"Tüketici Hakkını Aradıkça Ürünlerde Kalite Artıyor"
Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy, geçen yıl tüketici hakem heyetlerine 165 bin şikayet olduğunu, bu yıl bu sayının 200 bini aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Sefa Karacan - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy, geçen yıl tüketici hakem heyetlerine 165 bin şikayet olduğunu, bu yıl bu sayının 200 bini aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.
Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de tüketicilerin son 15 yıl içinde ciddi anlamda bilinçlendiğini kaydetti. Hayat devam ettikçe mal ve hizmet üretiminin devam edeceğine işaret eden Ersoy, bu doğrultuda bakanlık olarak tüketicilerin sadece ekonomik çıkarlarını değil, sağlık ve güvenliklerini de korumakla yükümlü olduklarını vurguladı.
Tüketicilerin aldatılmadan, yanıltılmadan, güvenli ve kriterlere uygun mal ile hizmet satın almasını amaçladıklarını dile getiren Ersoy, bakanlık olarak son yıllarda yapılan aktif çalışmalarla tüketicilerin daha fazla hakkını arar hale geldiğini belirtti. Özellikle tüketici hakem heyetlerinin tüketicilerin haklarının aranması konusunda ciddi rol üstlendiklerini ifade eden Ersoy,
"Tüketici hakem heyetlerine geçen yıl 165 bin şikayet oldu, bu yıl bu sayının 200 bini aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Türkiye genelinde 975 noktada tüketici hakem heyeti şubesinin olduğunu bildiren Ersoy, insanların satın aldıkları mal ya da hizmet ile ilgili uyuşmazlık yaşadıkları takdirde hakem heyetlerine başvurduklarını, heyetin de 3 ay içinde dosyayı inceleyip, sonuçlandırdığını anlattı. Ersoy, mal ve hizmette kusur tespit edildiğinde, ayıplı bir ürün olduğu belirlendiğinde tüketicinin aldığı ürünü geri iade etme, parasını geri alma, başka bir ürünle değiştirme ya da ücretsiz tamir ettirme hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Şikayetlerin artmasını tüketicilerin bilinçlenmesi olarak nitelendiren Ersoy, insanların sahip oldukları haklardan haberdar olduklarını, bu doğrultuda haklarını aradıklarını söyledi. Hakkını arayan tüketicinin üreticiyi kaliteli, güvenli, sağlıklı ve kriterlere uygun mal üretmeye teşvik ettiğini dile getiren Ersoy, "Tüketici hakkını aradıkça, üretilen mal ve hizmetlerde kalite artıyor" diye konuştu.
-Kırtasiyedeki tehlikeli kimyasal oranı düştü-
Bakanlık olarak kanserojen madde içeren kırtasiye ürünleriyle ilgili son yıllarda yaptıkları denetimleri hatırlatan Ersoy, denetimler sonucunda kırtasiyedeki tehlikeli kimyasal madde oranının yüzde 53'ten yüzde 24'e düştüğünü, firmaların daha dikkatli, kriterlere uygun üretim yapmaya başladıklarını ifade etti.
Kamuoyunda tartışılan bal konusuna da değinen Ersoy, şunları söyledi:
"Reklamlarında ya da tanıtımlarında 'organik bal' olarak tanıtılan ürünler hakkında şikayet olduğunda inceleme yapıyoruz. Yüzde 100 organik bal olmadığı tespit edildiğinde firma hakkında cezai işlem uygulanıyor. Bu yıl içinde 5 firma hakkında cezai işlem uygulandı. Denetimler ve şikayetler sayesinde üreticiler de tüketiciler kadar bilinçlendi. Üretim yaparken daha dikkatli davranıyorlar."
-Turistler konsolosluklar aracılığıyla hakkını arıyor-
Ramazan Ersoy, Türkiye'ye gelen turistlerin yaptıkları alışveriş sonunda ayıplı bir ürün ya da hizmetle karşılaştıklarında haklarını aradıklarını bildirdi.
Özellikle halı, mücevher gibi Türkiye'ye özgü ürün alan turistlerin ürünlerle ilgili sorun yaşadıklarında ülkelerindeki konsolosluklar aracılığıyla kendilerine başvurduklarını anlatan Ersoy, "Çeşitli şikayetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Olayı araştırıyoruz, soruşturuyoruz. Eğer turist haklı ise parasını iade ediyoruz ya da ürünü değiştiriyoruz. İrlandalı bir turist konut satışı konusunda şikayette bulundu, incelemesini yapıyoruz. Amacımız kim olursa olsun tüketicinin haklarını korumak, haklarını kullanmalarına teşvik etmek" diye konuştu.
Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA