"Türk Şirketleri Avrupa Şirketlerini Satın Alıyor"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işleri devredecek genç nesil olmadığı için Avrupa'da önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını belirterek, "Türk şirketleri tarafından Avrupa firmalarının marka ve dağıtım kanalları satın alınıyor."
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işleri devredecek genç nesil olmadığı için Avrupa'da önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını belirterek, "Türk şirketleri tarafından Avrupa firmalarının marka ve dağıtım kanalları satın alınıyor. Biz de bu ülkelerdeki şirketlerin alınması noktasında girişimcilere 200 bin dolara kadar hibe desteği veriyoruz" dedi.
Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Mersin'e gelen Ekonomi Bakanı Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte Mersin iş dünyası ile HiltonSA Oteli'nde bir araya gelerek 'Yeni Teşvik Sistemi'ni anlattı. Yeni Teşvik Sistemi'nin Türkiye'nin yüzde 90'ından fazlası tarafından kabul gördüğünü söyleyen Çağlayan, 2011 yılının Temmuz ayında sistemin oluşturulması ile ilgili olarak 800 sivil toplum kuruluşunun görüşlerinin alındığını belirterek, "İnsanlarımızın isteklerini Teşvik Sistemi'ne koyduk. Sistemle birlikte Mersin, hak ettiği yere geldi. Çalışma kapsamında 3'ncü bölge teşviklerinden yararlanacak olan Mersin, Karboğazı ve Tarsus-Kazanlı turizm yatırımlarında 5'nci bölge desteği alacak. Genel, bölgesel, büyük ölçekli projeler ve stratejik yatırımlar olarak 4 ayak üzerine kurulan sistem oluşturulurken, her ilin sosyal gelişmişlik endeksi çıkarıldı. Doğu illerimize yapılacak olan yatırımlarla işsiz gençlerimize istihdam sağlayacağız ve gençlerimizi terörün elinden kurtaracağız" ifadelerini kullandı.
"AVRUPA'DAKİ ŞİRKETLERİN SATIN ALINDIĞI BİR DÖNEME GİRDİK"
88 yıllık Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını kaydeden Çağlayan, birçok Avrupa ülkesinin ekonomik sıkıntılarla boğuştuğuna dikkat çekti. Çağlayan, Türkiye'nin ihracat ve ithalatın yanı sıra turizm sektöründe de dünyanın 6'ncı, Avrupa'nın ise 4'ncü büyük destinasyon merkezi olduğunu belirtti. Türkiye'nin 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, "Türkiye bu rakamı 2011 yılında 135 milyar dolara çıkarmıştır. Rakamların yanı sıra gittiğim her ülkede ' Türkiye'yi nasıl görüyorsunuz?' şeklinde soru soruyorum ve gittiğimiz yerlerde ' Türkiye etrafında 4 saatlik uçuş mesafesi ile 56 ülkeye ulaşmaktadır' diyorum. Dünya gelirinin üçte birine sahip olan bu coğrafyada 1 buçuk milyar insan yaşıyor. 45 yaş ortalamasına sahip olan Avrupa'da önümüzdeki 10 yılda 1 milyon 600 bin şirket kapanacak. Çünkü işlerin devredileceği genç nesil yok. Ülkemizin avantajı da burada ortaya çıkıyor. Yaş ortalaması 29 olan ülkemizi ayakta tutacak olan genç nüfustur. Bu noktada Avrupa ülkeleri tarafından elden çıkarılacak olan şirketlerin satın alındığı bir döneme girdik. Türk şirketleri tarafından Avrupa firmalarının marka ve dağıtım kanalları satın alınıyor. Biz de bu ülkelerdeki şirketlerin alınması noktasında gerekli olan fizibilite, hukuki ve mali konular hakkında araştırmalar yapan girişimcilere 200 bin dolara kadar hibe desteği veriyoruz" şeklinde konuştu.
