Tso Başkanlarından Alport Zirvesi
Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinasyonunda bölgedeki TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlarının katılımıyla Alport Alaplı Limanı istişare toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.
Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinasyonunda bölgedeki TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlarının katılımıyla Alport Alaplı Limanı istişare toplantısı gerçekleştirildiği belirtildi.
Alport A.Ş. Şirketinin ve Aynı zamanda Taş Yapı A. Ş'nin de Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten İnşaat, Tarım, Enerji, Gıda gibi bir çok sektörlerde Türkiye'de yatırım yapan tanınmış işadamlarından biri olan Emrullah Turanlı ve Taşyapı A.Ş. Genel Koordinatörü Murat Sungur da hazır bulunduğu Alport Limanı projesinin bugünü ve geleceğinin görüşüldüğü istişare toplantısına Alaplı Belediye Başkanı Dr.Nevzat Çimenoğlu, Alaplı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak, TSO Meclis Başkanı Hasan Öztürk,Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Yazıcı, Nedim Kaplancan,Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Yaman,Selçuk Oktay ve TSO Genel Sekreteri Taner Arslan, Kdz Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Meclis Başkanı Faruk Yazıcı, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ertan Civak, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Öz, Meclis Üyesi Şemsi Durdu, Akçakoca TSO Meclis Başkanı Hüsnü Koç, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Nazım Pazvant, İşadamı ve Alport Kurucusu ve projenin mimarı İsmet Yılmaz, geçmiş dönem Alaplı TSO Başkanı İşadamı ve Alport kurucusu Rafet Kılıç katıldı.
OCAK: "BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN SAHİP ÇIKILMALI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak katılımcılardan bölgenin geleceği adına projeye sahip çıkılmasını istedi.
Bölgenin geleceği adına bu projeye destek olunması gerektiğine vurgu yapan Ocak, "Bölgemiz işadamlarından İsmet Yılmaz tarafından düşünülerek hayata geçirilmek istenen bu proje Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlere sunulduğunda hepimizde heyecan uyandıracak şekilde projeyi bir an önce hayata geçirmek amacıyla projeye verdiğimiz desteği kamuoyuyla 2009 yılı ortasında paylaştık. Alaplı Liman Projesi ile Kdz Ereğli, Alaplı Akçakoca, Düzce, Bolu Vilayetlerimizde faaliyet gösteren tüm Sanayicilerin, İmalatçıların, İthalat ve İhracata Yönelik çalışan tüm sektörlerdeki işletmelerin sevkiyatlarını hızlandırmak, maliyetlerini daha düşük seviyelere çekmek, Bölgeye bir hareketlilik kazandırmak, ilçemizde istihdam sağlamak, önemli bir ekonomik girdi sağlamak amacıyla bu proje hayata geçirildi. Bu projeyle birlikte bir bütün olarak düşündüğümüz kamulaştırılması tamamlanan 813 dönüm büyüklüğündeki parselasyon çalışması henüz yapılmamış altyapı projesi başlatılan, ciddi yatırımcılar için bekletilen ve ilçemiz için büyük önem taşıyan Alaplı Organize Sanayi Bölgesidir. Alaplı Organize Sanayi Bölgesi Limana sadece 2,5 kilometre mesafededir.
Hemen yanı başında yer alan Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi de burada yatırım yapacak firmalar için ürettikleri ürünleri Alaplı Limanından istedikleri bölgelere yada ülkelere hiç beklemeden zaman kaybetmeden sevkiyat edebilmeleri rekabet açısından son derece büyük önem taşımaktadır.Bizler oda olarak devasa ve Ulusal bir Proje olan Filyos Projesine karşı değiliz. Filyos Projesi çok devasa bir projedir. Alaplı Liman Projesi kesinlikle Filyos u etkiler nitelikte bir proje değildir. Bizim Liman Projemiz Alaplı Ereğli Akçakoca, Düzce ve Bolu nun bölge limanı olacaktır. Üstelik bu konuda devletten maddi bir destek beklenmemektedir. Tamamıyla özel sektör tarafından finanse edilecektir. Bu konuda sizlerin desteği de bizlere güç verecektir. Hep birlikte bu projenin hayata geçmesi adına, Bölgemizin geleceği adına bu projeye destek olalım. Alaplı İlçemizin ve bölgedeki il ve ilçelerdeki sanayicilere hizmet verecek bu boyuttaki bir liman projesinin uluslar arası ithalat ve ihracata açılacak bir kapı olarak gerekliliğine başta Odamız olmak üzere, Belediyemiz, Siyasi Partilerimiz, Alaplı Halkı, İşadamları, tüm sivil toplum örgütleri ve bölgedeki Tüccar ve Sanayiciler yürekten inanmaktadırlar ve bugüne kadar desteklerini esirgememişlerdir" dedi.
liman projesi ile ilgili bilgiler veren Ocak, "
Alaplı Limanı Kdz.Ereğli ye 10 Akçakoca ilçesine 20 Düzce iline 58 Zonguldak ilimize 60 Bolu İlimize 103 Sakarya iline 125 Karabük İline 150 Kocaeli İline 165 km yakınlıktadır. Yollarımızın da durumu sizlerinde bildiği gibi çok iyi duruma getirildi. Deniz mesafesi olarak ise en yakın limanlara Örneğin Erdemir Limanı 6 mil, Haydarpaşa 110 deniz mili Ambarlı 128 deniz mili Derince 163 deniz mili, Gemport 163 deniz mili mesafededir.
