Haberler
Suriye'deki son gelişmeler için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Son gelişme için dikkat çeken yorum: Esad'ın şah damarı kesildi

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

Muhalifler, ele geçirdikleri Halep'te Hafız Esad'ın heykellerini yıkmaya başladı

Esad'ı çıldırtacak görüntü

Naci Görür, Antalya depremi sonrası kentsel dönüşüme dikkat çekti

Naci Görür'den Antalya depremi sonrası dikkat çeken sözler

Ttso Başkanı Hacısalihoğlu: "Arsin'de Deniz Üzerine Yapılacak Yatırım Adasıyla İlgili Hazırlıklar...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

“Marka Şehir Trabzon Strateji’ çalıştayı sonuç raporu doğrultusunda Trabzon’da yapılan toplantıda şehrin geleceği masaya yatırıldı.

"Marka Şehir Trabzon Strateji' çalıştayı sonuç raporu doğrultusunda Trabzon'da yapılan toplantıda şehrin geleceği masaya yatırıldı. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Arsin'de deniz üzerine yapılacak yatırım adasıyla ilgili hazırlıkların yüzde 80 bittiğini söyledi.

"Marka Şehir Trabzon Strateji' çalıştayı sonuç raporu doğrultusunda Trabzon ili stratejik gelişim kurullarını oluşturmak amacıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda Trabzonlu İşadamları ve Bürokratları Derneği Başkanı Atalay Şahinoğlu, BNU (Bizim Neslin Uşakları) Başkanı Safa Bayar Yavuz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'un geleceğine yönelik düşüncelerini dile getirdiler.

BNU Başkanı Safa Bayar Yavuz, Trabzon'un lobi faaliyetlerinin diğer illere göre çok gerisinde kaldığını ifade ederek, bu konuda gereken adımın bir an önce atılmasını istedi. Yavuz, "Trabzon'un bugünkü durumuyla ilgili yapmış olduğumuz tespitler, çalışmalar neticesinde ortaya çıkanı sizlerle paylaşmak istiyorum. Gördüğümüz en önemli gerçek, maalesef lobi faaliyetleri konusunda rekabet içinde olduğumuz diğer illerin gerisine düşmüş olduğumuzu hissediyoruz. Karadeniz'in incisi olan Trabzon önemini giderek yitirmekte olduğu sizlerin söylemleri. Trabzon'da kala kala bir havaalanına kalmış durumdayız. Limanımız doğru dürüst çalışmıyor. Lojistik merkezi olarak baktığınız zaman devletin resmi makamlarında resmi belgelerinde Trabzon lojistik merkezi olarak gözükmüyor. Demiryolu olarak baktığımızda Trabzon öncelikler arasında yer almıyor. Yük taşımacılığında İpek Yolu projesi diyoruz ancak altı dolu değil. Bunların tamamı aslında lobi eksikliği olduğuna inanıyoruz. Lobi faaliyetleri olmaksızın bazı şeyleri yapmak için siyaseten güç lazım. Trabzon'un bunu sağlayabilmesi siyasilerin, kanaat önderlerinin veya resmi temsilde olan kişilerin uzlaşı içinde hareket etmesi şart" dedi.

YATIRIM ADASI YÜZDE 80 BİTTİ

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, başladıkları projeleri bırakmadan tamamlamaya çalıştıklarını ifade ederek, Arsin ilçesinde deniz üzerinde kurulacak olan yatırım adasıyla ilgili çalışmaların yüzde 80 bittiğini söyledi. Hacısalihoğlu, "Şehrin geleceğiyle somut adımlar atma doğrultusunda hep birlikte hareket ediyoruz. Projelerin geliştirilmesi çok çok önemli. Şehrimize, bölgemize hangi proje uyar. Ülkenin kuzeydoğusuna hangi proje uyar, hinterlandında hangi ülkeler var, bu ülkeleri dikkate alarak neler yapabiliriz diye hareket tarzından yola çıktığımız taktirde hayata geçireceğimiz her düşünce, her proje, uygulaması da ona göre kolay olacak. Elbette ki zorluk nerededir? Bugünkü düşünce tarzımıza göre geliştirecek olduğumuz projeleri formalitelerinde o ülke ayarında noksanlıklar olabilir. Bununla ilgili yönetmelik belki kanunla ilgili düzenlemeler olması gerekir. Örneğin yatırım adası konusu. Bu ada lojistik ile birlikte olan bir ada. Türkiye'de kuzeydoğuda Trabzon, Marmara Bölgesi'nde Tekirdağ ve güneyde de Mersin'in hinterlandında bağlı olarak üç adet bu tip tesisin olması gerekiyor. Biz hep lojistikten kaçıyoruz. Bunun başka bir nedeni var. Amacımız bu bölgenin buna ihtiyacı olduğudur. Bu doğrultuda karada yerimizin olmadığı bir coğrafyaya sahibiz. Düşünceler doğrultusunda deniz üzerinde bir ada yaparak bunu yapmayı planladık. Bunun dünyadaki örneklerini gezdik gördük. İşletme sistemlerinin nasıl olduğunu gördükten sonra projeyi hayata geçirmek üzere hazırladık. Fizibilite raporu bitti. Deniz dolgusu yapabilmek için kıyı kenar çizgisine takılıyorsunuz. Bununla ilgili özel bir kanun çıkması gerekiyor. Bununla ilgili daha önce sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmemizde bize formaliteyi tamamlayacağı sözünü vermişti. Biz hala bunu bekliyoruz. Ancak bunu aşmak için başka bir yöntem bulduk, limanla ilgili deniz dolgusu konusunda. Liman ve arkasındaki yatırımlar konulu başlık adı altında liman müracaatı yaptık. Bununla ilgili Arsin Belediyesinden projemizi geçirdik. Çevre İl Müdürlüğünce projeler hazırlanıp dolgu planı tamamlanarak bizden sunulmasını bekliyor. Bizde hemen hemen yüzde 80'ni bitirdik. Yani başladığımız projeyi bırakmadan devam ediyoruz" diye konuştu. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title