Haberler

TRT Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kalkan Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdürlüğü görevinden emekli, TRT Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kalkan, Kastamonu’nun içerisinde barındırdığını tarihi ve kültürel varlıklarıyla bölgenin turizm markası olabileceğini söyledi.

Turizm Bakanlığı İşletmeler Genel Müdürlüğü görevinden emekli, TRT Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kalkan, Kastamonu'nun içerisinde barındırdığını tarihi ve kültürel varlıklarıyla bölgenin turizm markası olabileceğini söyledi.

Kalkan, Kastamonu Üniversitesi tarafından 3 Mart Konferans Salonunda düzenlenen "Geçmişten Günümüze Türk Turizmi, Kastamonu'nun Yeri ve Önemi" konulu konferansa katıldı. Burada ilk olarak 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası hakkında çeşitli bilgiler veren TRT Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kalkan, turizm kutlamalarının ülke turizminin gelişmesi bakımından fevkalade önemli bir faaliyet olduğunu belirterek, "Bu nedenle turizm haftası kutlaması 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile kararlaştırarak ele alınmış hatta Milli Eğitim Bakanlığı tebliğler dergisinde de yayınlanmıştır. Daha önceleri turizm sezonu olarak ele alınan kutlamalar bir turizm eğitimi. Şimdi bir turizm dediğimiz zaman iki tür karşımıza çıkar. İki türlü turizm eğitimi vardır. Bir mesleki eğitim birde yaygın eğitim dediğimiz eğitim boyutu vardır. Mesleği eğitim fevkalade önemli ama yaygın eğitimde tanıtımın bir parçası olması bakımından da fevkalade önemlidir. Çünkü bu yaygın eğitimle sade vatandaşımızdan her türlü meslek sahibi olan insanlarımızın eğitimi söz konusudur. Sanatkarlarımızın, meslek kuruluşlarımızın, turiste bir bardak çak ikram eden insanlarımızın ve turistin direk karşı karşıya olduğu tüm insanların eğitimi söz konusudur. Bu nedenle yaygın eğitime bu turizm haftalarında muhakkak önem verilmektedir. Yemek yarışmaları düzenlenmekte, birçok faaliyetler düzenlenmektedir. Hatta biz, bakanlık olarak bunu vaktiyle bazı turizm sloganlarını yarışma düzenleyerek bunları tespit ettik ve bütün il ve ilçelerde dövizler astırarak turizm haftamız boyunca bir turist, bin turisttir gibi bunlar özellikle işte şehrin giriş çıkış yerlerine, otogarlara, tren istasyonlarına, havaalanlarına yani her tarafa bunları astırmak suretiyle zihinlere de bu turizm bilincini işlenmesine ağırlık verildi. Bu turizm haftası kutlamaları bu bakımdan fevkalade önemlidir" dedi.

Bir şehrin istediği kadar tarihi ve kültürel eserlerinin olabileceğini, aynı zamanda doğal güzelliklerini ve tarihi otellerinin olabileceğini ifade eden Kalkan, "Ancak içerisinde hizmet verecek turistin temas ettiği kişiler, insanlar belli turizm bilincini almamış ise buradan turizmden faydalanmamız ve turizmden netice almamız mümkün olmadığına inanmaktayım" diye konuştu.

Kastamonu'nun Türkiye'de önemli bir bölgeye sahip olduğunu anlatan Kalkan, "Hem Karadeniz bölgesi içerisinde oranın özellik ve güzelliklerini taşıyor bir taraftan denize bağlı, yani denizi var, deniz, güneş, kum var, diğer taraftan da İç Anadolu'ya bağlı bir bölgedir. Ayrıca da buranın çok tarihi ve kültürel misyonu var. Tarihi misyonu var, biliyorsunuz Kurtuluş Savaşında burası İnebolu ve Kastamonu, yani bu bölge lojistik destek sağlayan bir bölgedir. Bu bakımdan hakikaten ülkemizin Kurtuluş Savaşında önemli bir yeri olan bir bölgedir. Ayrıca da büyük Atatürk'ün Şapka'yı ilk defa tanıttığı bir bölgedir. İnebolu'da biliyorsunuz burada şapkayı tanıyor. Kalecik'te de tanıyor, Çankırı'da da tanıtıyor. Ama ilk defa Kastamonu'da geniş bir kitleye tanıtıyor. O bakımdan da fevkalade önemlidir. Ayrıca inanç turizmi bakımından dini turizm bakımından da önemli bir bölgeye sahiptir" şeklinde konuştu.

