TSK'dan Yerli İnsansız Hava Aracı Anka'ya Yeni Sipariş
TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Ertem: "(Yerli insansız hava aracı ANKA) Bu prototiplerin belirli seviyeye geldiği görüldükten sonra 10 uçaklık seri siparişi, Türk Hava Kuvvetleri yeni verdi.
KADİR YILDIZ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, yerli insansız hava aracı ANKA'nın prototiplerinin belirli seviyeye geldiği görüldükten sonra Türk Hava Kuvvetlerinin 10 uçaklık seri sipariş verdiğini belirterek, bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Ertem, AA muhabirine, dünyada çeşit sıkletlerde insansız hava araçları bulunduğunu kaydederek, ANKA'nın 1,5 ton ve üzeri sınıfta pazar bulmaya çalıştığını anlattı.
Aynı pazarda İsrail'in Heron, ABD'nin Predator araçları bulunduğuna dikkati çeken Ertem, 2005'te başlayan çalışmalar sonucunda ANKA'nın 5 yıl sonra ilk uçuşunu yaptığını anımsattı.
Ertem, 2010'dan bu yana da yüksek miktarda uçuş biriktirdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bana göre ANKA'yla bulunduğu sektör itibarıyla bu 2 uçağa ciddi rakip olduğumuzu düşünüyorum. Onlardan birtakım yerlerde avantajlarımız da var. Mesela motor tipimiz daha farklı, jet uçakların kullandığı yakıtı kullanan motor seçtik. Dolayısıyla bunu kullanacak hava kuvveti, F-16'sına ne koyuyorsa ANKA'ya da aynı yakıtı koyup uçabilecek. Bilgisayar sistemleri ve yazılımlarının tümü bize ait. Tüm bu unsurlar istediğimiz ülkeye istediğimiz şekilde bunu verebilme fırsatını veriyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçağı alıp kullanmaya başlaması ve onun ihracat potansiyelinin bununla başlaması en önemli hedeflerimizdendir."
"Yurt dışından bazı ülkeler ANKA ile ilgileniyor"
ANKA'nın TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirildiğini vurgulayan Ertem, belirli miktarda prototipinin yapılması üzerine odaklandıklarını aktardı.
Ertem, ilk prototiplerin istekleri karşılayıp karşılamadığının görülmesinin beklendiğini belirterek, "Bu prototiplerin belirli seviyeye geldiği görüldükten sonra 10 uçaklık seri siparişi, Türk Hava Kuvvetleri yeni verdi. Şimdi onun üzerine çalışıyoruz. Şu anda bile bu uçakla ilgilenen ülkeler var. Türk Hava Kuvvetlerinin alacak olması da onlar için güzel bir referans. Tahmin ediyorum Türk Hava Kuvvetleri 'ben aldım, uçuruyorum' diyene kadar onlar da izlemeye devam edecektir" şeklinde konuştu.
ANKA'yı uluslararası fuarlarda sergilediklerini ifade eden Ertem, stantlara rakiplerin, sistem sağlayıcılar ve basının oldukça fazla ilgi gösterdiğini söyledi.
Ertem, uçaktaki bilgisayar ve yazılımlarla ilgili şunları kaydetti:
"Milyonlarca satır bilgisayar kodundan bahsediyoruz. Bu kodların hepsi de Türkiye'de geliştirilmiştir. Aslında bu, işin en stratejik yönünü oluşturuyor. Dolayısıyla bunu 'kim tasarladı, kim düşündü ve ne şekilde tasarladı' diye bakmak lazım. Dünyada en liberal görünen ekonomilerde bile havacılık, uzay sanayi ve mutlaka devletlerin dikkat ettiği sanayiler oluyor. Çok şükür, devamlı büyüyoruz ve geleceğe dair ciddi hedeflerimiz var. Son dönemde bu projelere katılmak isteyen çok ciddi yerli sanayicimiz oluştu. Yardımcı sanayi ile bu işe giriyor olmak çok güzel. Bu entegratör rolümüzü diğer bütün ürünlere doğru taşımak istiyoruz." - Kocaeli