Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Trabzon Sağlık Müdürü Süleyman."Sağlıkta Yeni Yapılanmanın Ülkemiz İçin Hayırlı Olmasını Temenni...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, sağlıkta yeni yapılanmanın ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Trabzon Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, sağlıkta yeni yapılanmanın ülke için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Süleyman, Sağlık Bakanlığı'nın 663 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile oluşan yeni yapılanmasının, taşra teşkilat yapılanmasının tamamlanması dolayısıyla Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Mustafa Kasapoğlu ile birlikte Zorlu Grand Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Sağlıkta dönüşüm çalışmalarının 2003 yılında başladığını belirten Süleyman,

"2003 yılından önce Türk sağlık sisteminde, sağlık hizmetlerini sunan ve finanse eden çeşitli kamu kurumları vardı. Hükümet tarafından finanse edilen bir program ise düşük gelirli sigortasızları kapsıyordu. Bir SSK'lı acil durumlarda bile yanı başındaki devlet hastanesinden hizmet alamadığı için SSK hastanesine, emekli sandığı mensubu da aynı sebeple yakınındaki SSK hastanesine değil de devlet hastanesine gitmek zorundaydı" dedi.

Süleyman, hizmet sunumu açısından ciddi sorunlar bulunduğunu ve sigortalı kişilerin bile sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını, hizmet alabilmek için ceplerinden harcama yapmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında SSK hastaneleri ve diğer kamu kuruluşlarının hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devredildi. 2006 yılında çıkarılan Sosyal Güvenlik Kurumu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunları ile sağlık finansmanı kurumlarda tek çatı altında birleştirildi. Tam Gün Yasası çıkarıldı, her hekime bir poliklinik tahsis edilerek, hekim seçme hakkı ile birlikte sağlık hizmetine ulaşım kolaylaştırılarak hizmetin kalitesi artırıldı. Ayrıca 15 Eylül 2005 yılında pilot olarak Düzce'de başlayan aile hekimliği uygulaması, 2010 yılı sonunda ülke genelinde uygulamaya geçildi. Aile hekimliği uygulamaları sonuçlarını özelikle koruyucu sağlık hizmetleri de vermeye başlamış olup, anne ölüm oranı 2003'te 100 binde 61'den 16'ya, bebek ölüm hızı ise binde 29'dan 10'a gerilemiştir. Oldukça önemli olan bu değerler, bir ülkenin gelişmişliğinin en önemli göstergesidir."

Her şey iyi giderken ve hasta memnuniyeti yüzde 78 gibi yüksek oranlara ulaşmışken yeniden yapılanmaya niçin ihtiyaç duyulduğu sorusunun akla gelebileceğini vurgulayan Süleyman, şöyle devam etti:

"Hastane işletmelerinde aşırı iş bölümü, uzmanlaşma ve birbirine olan gereksinim hastaneyi kompleks bir yapı haline getirmesinden dolayı, modern işletmelerin hiçbiri hastane işletmeleri kadar karmaşık değildir. Günümüzde hastaneler tedavi ve tıbbi bakım hizmetleri yanı sıra hekim ve diğer sağlık personeline eğitim verilen bir eğitim kuruluşu, araştırmaların yapıldığı araştırma birimi, bir çok meslek grubunun birlikte çalıştığı bir örgüt, çok sayıda son teknoloji cihazın kullanıldığı iş yeri ve bir çok birimden oluşan ve kesintisiz hizmet sunan ekonomik bir işletme durumunda olup, gelinen noktada geleneksel idareci zihniyeti ile yönetimin imkansız hale geldiği görülmektedir."

Süleyman, birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemli olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ana çocuk sağlığı, çevre sağılığı, bulaşıcı hastalıklar, evde sağlık hizmetleri, kronik hastalıklar, toplum ruh sağlığı, sigarayla mücadele gibi geniş bir alanda hizmet vermekte olup, sadece bu alana odaklanmış bir yönetim şekli ihtiyacı oluşmuştur. Bundan sonraki süreçte Halk Sağlığı Müdürlüğü birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise 2. ve 3. basamak kamu hastanelerinin vereceği sağlık hizmetlerinden sorumlu olacaktır. Sağlık Müdürlüğünün 663 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede belirtilen görevi ise acil sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, kurumlar arasında koordinasyon ve denetim olarak belirlenmiştir. Yeni yapılanmanın ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Mustafa Kasapoğlu ise yeni yapılanmanın kendi alanlarını ilgilendiren kısımları konusunda bilgi aktardı.

Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır

Yayıncı: Murat Kaban - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel
title