Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Trombozu İhmal Etmeyin

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kalp veya damar sisteminde oluşan pıhtı olarak tanımlanan trombozun, sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, " Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görülmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor.

CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve  Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kalp veya damar sisteminde oluşan pıhtı olarak tanımlanan trombozun, sık görülen bir hastalık olduğunu belirterek, " Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görülmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Hareketsiz yaşam hastalığı tetikliyor" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşmasına "tromboz" adı verildiğini aktardı.

Özellikle ileriki yaşlarda ortaya çıkan hastalığa yaşlıların çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Tromboz genellikle bacakların derin toplar damarlarında meydana geliyor. Bu tıkanıklıklar iyi tedavi edilmediğinde veya farkında olunmadığında bu kan pıhtısından kopan parça akciğerlere geliyor ve akciğer damarlarını tıkıyor. Kalp veya damar sisteminde istenmeyen pıhtı oluşması olarak tanımlanan tromboz, çok fark edilmiyor ama sık görülen bir hastalıktır. Tromboz, çocukluk ve gençlik döneminde seyrek görünmesine rağmen yaşlılıkla birlikte artıyor. Örneğin çocukluk döneminde yüz binde bir görülürken, erişkin dönemde binde bir görülüyor, ileri yaşlarda binde yüz ortaya çıkıyor. Demek ki bu konuda yaşlılar çok dikkatli olmalıdır."

-"En önemli risk hareketsizlik"

Demir, trombozda en önemli risklerden birinin hareketsiz yaşam olduğunu belirtti.

Özellikle ileriki yaşlarda hareket edilmesi tavsiyesinde bulunan Demir, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

"Yaşlı insanımız, hareket etmez, uzun süre oturur, uzun süre yatarsa bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Diğer bir neden uzun süreli seyahatleridir. 6-8 saatten uzun süreli hava yolculukları başta olmak üzere tüm yolculuklar için her 1-2 saatte bir ayağa kalkılması ve yürünmesi, seyahat esnasında sigara kullanmaktan kaçınılması, baskı oluşturmayan rahat giysilerin tercih edilmesi gerekir"

Şişmanlığın da trombozu tetiklediğini ifade eden Demir, uzun süre tedavi olan kanser hastaları ve kalp yetmezliği çeken yaşlıların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Tromboz hastalığının bacakların şişmesiyle ağırlık hissi uyandırdığını ve ağrılara neden olduğunu aktaran Demir, "Bacaklarda şişme, ağrı, bacaklarda hareket sırasında ağrı oluşması tromboz belirtilerinden biridir. Bu belirtileri geçiren insanlar 'acaba bende damar tıkanıklığı var mı' diye düşünüp doktora gitmelidir. Bu öldürücü bir hastalıktır. Damar tıkanıklığı akciğer damarındaysa, nefes darlığı, çarpıntı, yan ağrısı, kanlı balgam çıkarma belirtilerini gösterir" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel
title