Akçakoca, Ereğli, Alaplı, Düzce, Bolu, Adapazarı Bölgelerindeki Sanayici, İşadamları ve Ticaret Sanayi Odaları Başkan ve Yöneticileri bu Projeye ciddi anlamda destek verdiler. Ardından yıllık 3 Milyon ton Kapasite ile çalışması düşünülen, Ro-Ro, Kuru Yük ve Konteynır Limanı olarak planlanan, 500 Dönüm alan içerisinde Antrepo sahalarından oluşan Proje taslağı tamamlanarak ÇED Raporu için müracaat edildi.15 Bakanlıktan olur yazısı alınarak ÇED tamamlandı. Son olarak DLH Genel Müdürlüğüne Liman Onayı için müracaat edildi.7-8 aylık bir bekleme dönemi sonrasında Projenin Filyos Projesi gerekçe gösterilerek askıya alındığı tarafımıza bildirildi. Ardından Alport daha güçlü bir mali yapıya sahip olan İstanbul Merkezli Taş Yapı A.Ş ye devir olundu" diye konuştu
TURANLI: "MALİ GÜCÜMÜZ VAR, SADECE YANIMDA OLUN"
İşadamı Emrullah Turanlı ise konuşmasında Türkiye de yaptığı inşaat,emlak,Enerji yatırımları,Geri Dönüşüm,Tarım gibi birçok konudaki yatırımları olduğunu; çalışan sayılarının 8500 olduğunu,Alaplı yada bir Liman yaparak hem Bölge ekonomisine hizmet etmek hem istihdam yaratmak hem de Türkiye ye bir yatırım kazandırmak istediğini söyledi.
Turanlı Alaplı Liman Projesi kendisine sunulduğunda yaptığı araştırmalarda bölge halkı ve Sivil Toplum örgütlerinin hatta Çevre il ve ilçelerin bu projeye komple destek verdiğini öğrenince harekete geçtiğini belirterek, "Devlet nezdinde gerekli görüşmelerimizi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.Ben burada sizlerden sadece yanımda olmanızı istiyorum.Burayı yapacak mali gücümüz mevcut,çok sektörde yatırım yapıyorum tabi her yapılan işten para kazanılmıyor bazen zarar edebiliyorsunuz ama ben inanıyorum ki sizlerin desteğiyle biz Limanı Alaplı ya yaparız,içiniz rahat olsun..Siz nasıl isterseniz öyle yaparız,ortak olmak isteyene de kapılarımız sonuna kadar açık.Bizim amacımız 2023 Yılında ihracat hedefi 500 milyar dolar olan bu güzel ülkemize yatırım kazandırmak ve ülkemizi ileri taşımaktır.Şimdi buradaki birliktelikte gördüm ki Alaplı,Ereğli,Akçakoca,Düzce Oda Başkanlarının bu konuya nasıl ciddi olarak yaklaştıklarını,burada bu Proje için zamanlarını ayırmaları konuya ciddi anlamda destek verdiklerini gösteriyor.Biz Allah ın izniyle bu Limanı Alaplı ya yaparız.Devletimizden Hükümetimizden bu konuda maddi destek istemiyoruz.bizim önümüzü açmaları bizim için yeterlidir.Bizim kaynak sıkıntımız yok kaynağı yaratırız" dedi.
TSO BAŞKANLARINDAN TAM DESTEK
Kdz Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker de konuşmasında Alaplı Liman Projesine geçmiş dönemde olduğu gibi bu dönemde de destek vereceklerini, projeye önem verdiklerini birlikteliğe hazır olduklarını belirtti.
Düzce TSO Meclis Başkanı Ertan Civak ise konuşmasında "bu projeyi biz geçen dönemden beri takip ediyoruz. Sayın Turanlı gibi büyük bir işadamının bu projeye talip olmasını destekliyoruz. Yapacağına olan inancımız tamdır. Bu liman bölge limanı olacaktır. Desteğimiz tamdır" dedi.
Akçakoca TSO Meclis Başkanı Hüsnü Koç ta bu projeye Akçakoca Sanayicisinin ihtiyacı olduğunu Oda olarak kendilerinin de bu projeye destek verdiklerini söyledi.
Toplantı karşılıklı istişarelerin ardından sona erdi. - ZONGULDAK