Türk Mutfağına Yeni Lezzet "Zeytin Salçası"
Balıkesir'de, akademisyenler ile bir Ar-Ge firmasının projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, Türk mutfağına, özellikle diyetlerde tüketilebilecek "zeytin salçası" adıyla yeni bir damak tadı sunuldu.
SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'de, akademisyenler ile bir Ar-Ge firmasının projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, Türk mutfağına, özellikle diyetlerde tüketilebilecek "zeytin salçası" adıyla yeni bir damak tadı sunuldu.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen ile firma yetkilisi Faruk Durukan'ın öncülük ettiği proje, Edremit Körfezi'nde yetiştirilen zeytinlerden farklı kalitede yağ, atıklarından da verimli ürün elde edilmesi amacıyla uygulandı.
Çekirdeklerinden ayrılıp zeytinyağı alınmak üzere işleme tabi tutulduktan sonra yüzde 7 civarında yağ kalan zeytin posasının, kahvaltılarda ekmeğe sürülmesi dışında değerlendirilmesi için bir metot geliştirildi. Bu metotla zeytin salçası üretildi.
Tümen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, içeriğinde biber ve sarımsak gibi aromalandırılmış maddeler bulunan zeytin salçasının, kahvaltıda ve yemeklerde kullanılabileceğini söyledi.
Zeytin salçasını zeytin ezmesinden ayıran en önemli özelliğin tuzunun bulunmaması olduğunu belirten Tümen, "Bu ürün, tamamen konserve biçiminde paketlendiği için asla içine tuz ilave edilmiyor. Tansiyonu yüksek olanlar, tuzlu yiyemeyenler, yiyeceklerinde tuz kullanamayanlar için süper bir gıda. Aynı zamanda zeytin ezmesindeki boğazı yakma özelliği de bu zeytin salçasında yok" diye konuştu.
"Ülke ekonomisine yılda en az 500 milyon dolar kar getirebilir"
Edremit ilçesinde faaliyet gösteren Ar-Ge firmasının yetkilisi Faruk Durukan da geliştirdikleri yöntemin önemine değindi.
Dünyada uygulanan zeytinyağı üretme metotlarının İtalya ve İspanya kaynaklı olduğu bilgisini veren Durukan, şunları kaydetti:
"Bir yenilik yaparak hem daha kaliteli bir zeytinyağı elde etmeyi başardık hem de daha iyi kullanılabilen yan ürünler elde ettik. Üretilen yan ürünleri halk ekmek fabrikaları ekmeğe katabilir ve yavan ekmek yerine zeytinli ekmek tüketilir. Bunlar, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayabilecek ürünlerdir. Hesaplamalarıma göre, ülke ekonomisine yılda en az 500 milyon dolar kar getirebilecek bir projedir. Ülkemize hayırlı olsun."
Soğuk sıkım ile farklı bir metot kullanılarak elde edilen zeytinyağının olea europaea, omega-3 ve diğer yararlı bileşenler bakımından çok zengin olduğunu dile getirerek, zeytin salçasının üretimine ise talep olması halinde hemen başlanabileceğini sözlerine ekledi.