Haberler

Turizm Haftası, Kastamonu'da Kutlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Türkiye’de turizm gelirinin son yıllarda büyük artış göstererek 32,3 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

Kastamonu Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Türkiye'de turizm gelirinin son yıllarda büyük artış göstererek 32,3 milyon dolara ulaştığını kaydetti.

15-22 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Turizm Haftası kutlamaları, Kastamonu'da başladı. Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde devam etti.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden törenin açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan gerçekleştirdi. Kaplan, Türkiye'de toplum bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın, turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Turizm Haftası" etkinliklerinin düzenlendiğini belirterek, "Son yıllarda hızla gelişen ülkemizde turizm, en hızlı büyüyen sektörlerden birisidir. Bunun en somut örneği, 2002 yılında ülkemize gelen turist sayısı 13,2 milyon, turizm geliri 11,9 milyar dolar iken, 2013'te turist sayısı 34 milyon 914 binle ülkemiz rekor kırarak dünya altıncısı olmuş ve turizm geliri 32,3 milyar dolara ulaşmıştır. Şehirleri, ülkeleri birbirine bağlayan ulaşım ağının artması, iletişim kanallarının yaygınlaşması ve hızlanması, turizmin gelişmesini tetiklemektedir. Turizm sektörü, gelir getirici işlevinin yanı sıra, tanıtım ve kültür boyutuyla da ülkelerin ekonomik hayatında önemini her geçen gün artırmaktadır" dedi.

"TURİZM, ENDÜSTRİYEL BİR GÜÇ KONUMUNA YÜKSELDİ"

Kaplan, şunları söyledi: "Turizm sektörü konaklama, ulaşım, eğlence, yönetim, finans ve sağlık gibi birçok endüstri ile bağlantılı olduğundan dinamik yapısı ile doğrudan ve dolaylı olarak iş imkanları oluşturan endüstriyel bir güç konumuna yükselmiştir. Bu nedenle ülkeler, dünya turizminden daha fazla pay alabilmek için yeni arayışlara yönelmişlerdir. Bu yöneliş, ülkemizde Kastamonu gibi alternatif turizm potansiyeli olan illeri öne çıkarmaktadır. Binlerce yıllık tarihi, geleneksel halk kültürü, el değmemiş muhteşem doğal güzellikleriyle ilimiz, turizm çeşitliliği bakımından birçok ilden daha şanslıdır. Bunun bilincinde olan gerek valiliğimiz gerekse bakanlığımız bu konuda en büyük destekçimizdir"

"BAKANLIK, YARDIMLARIN YÜZDE 22'SİNİ KASTAMONU'YA YAPIYOR"

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmin gelişmesi bakımından çok önemli unsur olan tescilli konaklar için, 2007-2014 yılları arasında 153 konağa uygulama, 321 konağa ise proje yardımı olmak üzere 7 milyon 313 bin 983 TL katkı sağladığını ifade eden Kaplan, "Bu da tüm illere yapılan yardımın yüzde 22'sine tekabül etmektedir. Bu yardımlar sonucunda, restore edilen taşınmaz kültür varlıklarımızdan bazıları, turizme kazandırılmıştır. İlimiz, Havalimanının açılmasına birlikte, var olan turizm yatırımları, zenginliklerimiz ve turizm çeşitliliğimize ek olarak, Ilgaz tünelinin açılması, kentsel dönüşüm projesinin ve sokak sağlıklaştırmalarının hayata geçirilmesiyle daha da büyüyecektir. Buna bağlı olarak ilimizde turizme hizmet veren diğer sektörlerin de aynı büyümeyi yakalaması, gelişmelere uyum sağlaması ve turistlerin memnun ayrılması için gerekli çabayı göstermeleri son derece önemlidir. Hepimizin bildiği gibi, en etkili tanıtım memnun ve mutlu ayrılan turisttir" diye konuştu.

"KONAKLAMADA VATANDAŞLARDAN FAHİŞ FİYATLAR İSTENİYOR"

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Kastamonu'nun tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini etkin bir biçimde tanıtmayı hedeflediklerini aktaran Kaplan, şöyle konuştu: "Bu gibi etkin tanıtımların, yeterli olmamakla birlikte karşılığını almış bulunmaktayız. Örneğin 2010 yılında ilimizde gecelik konaklama sayısı 284 bin 934 iken, 2013 yılında bu sayı 430 bin 757'ye yükselmiştir. Geceleyen yabancı sayısı ise 2 bin 823 iken 25 bin 606 olmuştur. Bu artışın, 3 yıl gibi bir sürede azımsanmayacak bir oran olduğu görülmektedir. Buna paralel olarak da konaklama tesislerimizde önemli sayıda artış gözlenmektedir. Belgeli otel ve yatak sayısına baktığımızda, 2010 yılında 9 otel, 902 yatak bulunurken, 2013 yılında 12 işletme, 7 yatırım belgeli olmak üzere toplam 19 otel ve bin 594 yatak sayısına ulaşılmıştır. Bu verilere belediye belgeli otelleri ve misafirhaneleri de dahil ettiğimizde İlimizde 6 bin 689 yatak bulunmaktadır. Ülkemizin ve bölgemizin yıldızı olan Kastamonu'yu her yönüyle tanıtmak ve hak ettiği yerde görmek için hep beraber üzerimize düşeni yapalım"

Ayrıca Kaplan, Kastamonu'da yılda 8 kere yemin töreninin düzenlendiğini ifade ederek, "Fakat maalesef son günlerde yemin töreni için şehrimize gelen ailelerimizden yoğun şikayetler alıyoruz. Bazı ehliyetsiz kişiler, konaklama tesislerinde fahiş fiyat uygulaması yapıyor. Pansiyon gibi bir tesisten ailelerden kişi başına 100 TL gibi bir fiyat istenmiş. Buda, bizim için son derece olumsuz bir durumdur. Bu konuda tüm vatandaşların ve işletmelerin, hassas olması ve bu kişileri de gerekli şekilde uyarması gerekiyor. En azından Kastamonu'ya gelen turistlerin memnun ayrılması ve ziyaretleri istediğimiz gibi ağırlayabilmemiz için herkesin üzerine düşen göreve layıkıyla yapması gerekiyor" dedi.

Daha sonra Kastamonu Ticaret Meslek Lisesi öğrenciler tarafından şiirler okundu. Ayrıca öğrenciler tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi. Öğrencilerin halk oyunları gösterisinin ardından resim sergisi gezildi. Davetliler, öğrencilerin gösterisini ayakta alkışlayarak öğrencileri tebrik etti. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close