"Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi"
Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi'nin ikincisi, "Küresel Değişim ve Demokratikleşme" ana temasıyla Malatya'da başladı.
Turgut Özal Uluslararası Ekonomi ve Siyaset Kongresi'nin ikincisi, "Küresel Değişim ve Demokratikleşme" ana temasıyla Malatya'da başladı.
Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Öniş, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde kongrenin açılış bildirisini sundu. Stratejik kapitalizmin önem kazanmasının liberal demokrasi üzerindeki etkisini anlatan Öniş, 2008 yılının, derin bir ekonomik sarsıntıyla büyük tartışmalara da yol açan bir yıl olduğunu belirterek, küresel yönetimde devletler arası çıkar çatışmaları gibi konuların gündeme geldiğini söyledi.
G20 ve küreselleşme sürecinin daha katılımlı hale gelmesini olumlu bir durum olarak nitelendiren Öniş, ancak bu süreçte ciddi direnç mekanizmaları olduğunu kaydetti.
Değişen dünya dinamikleri içerisinde bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkıda bulunacak son derece olumlu bir trend yaşandığını dile getiren Öniş, Arap Baharı olarak adlandırılan süreci hatırlatarak, "Günümüzde, aşağıdan küreselleşme denilen son derece önemli gelişmeler yaşanıyor" dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de, bilimsel çalışmaların önemine işaret ederek, "Dünyada üniversitenin rolleri değişiyor, durağan üniversiteler gelecekte zarar eden Kamu İktisadi Teşekküleri (KİT) konumuna düşecek" değerlendirmesinde bulundu.
Bilim insanlarının günlük siyasete karışmadan, ekonomiye, dış politikaya yön verecek bilimsel çalışmalar sunması gerektiğini kaydeden Çelik, siyasetin kalitesini artırmada bilimsel donanımın önemli olduğunu belirtti.
- MALATYA