Türk Dünyası'nın Kültür Elçileri Eskişehir'de Buluştu
Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, "2013 yılında biz Türk Dünyası Kültür Başkenti'yiz ve Türk Dünyası'ndan bütün kültür, sanat heyetlerinin Eskişehir'e gelmesini arzu ediyoruz" dedi.
Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, "2013 yılında biz Türk Dünyası Kültür Başkenti'yiz ve Türk Dünyası'ndan bütün kültür, sanat heyetlerinin Eskişehir'e gelmesini arzu ediyoruz" dedi.
Vali Koçdemir, 10 ülkeden 42 sanatçının katılımıyla bir restoranda düzenlenen programdaki konuşmasında, bir şairin sevgilisi ile arasındaki bağı bir ipe benzeterek, "Aramızdaki bağ kopup tekrar o bağı kurduğumuzda, attığımız düğüm sebebi ile aramızdaki mesafe daha da kısalır" dediğini hatırlattı.
"Bizler de sizlerle yıllardır arzu ettiğimiz sıklıkta görüşemedik. Sizin attığınız yeni düğümlerle bu bağı bıraktığımız yerden daha da yakın mesafeye getireceğiz" diyen Koçdemir, şunları kaydetti:
" Eskişehir'in evlatları arasında pek çok ünlüler var. Bunlardan birisi de Yunus Emre. Yunus Emre, şöyle söylüyor, 'Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm.' Eğer sizler olmasanız, sanatçılar olmasa bütün dünya et ve kemik yığınından ibaret kalırdı. Dünyaya anlam katan, hayatı güzelleştiren sizlersiniz. 2013 yılında biz Türk Dünyası Kültür Başkenti'yiz ve Türk Dünyası'ndan bütün kültür, sanat heyetlerinin Eskişehir'e gelmesini arzu ediyoruz."
Kırgız sanatçı Roza Amanova da, "Eskiden bir söz vardı, 'Sanatçılar Allah ile insanlar arasındaki elçidir'. Bugün, yani 21. yüzyıldaki elçiler olarak Eskişehir'e adım attık. Eskişehir'e bayrak getirdik. Eskişehir'in 2013'te Türk Dünyası Kültür Başkenti olması, tüm Türk Dünyası'nın buraya gelmesi ve bayrağın bundan sonra daha da yükseleceği anlamına geliyor" diye konuştu.
Özbek sanatçı Zamira Suyunova ise "Bizim hayatımız, kültürümüz, yaşam tarzımız aynıdır. Bunu kimse inkar edemez. Her sabah Türk Dünyası'nda Türk müziği çalınmakta ve bunu herkes severek dinlemektedir" ifadelerini kullandı.
Rusya Federasyonu Saha (Yakut) Cumhuriyeti'nden Ayaarhan Grubu'nun sözcüsü de, şunları bildirdi:
"Biz Sibirya-dan Saha Türkleri'ni burada temsil ediyoruz. Eskiden belki de beraber olduğumuzun farkındaydık. Bu aralar biraz uzaklaşmıştık. Bundan dolayı halklarımız arasında kopukluklar oldu. Ama biz buna rağmen kendi Türkçemizi, kendi dilimizi koruduk. Türk dünyası ülkelerinden geldik ve aynı masada oturup yemek yerken birbirimizi anlıyoruz. Bu toplantımızdaki birlikteliğimizin hiçbir zaman dağılmamasını diliyorum."
Programa, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve Eskişehir Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal'da katıldı.
Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR