Trakları Merak Edenler Bu Müzeyi Ziyaret Etmeli"
Trak uygarlığından kalan eserler Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde, Trak medeniyeti hakkında bilgiler veren eserler sergileniyor. Milattan önce ve sonra değişik uygarlıklara ev sahipliği yapan Tekirdağ'da yapılan kazılarda, Trak uygarlığının günlük yaşamına ait eşyalar, mezarlar ve çeşitli eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde sergilenen eserler, ziyaretçileri adeta tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.
Müze Müdürü Önder Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin 1967'de kurulduğunu, Tekirdağ il sınırındaki ören yerleri, sit alanları ve yerleşim yerlerinden getirilen eserlerin müzede sergilendiğini söyledi.
İki kattan oluşan müzede Paleolitik çağın yanı sıra yakın dönemi simgeleyen eserlerin bulunduğunu belirten Öztürk, şöyle konuştu:
"Müzede Trak Kralı Kersepleptes'in mezarından çıkartılan iskeletine göre yapılan yapay maketi görenlerin ilgisini çekiyor. Marmara Ereğlisi, Karaevli, Barbaros, Kermeyan ilçe sınırlarında bulunan ören yerlerinde bulunan heykeller, tümülüs, ana tanrıça kabı, madeni heykelcikler, kaplar, mızrak uçları, süs eşyaları ve madeni paraların sergilendiği müzemiz geniş bir bahçeye sahip. Bu bahçemizde de büyük boyutlardaki lahitler, mezar taşları sütunlar, sınır taşları gibi eserler, yine kaidelerin, üzerinde sergileniyor."
Öztürk, müzede sergilenen eserlerin, Trakların yaşamına dair önemli ipuçları verdiğini kaydetti.
"İSTENİLEN SAYIYA ULAŞAMADIK"
Öztürk, Tekirdağ'ın büyüklüğü doğrultusunda, yüksek seviyede ziyaretçi oranına ulaşamadıklarını söyledi.
"Ziyaretçilerin artması için projeler hazırlıyoruz" diyen Öztürk, kent merkezindeki "Tekirdağ evleri"nin restorasyonu ve tarihi dokunun korunmasıyla, müzenin büyük gruplar halinde ziyaretçi çekeceğini düşündüklerini ifade etti.
Öztürk, müzenin bugünkü yerine büyük araçlar giremediği için büyük grupları çekmenin kolay olmadığını vurguladı.
Perintos Bazilikası ve Karaevli altında başlayan Trak kentindeki kazıların ören yeri haline getirilecek şekilde tamamlanmasının ardından bir destinasyon hazırlığı içinde olacaklarını dile getiren Öztürk, "Marmaraereğlisi ve Antik Trak Kenti'ni ve daha sonra Tekirdağ Müzesi'ni gezen ziyaretçiler, Ertuğrul Mahallesi'ndeki tarihi dokuyu görebilecek" diye konuştu.
Trakların, antik çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'da yaşadığı ve Büyük İskender'in bölgeyi ele geçirmesinin ardından yok olduğu tahmin ediliyor. - Tekirdağ