Haberler

Ttk'daki İş Kazasıyla İlgili İnceleme Raporu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ferdi Akıllı - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta galeri açan 8 madencinin metan gazı püskürmesi sonucu ölümüne ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan inceleme raporundaki, alt işverene...

Ferdi Akıllı - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta galeri açan 8 madencinin metan gazı püskürmesi sonucu ölümüne ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan inceleme raporundaki, alt işverene mevzuata uymadığı gerekçesiyle 25 bin 333 lira ceza verilmesi talebine, işçi yakınları tepki gösterdi.

Maden ocağının eksi 630 kodunda meydana gelen iş kazasında yaşamını yitiren işçilerin yakınları, Kozlu beldesinde bir madenci ailesinin evinde toplandı.

Madenci aileleri yaptıkları toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme raporunda işverene mevzuata aykırı unsurlardan 25 bin 333 lira idari para cezası verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmasını kabul etmediklerini bildirdi.

Madendeki iş kazasında yaşamını yitiren Köksal Kadıoğlu'nun kardeşi Nilüfer Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu raporla iş verenin ödüllendirildiğini savundu.

İnsan hayatının ucuz olmaması gerektiğini savunan Zengin, şöyle konuştu:

"Biz ağabeylerimizi, çocuklar babalarını, eşler de kocalarını kaybetti. Artık bu ölümlere son vermemiz gerekiyor. Bu cezaların bu şekilde değil de daha caydırıcı ve ağır hapis cezaları olmasını istiyoruz. Yasaların değişmesini talep ediyoruz. Çocuklar babasız ve eşler de genç yaşta dul kalmasın istiyoruz. Adamın sırtını sıvazlar gibi 25 bin lira gibi bir meblağdan söz ediliyor. Zaten o işveren onu 3-4 işçinin sırtından bir ayda kazanıyor. Biz para cezası talep etmiyoruz, yasaların değiştirilmesini ve çocukların babasız kalmamasını istiyoruz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yasaların değiştirmesini istediklerini belirten Zengin, para peşinde olmadıklarını anlattı.

Zengin, bu sistem ve yasaların değişmesi gerektiğini dile getirerek, "25 bin lira gibi bir parayla cezalandırmak istiyorlar. İnsan hayatı bu kadar mı değersiz. Başbakanımızdan ve milletvekillerimizden rica ediyorum. Herkes elini taşın altına koysun. Herkes cezasını çekecek. Sonuna kadar bu olayın peşindeyiz" diye konuştu.

-"Bu iş kazası değil, cinayettir"-

Yaşamını yitiren maden işçilerinden Ahmet Şeker'in (30) kardeşi Mesut Şeker de işçi yakınları olarak çıkan rapora üzüldüklerini kaydetti.

Raporda istenilen 25 bin 333 liralık cezanın, kişi başına bölündüğünde 3 bin lira gibi bir paranın ortaya çıktığını vurgulayan Şeker, şöyle devam etti:

"Buradaki herkesin değeri 3 bin lira mıdır- O zaman insanoğlu değersizdir. Bu iş kazası değil cinayettir. Zonguldak'ın kaderi değildir. Bu tamamen cinayet sistemi. Biz sonuna kadar hakkımızı savunacağız."

-"Bizim hayatımız bu kadar ucuz değil"-

Maden ocağında yaşamını yitiren Hüseyin Kürekçi'nin damadı Gürhan Doğdu ise 8 madencinin metan gazı püskürmesi sonucu öldüğü eksi 630 kodunda çalışan bir işçi olduğunu ve olaydan sonra işten çıkartıldığını öne sürdü.

Olayda TTK'nın da sorumluluğunun bulunduğunu savunan Doğdu, "Kurum işverene işi verirken yeterli iş emniyetini aldırmadı. 25 bin lira para cezası talep edilmesi dolayısıyla insanlığımdan utanıyorum. Bizim hayatımız bu kadar ucuz değil" şeklinde konuştu.

Metan gazı püskürmesi olduğu gün, gece vardiyasından çıktığını vurgulayan Doğdu, şunları kaydetti:

"Burada grev yaptığımızda, 'illaki bizim ölmemiz mi gerekiyor-' dedim. Daha sonra bu olay meydana geldi. Ben bu olayda öz babamı kaybettim. Emeklerimizin karşılığını istiyoruz. Çalışma şartlarımız iyileştirilsin istiyoruz. Böyle bir ceza olmaz. Firma maden ocağında çalışmalarına devam ediyor. Yine orada 15-20 arkadaşımız yaşamını yitirecek. Orada iş güvenliği yok. Biz bu konuya başbakanımızın el atmasını istiyoruz."

-Olay-

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak'ta özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda ani metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğer iççinin cesedi ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda 8 madencinin öldüğü ani metan gazı degajıyla (ani püskürmesi) ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme raporunu tamamlanmış ve işverene mevzuata aykırı unsurlardan 25 bin 333 lira idari para cezası verilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştı.

Yayıncı: Murat Paksoy - ZONGULDAK

Kaynak: AA / Yerel
title
Close