'TÜBİTAK Projesi Deneyimi Anadolu'da Konuşuldu
AÜ Açıköğretim Fakültesi tarafından düzenlenen "TÜBİTAK Projesi Deneyimi" adlı konferans, Kongre Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi (AÖF) tarafından düzenlenen "TÜBİTAK Projesi Deneyimi" adlı konferans, Kongre Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Haber Merkezi'nden edinilen bilgiye göre, Açıköğretim Sisteminden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Güney'in de katıldığı toplantıda Açıköğretim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Emin Mutlu, mayıs ayında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunulan ve kabul edilen "Öğrenme Deneyimlerinin Yönetimi İçin Çoklu Cihazlı ve Çoklu Algılayıcılı Bir Yaşam Günlüğü Sisteminin Tasarımı, Geliştirilmesi ve Uygulanması" isimli TÜBİTAK 3001 proje önerisini hazırlarken yaşadığı deneyimlerini dinleyicilerle paylaştı.
Mayıs ayında başvurusunu yaptığı TÜBİTAK 3001 projesinin kabul edildiğini aktaran ve bu konferansta da projede uygulamış olduğu yaklaşımı tanıtmayı amaçladığını kaydeden Doç. Dr. Mutlu, 2012 yılında kişisel öğrenme ortamlarıyla ilgilenmeye başladığını belirterek, kişisel öğrenme ortamları ile kişisel enformasyon yönetimi arasındaki ilişkiyi incelediğini söyledi.
Kişisel enformasyon yönetimi taramalarında yaşam günlüğü çalışmalarıyla karşılaştığını ve bu iki alanı içeren bir çalışma gerçekleştirdiğini ifade eden Doç. Dr. Mutlu, "2012 yılının sonunda yaşam günlüğü konusunda bir kişisel araştırma programı oluşturdum. 30 saniye aralıklarla kamera ve ekran görüntüsü kaydeden deneme amaçlı yazılımlar geliştirdim. 2013 yılının başında yaşam günlüğü ve öğrenme deneyimleriyle ilgili bir BAP projesi hazırladım. 2014 yılının Mart ayında TÜBİTAK 1001 projesi önerisi denemesi etik kurulda bir yanlış anlama nedeniyle kabul edilmedi. Projenin tasarım ve geliştirme bölümünü 2014 yılının Nisan ayında TÜBİTAK 3001 projesi olarak sunmaya karar verdim" şeklinde konuştu.
Proje hazırlayanlara ya da hazırlamak isteyenlere önerilerde bulunan Doç. Dr. Mutlu şöyle devam etti:
"İlk olarak gelişmiş ve güncel bir literatür oluşturun. Kişisel araştırma ortamlarını kullanıp bilimsel sosyal ağlara dahil olun. Listelerde Uzaktan Eğitim/Öğretim bilim alanının bulunmadığını da göz önünde bulundurmalısınız. Etik kurul başvurusu ve projeyi TÜBİTAK e-Başvuru sistemine yüklemek son güne bırakılmamalı. Yurtdışında cihaz ve malzeme alınması gerekiyorsa dış satın almanın sorumlularıyla önceden görüşülmeli ve mutlaka proje günlüğü tutulmalı." - ESKİŞEHİR