Haberler

Turizmcilerden "Kaçak Tur" Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlkbahar mevsiminde özellikle yurtiçi turlarda hareketlilik yaşanırken, sektör temsilcileri, mağdur olunmaması için yetki belgesi bulunmayan rehber ve acenteler tarafından düzenlenen kaçak turlara karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı.

ANIL BAĞRIK - İlkbahar mevsiminde özellikle yurtiçi turlarda hareketlilik yaşanırken, sektör temsilcileri, mağdur olunmaması için yetki belgesi bulunmayan rehber ve acenteler tarafından düzenlenen kaçak turlara karşı dikkatli olunması uyarısı yaptı.

Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine (TÜRSAB) son yıllarda gelen şikayetlerin en büyük bölümünü kaçak turların oluşturduğunu söyledi.

Bu tarz turlarda çeşitli zamanlarda dolandırıcılık olaylarıyla karşılaşıldığına dikkati çeken Polatoğlu, "TÜRSAB'a ve Maliye'ye herhangi bir kaydı olmayan bir kişi, tur düzenleyeceğim diye tanıtım yapıyor. Bu tura katılanlar da gerekli sorgulamayı yapmadığı için erken rezervasyondan yararlanmak adına parayı ödüyor. Tur günü geldiğinde ise parayı toplayan kişi ortadan kayboluyor. Bu tarz şikayetler çok sayıda geliyor. Bunun önüne geçmek için bir tura giderken yakasına yapışıp, hesap sorabileceğiniz yerden hizmet satın alın. Eğer şirketin TÜRSAB'a kaydı varsa yaşanılacak sıkıntıda muhatap bulabilirsiniz" diye konuştu.

"Yaşlı arabalar kullanılıyor"

TÜRSAB Mersin Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İbrahim Kırmızıer de kaçak turların son yıllarda turizm sektörü için ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.

TÜRSAB'ın bu tarz turları önlemek için çok ciddi mücadeleler verdiğini aktaran Kırmızıer, "Kaçak turlarda yaşlı arabalar kullanıyorlar, seyahat sigortası yapılmıyor. Mağdur olunduğunda da hak aramak zorlaşıyor" diye konuştu.

Kırmızıer, bu turlarda vergi ödenmediği için devletin de büyük oranlarda zarar ettiğinin altını çizerek, kaçak turların önüne geçmek için herkesin duyarlı olmasını istedi.

Küçük karlar için hayatın tehlikeye atılmaması uyarısında bulunan Kırmızıer, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda bu tarz turlarda meydana gelen trafik kazaları nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Bu nedenle bu konu çok önemli. Tura giden bir kişi bineceği otobüsün önünde TÜRSAB levhasının olup olmadığına dikkat etmeli ayrıca bu otobüslerin D-2 belgesi olması lazım. Bu belgesi olmayan otobüs turizm için çalışamaz. Seyahat acentesinin işletme belgesi bulunması gerekiyor. Seyahat sigortası da bu turlar için olmazsa olmazlardan. Rehberlik yapan kişinin de kimlik kartı ve kokartı olmalı."

"Turizme vurulan balta"

Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ da turizm sezonunun başlamasıyla Adana, Mersin ve çevresinde rehberlerin denetimini artırdıklarını belirterek, "Denetimlerimizde kaçak faaliyet gösteren rehberleri engellemek için büyük çaba harcıyoruz. Denetimlerimizi sezon boyunca sürdüreceğiz" dedi.

"Kaçak turlar ülke turizmine vurulan baltadır" diyen Akdağ, "Nasıl yanlış kılavuzla yola çıkan şaşırırsa kaçak rehberi olan da yanlış bilgi alıp yolunu şaşırmaya mahkum kalır. Bir hastalığınızda doktor yerine veterinere gider misiniz? İşte bu da sağlık kadar önemli. Tatilin zehir olmasını ve hüsranla bitmesini istemiyorsanız turun ve rehberin kaçak olmamasına dikkat etmek gerekir. Tatile çıkarken mutlaka lisanslı rehber ve acenteler tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close