"YERLİ OTOMOBİL YAPACAK POTANSİYEL VAR"
Türkiye'nin otomotiv sektöründe açık verdiğini dile getiren Çağlayan, "Fiat'ın dünya genelinde 170 fabrikası bulunmaktadır. Ancak bu fabrikalar arasında en verimli fabrika da Bursa'daki TOFAŞ fabrikasıdır. Otomotiv zirvesinde sanayicilerimiz ve işadamlarını Avrupa'dan veya herhangi bir yerden şirket satın alacağı zaman finansa ihtiyaç duyduğu takdirde, 10 milyon Euro'ya kadar finans desteği sağlanacak ve bu rakamlara dolar bazında yüzde 5 faiz uygulanacak. Ülkemiz otomotiv sektöründe de 6 milyar dolar değerinde motor ithal ediyoruz ve bu nedenle de açık veriyoruz. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da ' Türkiye'nin yerli bir otomobili olsun' diyor. Buradaki amaç Türk mühendisinin ve Türk tasarımcısının üretebileceği bir otomobili olmasıdır. Şu anda otomotiv yan sanayisinde 9 milyar dolar ihracat yapılıyor. Ülke olarak bir otomobilin yüzde 85'ini üretebilecek olanaklara sahibiz. Bizim mühendisimiz son derece zeki ve bizim insanımız dünyanın en büyük şirketlerinde yönetici pozisyonundalar. Ülke ziyaretlerim sırasında iki vatandaşımızla tanıştım. Piyasa değeri 172 milyar dolar olan Coca-Cola ile Western Union şirketlerinin başında Türkler var. Dünyanın neresine gidilirse gidilsin Türk görebilirsiniz. Çünkü yeryüzünde Türk Milleti kadar cesur bir toplum yok" dedi.
"BİRÇOK ŞİRKET YÖNETİM MERKEZİNİ TÜRKİYE'YE TAŞIYOR"
Türkiye'nin dünyanın güvenini kazanmış bir ülke olduğunun altını çizen Çağlayan, yurt dışı temasları sırasında devlet başkanlarının ve bakanların Türk mucizesini sorduklarını kaydetti. Geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Yatırım Danışma Konseyi Toplantısının yapıldığı söyleyen Çağlayan, "Toplantıya Dünya Bankası'nın birinci başkan yardımcısı katıldı. Dünyanın en büyük şirketlerinin CEO'larını bu toplantıya davet ettik. Toplantıya katılım sağlayanlar 'Dünyanın en büyük yatırım merkezi Türkiye olacak' diyorlar. Çünkü birçok şirket, yönetim merkezini Türkiye'ye taşıyor. Öte yandan Cumhuriyetimizin 100'ncü kuruluş yıldönümü olan 2023 hedeflemesinde 500 milyar dolar ihracat yapmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz doğrultusunda özel sektörümüz dünyanın her tarafına ihracat yapacağını gösterdi. Türkiye'nin gelişmiş bir ülke olması budur. Borç almayan ülkemiz artık emir de almıyor ve artık gündemi biz belirliyoruz. Önemli olan yatırım ortamını oluşturarak, ekonomik istikrarı devam ettirmek ve ülkemize daha fazla yatırımcı getirmektir" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında nükleer santrallere de değinen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2023 hedeflemesinde yüksek enerjiye ihtiyaç duyacağına ve yüzde 6 enerji artışı talebiyle karşı karşıya kalacağına işaret etti. Çağlayan, Mersin ve Sinop'a yapılacak olan nükleer santrallerle birlikte 85 milyar kilovatsaat enerji elde edileceğini, bu enerjinin doğalgazdan üretimi söz konusu olduğunda yıllık faturanın 4-4,5 milyar dolar seviyelerinde olacağını, nükleer enerjiyle bu maliyetin 320 milyon dolara indirgeneceğini sözlerine ekledi.
Program çıkışı Bakan Çağlayan ve Vali Güzeloğlu HiltonSA Oteli'nin yanında bulunan taksi durağında esnafla sohbet etti. - MERSİN