Turizm Merkezlerinde Esnaf Enflasyonu
Muğla'nın gözde turizm merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye'de esnaf sayısındaki artış dikkat çekiyor.
AA muhabirinin, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, 2014'te Muğla'da 3 bin 332 yeni esnaf kayıt yaptırırken, bin 890 esnaf ise kaydını sildirdi.
En fazla yeni kaydın yapıldığı yerlerin ise Marmaris, Fethiye ve Bodrum'da olduğu gözlendi. Bodrum'da geçen yıl 890 esnaf kayıt yaptırıp iş hayatına başlarken, 347 kişi kaydını sildirdi. Fethiye'de 649 yeni kayıt yapıldı, 366 esnaf iş yerini kapattı. Marmaris'te ise yeni kayıt sayısı 319, terk ise 319 olarak kayıtlara geçti.
Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, turizm merkezlerindeki iş yeri sayısının çok fazla olduğunu ve ilçelerin bu sayıyı kaldırmadığını söyledi.
"Esnaf enflasyonu" dolayısıyla hanutçuluk sorununun bitmediğine işaret eden Ayyıldız, "Marmaris'te örneğin daha önceden restorandaki bir masa, gün içinde dolup dolup boşalıyordu. Bırakın hanutçuluğu, gelen müşteriye bakma zamanı bile zor bulunuyordu. Çünkü o zamanlar iş yeri sayısı çok azdı" dedi.
Her gelen yönetimin konut alanlarını ticaret alanına çevire çevire Marmaris'teki iş yeri sayısının gereğinden fazla arttığını savunan Ayyıldız, bu konuda kendisi de dahil herkesin hatası bulunduğunu dile getirdi.
Yerel yönetimlere "konut alanlarını ticarete açmama" çağrısı yapan Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın her yerinde meslek gruplarına göre çarşılar var. Bu çarşılardaki iş yerleri ne çoğalır ne de azalır. 20 yıldır, 'Bir sokakta iki tane restoran varsa üçüncüsüne ruhsat vermeyin' diyorum ama beni dinleyen yok. Bu durum bütün meslek grupları için geçerli. Her verilen ruhsat, yeni iş yeri açanı da yıllardan beri o işi yapan esnafı da batırıyor. İş yeri açma yarışını herkes bıraksın, mevcutları korumayalım."
HERKES YAPACAĞI İŞİN EĞİTİMİNİ ALSIN
Para kazanmanın eskisi gibi kolay olmadığına değinen Ayyıldız, neden bu kadar çok iş yerinin kapandığı ve açıldığını herkesin şapkasını önüne koyarak düşünmesi gerektiğini ifade etti.
"Tarlam var, evim var satayım bu işi yapayım" döneminin bittiğini vurgulayan Ayyıldız, "Herkes yapacağı işin önce eğitimini alsın. Eskiden çırak, kalfa, ustalık olayı vardı. Bu insanlar yetişmiş olarak iş hayatına atılıyordu. Ancak şimdi bankadan kredi çektik mi, cebimizde para oldu mu 'hemen gidip bir iş yeri açalım' diyoruz. " diye konuştu.
Bunun yanında birçok esnafın sürekli iş değişikliği yaptığını kaydeden Ayyıldız, "Bugün butik işi yapan seneye başka bir iş kolu üzerine dükkan açıyor. Bu arayış da yanlış. Herkes kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışsın ve odamızın açtığı ücretsiz kurslara katılarak kendisi geliştirsin" ifadelerini kullandı.