Tuncelili Kadınlar Kültür Mantarı Üretiyor
Tuncelili kadınlar, 'Şapkalar kadınlarımızın umut dünyası' projesiyle kültür mantarı yetiştiriciliğini öğrendi.
Tuncelili kadınlar, 'Şapkalar kadınlarımızın umut dünyası' projesiyle kültür mantarı yetiştiriciliğini öğrendi.
Tunceli Valiliği koordinasyonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında şapkalı mantar olarak tabir edilen kültür mantarını yetiştirmeyi öğrenen kadınlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde 'Şimdi hasat zamanı' adı altında bir etkinlik düzenleyerek ürettikleri kültür mantarının tanıtımını yaptı. Kadınlar etkinliğe katılanlara üretilen mantardan yaptıkları yemekleri ikram etti. Etkinliğe Vali Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcıları Kenan Eskin ve Eşref Yonsuz, kurum müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya ile kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Tunceli valiliği koordinesinde hayata geçirilen, Kalkınma Bakanlığı'nca Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında desteklenen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projede, açılan kültür mantarı yetiştiriciliği kursuna 20 kadının katıldığı belirtildi. 6 ay süre ile eğitim alan kadınlar, Tunceli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne ait tesislerde kültür mantarı yetiştirmeyi öğrendi. Kursiyerler, mantar üretimini sürdürerek aile bütçelerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Kültür mantarı üretim tesisinde incelemelerde bulunan Vali Güner, Tunceli'de SODES projelerini sadece eğitime dayalı değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ilkesine göre, üretime dayalı olmasını istediğini dile getirerek, "Tunceli'de üretim çok fazla yok. Kızlarımız, kadınlarımız, bacılarımız Tuncelili kardeşlerimiz bunlar, köyden gelen var, merkezden gelen var. Her gün yüzlerce kişi, ben iş arıyorum diyor. Tunceli'nin kadınları iş gücü anlamında son derece çalışkan, üreten bir özelliğe sahip. Bu projenin eğitim aşaması tamamlandı, ama bunun üretime dönüşmesi önemli. Bu işte kararlı olursanız, özveride bulunursanız, biraz gayret ederek, katkı sağlayarak, bu işi gerçekten üretim modeli haline getirirseniz, belki de Tunceli'de mantar konusunda kendi köylerinize, kendi ilçelerinize örnek teşkil edersiniz. Bunun meşalesini siz buradan yakmış olursunuz. Ardınızdan gelecek olan kızlarımıza, kadınlarımıza bir hayal, bir heves sunmuş olursunuz, biz de üretelim, biz de bir gelir elde edelim diye. Bizim amacımız bu işin devam edilmesini sağlamak. Sizlere imkanlar sağlamak. Amacımız, Tunceli'de bir şeyler üretmek" dedi.
Kültür mantarı yetiştiriciliği kursuna katılan kursiyer kadınların yetiştirdiği kültür mantarının tanıtımı için tertiplemiş oldukları etkinlik, mantar üretim tesisinin gezilmesiyle sona erdi. - TUNCELİ