"Nijer Hükümeti bize 35 bin metrekare arsa verdi. Oraya küçük bir hastane ile tarım ve hayvancılığı onlara öğretecek birimler oluşturacağız. Bir Türk köyü kuracağız. Türk insanına karşı ayrı bir ilgileri var. Dağıtımlar yapıyoruz, bizi bırakmıyorlar. Gece yarılarına kadar kaldığımız yerlerde bizi bekliyorlar. Bir Nijerli bizimle görüşemeyince kaldığımız yerdeki görevliye 'Onlara söyleyin; biz ölürsek çocuklarımız, çocuklarımız ölürse torunlarımız kıyamete kadar Türklere dua edecek. Onların hangi maksatla yardım yaptığını biliyoruz' mesajını bırakmış. Onların duasını almak çok önemli."
Yayıncı: Ahmet Kayır - KONYA