Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Trakya'da Şeker Pancarı Üretimi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Cömert: "Geçmişte Trakya'da yaklaşık 600 bin ton şeker pancarı ekilirken ne yazık ki bu rakam 2013 yılında 33 bine kadar düşerek fabrikamızın üretimine ara vermesine neden olmuştur"

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikret Cömert, "Geçmişte Trakya'da yaklaşık 600 bin ton şeker pancarı ekilirken ne yazık ki bu rakam 2013 yılında 33 bine kadar düşerek fabrikamızın üretimine ara vermesine neden olmuştur" dedi.

Cömert, bölgedeki pancar üretimini teşvik etmek amacıyla Lüleburgaz Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen toplantıda, Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle kurularak 1926'da üretime başlayan fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için Trakya'da çiftçilerin pancar ekimine yönelmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl çiftçiler tarafından yeteri kadar pancarın ekilmemesi nedeniyle fabrikanın üretime ara verdiğini belirten Cömert, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisine katkı sağlayan fabrikamız ne yazık ki artık eski katkıyı sağlayamıyor. Geçmişte Trakya'da yaklaşık 600 bin ton şeker pancarı ekilirken ne yazık ki bu rakam 2013 yılında 33 bine kadar düşerek fabrikamızın üretimine ara vermesine neden olmuştur. 608 işçinin çalıştığı fabrika sayesinde her yıl 1 milyon lira bölgeye giriyordu. Fabrikanın kapanması demek bölgenin büyük bir ekonomik değere sahip bir gelir kaynağının yok olması demektir. Çiftçilerimiz tekrar şeker pancarı ekerlerse fabrikanın kapanmasının önüne geçerler."

Cömert, şeker pancarının, buğday ve ayçiçeğinden daha çok kazandırdığını belirterek, çiftçinin şeker pancarı üretmesini istedi.

Fabrikanın tekrar çalışması için bölgede sık sık toplantılar yaptıklarını anlatan Cömert, şöyle devam etti:

"Göreve geldiğim günden beri fabrikayı ayakta tutmak için Trakya'nın her yerinde toplantılar yapıyorum. Şeker pancarı bölge için büyük bir gelir kaynağıdır. Ayrıca çiftçiye ürün bedelinin yüzde 20'sine kadar küspe veriyoruz. Bu da bölgede hayvancılık için güzel bir olaydır. Ayrıca çiftçiye doğal şekerini veriyoruz. Bu fabrikanın kapasitesi 500 bin tondur ama 2002 yılından bu yana baktığımızda verilere 250 bin tonu geçememişiz. Yani şu anda fabrikada kota uygulanmamaktadır. Bölgede her çiftçi 5 dönüm pancar ekerse fabrika tekrar çalışmaya başlayacaktır. Tüm çiftçimizi şeker pancarı ekmeye davet ediyoruz."

Alpullu Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Özcan da, kooperatif olarak pancar ekimini teşvik etmek için çalıştıklarını kaydetti. - Kırklareli

Kaynak: AA / Yerel
title