Kastamonu'ya gördükten sonra gerçekten çok heyecanlandığını belirten Kalkan, şunları söyledi: "700 yıllık bir camiyi Kasaba köyündedir. Mahmutbey camidir. Olacak şey değil. Bu dünya mirası olarak kabul edilmiş ve biz bunu bir marka olarak dünyaya tanıtamıyoruz. Senato bunu dünya mirası içerisinde almış, kabul etmiş ancak biz, buranın tanıtımında burayı Mahmutbey Camisini 700 yıllık bir eseri bunu tanıtmamız lazım. Marka olarak almamız lazım. Aslında marka olarak alınacak çok şey varda, ama bu Mahmutbey Camisi bunlardan bir tanesidir. Niye bu kadar potansiyel olmasına rağmen Biz bu bölgemizi tanıtamıyoruz. Onun için burada tanıtıma çok ağırlık vermemiz lazım. Her boyutunu bilmemiz lazım. Tanıtım sadece işte, fuarlarda tanıtım yapacağız buda olacak ama tanıtımın çeşitli boyutu var. Bunlara önem vereceğiz"

Kalkan, şöyle devam etti: "Bu bölgenin alternatif turizm yaratacak böyle çeşitliği olan bölgelerle iş birliği tanıtımda belli bir iş birliği yaparak destinasyon yapılmasında büyük yarar var. Mesela Çankırı, mesela Kalecik, Kızılırmak, o bölgeden geçiyor oranın ayrı bir florası var. Ayrıca bir ürün çeşitliliği var. O nedenle o bölgede içe alınabilir, diğer taraftan belki Kırıkkale, Çorum, işte Karadeniz bölgesinde Sinop, Bartın falan ama hepsi bir araya gelerek burada destinasyon yaratmak lazım, işbirliği yapmak lazım. Gerçekten büyük bir potansiyelimiz var, insan hakikaten üzülüyor. 35 milyonu yakın 34 milyon küsür Türkiye'ye turist geliyor. Bunun işte 11 milyon küsürü Antalya, bir o kadarı İstanbul, bir kısmı Ege Bölgesi, ama Karadeniz'e İç Anadolu'ya ve diğer bölgelere ne kadar turist geliyor dediğimiz zaman işte orada hakikaten üzülüyoruz. Hayır, oralara gelsin, oralara daha fazla turist gelsin, ama buraya da çok fazla turist gelsin. Çünkü böyle bir potansiyelimiz var"

400 bin civarında Kastamonu'ya turist geldiğini ve bu turistlerin büyük çoğunluğunun yerli turist olduğuna dikkat çeken Kalkan, 400 bin turistin sadece 6 bin civarında yabancı turist olduğunu belirterek, "Gönül ister ki buraya birkaç milyon turist aksın ve de burası bir marka şehir olsun, bir marka bölge olsun. Kastamonu ile bütün en ücra köyü ile kasabası ile bir bütün olarak ele alınsın ve bir marka bölge olsun, bir turizm bölgesi olsun" dedi.

Kastamonu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Saim Ateş ise, Yüksekokul ile ilgili bilgiler vererek, daima Kastamonu'ya ve Kastamonu halkına en iyi hizmeti yapma gayreti içerisinde olacaklarını ifade ederek, bu amaçları doğrultusunda çalıştıklarını ve önümüzdeki günlerde çok daha güzel gelişmelerin yaşanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından Orhan Kalkan'a plaket takdim edildi. Daha sonra Kalkan, Kastamonu'nun tarihi ve turistin mekanlarını gezerek şehirden ayrıldı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title