Trabzon'da İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi
Trabzon'da, "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi" ikinci aşama kapsamında, farkındalık oluşturma etkinliği ve eğitim programı düzenlendi.
Trabzon'da, "İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi" ikinci aşama kapsamında, farkındalık oluşturma etkinliği ve eğitim programı düzenlendi.
Zorlu Grand Otel'de düzenlenen toplantıya Trabzon Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Vakfıkebir'in Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Vakfıkebir İlçe Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu Üyeleri, İl Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu üyeleri ile Sivil Toplumu Örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Vali Yardımcısı Kara'nın açılış konuşmasının ardından Kaymakam Malğaç, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen, AB fonları tarafından finanse edilen "İç Güvenlik Sektörününün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında pilot ilçe olarak belirlenen Vakfıkebir'de yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Türkiye'de 5 ayrı ilde ve 9 ilçede pilot uygulamaları devam eden projenin pilot ilçelerinden birinin Vakfıkebir olduğunu ifade eden Malğaç, şunları söyledi:
"44 mahallesi ve yaklaşık 27 bin nüfusu bulunan ilçemiz büyük liman havzasının merkezi konumundadır. Bünyesinden 4 yeni ilçe çıkaran pazarı, ticareti, hastanesi ve kamu kurumlarıyla bölgeye hizmet eden ilçemiz doğal bir merkez olma hakkına da sahiptir. İlçemizin bu hareketliliğine rağmen polis ve jandarma bölgesinde meydana gelen olayların kabahat olarak adlandırabileceğimiz adi suçlar olması, bu suçların sayısı az faillerinin belli olması nedeniyle genel olarak halkımızın ve bölgemizin huzuruna, güvenlik algısına olumsuz etki etmeyecek vakalar olduğunu görüyoruz. "Olay sayısı ve çeşitilliği açısından ilçemizin, büyüklüğüne benzer diğer ilçelerle kıyasladığımızda Trabzon'un en güvenli ve ülkemizin sayılı yerlerinden biri olduğunu görüyoruz."
Bunda Trabzon halkının, özelde Vakfıkebir sakinlerinin devletine ve kanunlarına bağlı, yakınlarının ve başkalarının hak ve menfaatlerine saygılı, dürüst yapısından kaynaklandığını anlatan Malğaç, "Polis ve jandarma amir ve memurlarımızın halkla iyi ilişkiler kurabilen yapısı ülkemizin en güvenli ilçe olduğu algısını her geçen gün geliştirmektedir. Böyle bir ilçede kaymamak olarak görev yapmaktan onur ve haz duymaktayım" dedi.
2013 yılı eylül ayında ilçe yerel önleme ve güvenlik kurulu oluşturulmasıyla başlayan çalışmaların 1 yıl içinde yapılan birebir görüşmeler alt komisyon toplantıları ve odak gruplarıyla gerçekleştirilen istişarelerle devam ettiğini söyleyen Malğaç, "Çalışmalar sonucunda 9 yerel güvenlik hedefi belirlenmiş, 21 aksiyon pilanı ve 54 aktivite bu güvenlik hedeflerinin çözülmesi amacıyla yerel önleme ve güvenlik planı olarak tarafından 13 Ağustos 2014'de imzalanarak kabul edilmiştir" diye konuştu.
Kurul tarafından ilçede öncelikli güvenlik sorunlarının Madde bağımlılığı ve gençlerde suça eğilim, Hırsızlık, Aile içi şiddet, Umuma açık alanlardaki yerlerde güvensizlik hissi, çocukların suç mağduru olmalarının engellenmesi, başı boş sokak hayvanları, birey ve toplumu olumsuz etkileyen alışkanlıklarla mücadele, metruk binalar, yapımı uzun süren inşaatlar olarak belirlendiğini belirten Malğaç, 3 alt komisyon oluşturularak bunu konuda çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Toplantıda daha sonra Dr. Sevcan Akın, Vakfıkebir'de Ev İçi Şiddet ve Trafik konusunda uygulanan anketlerden elde edilen bulguları paylaştı. Daha sonra katılımcılara konuşmacılar tarfından trafik, aile içi iletişim, ev içi şiddet ve aile bireylerinin hakları konusunda bilgiler aktarıldı.