Trafo Binaları "Tuval" Oldu
Tokat'ın Turhal ilçesindeki trafo binaları, üniversite öğrencilerinin yaptığı manzara resimleriyle birer sanat eserine dönüşüyor.
HÜSEYİN DAYLAK - Tokat'ın Turhal ilçesindeki trafo binaları, üniversite öğrencilerinin yaptığı manzara resimleriyle birer sanat eserine dönüşüyor.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Resim İş Öğretmenliği Bölümünde okuyan 5 kız öğrenci, derslerinden arta kalan zamanlarında trafo binalarına manzara resimleri yaparak, hem eğitimlerine katkı sağlıyor hem de gelir elde ediyor.
Turhal Belediye Meclisi, ilçe merkezindeki 30'un üzerinde trafo binasının görünümünü güzelleştirmek için manzara resimleriyle donatılması kararı aldı. Bunun üzerine başlatılan çalışma kapsamında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği öğrencileri Nurşen Bekler, Hilal Sal, Şule Nur Atıcı, Ayşenur Güçarslan ve Rukiye Ak, ilçedeki trafolara manzara resimleri çizmeye başladı.
Cumhuriyet Mahallesi Emre Sokak'taki trafo binası üzerinde çalışmalarına başlayan üniversiteli gençler, ilk olarak Bosna Hersek'te bulunan Mostar Köprüsü'nü trafo üzerine resmederek, ilçenin güzelliğine katkı sundu.
Öğrencilerden Nurşen Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dersten arta kalan zamanlarında trafo binalarına resimler yapmaya çalıştıklarını belirterek, "Bizler öğrenciyiz, hem geçimimizi sağlıyoruz hem de sanatımızı bu şekilde icra ediyoruz. Yaz boyunca 40'a yakın trafo üzerine resim yapmaya çalışacağız" dedi.
Tarihi ve çini motiflerle, manzara resimleri
Trafoları tarihi motiflerle, manzara resimleriyle ve çinilerle süslemeyi planladıklarını anlatan Bekler, "Genelde trafo binalarına ev görüntüsü veriliyor. Çok nadir yerlerde böyle şeyler yapılıyor ve insanlar da ona alıştığı için bu çok farklı geliyor onlara. Aslında bu bizim işimiz. Ev görüntüsünü, belki küçük bir çocuğa ya da resim sanatını öğrenmeyen birine de yaptırabilirsiniz ama bu çok farklı bir şey. Gerçekten sanatınızı icra ettiğinizi anlıyorsunuz. Bir derinlik veriyorsunuz, bir manzara aktarıyorsunuz. İnsanlar da bunu çok beğeniyor, çünkü kendilerinin de yapabileceklerini düşünmüyorlar" diye konuştu.
Şule Nur Atıcı da resim yapmayı her zaman sevdiğini belirterek, "Böyle bir deneyimi ilk defa yaşıyorum. Güzel de oldu ve daha da ilerleyecek. Bayan olarak bunu yaptığım için gururluyum. Hem işimizi icra ediyoruz, hem gelişiyoruz. Bizim için de zevkli bir iş oldu" ifadelerini kullandı.
Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, ilçede 30'u aşkın trafo binası bulunduğunu ve belediye olarak bütün trafo binalarını renklendirme kararı aldıklarını ifade ederek, yaz boyunca bu binalara resimler yapılacağını söyledi.
Bekler, "Öğrencilerimiz fırçalarıyla, el emeği göz nuru ile bu güzelim tasarımları bizim trafo binalarına resmediyorlar. Emeklerinin karşılığında belediyemizden para alacaklar. İstedim ki bu parayı Turhal'ın çocukları kazansın" dedi.