Haberler
Bakan Tunç'tan İmralı-DEM görüşmesi açıklaması: Henüz netleşmedi

DEM Parti, İmralı'ya ne zaman gidiyor? Bakan Tunç'tan açıklama var

Sahte dolar nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Sahte dolar, gerçeğinden nasıl ayırt edilir? Canlı yayında testle anlattı

Suriye'de patlak veren savaşta muhaliflerin ilerleyişi sürüyor

Yanı başımızda patlak veren savaşta son durumu en iyi anlatan görüntü

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Toryum Nadir Toprak Elementi Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Bizim mutlaka nükleer enerjiyi kullanmamız lazım."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, "Bizim mutlaka nükleer enerjiyi kullanmamız lazım. Özellikle de toryum üzerine çalışmalıyız" dedi.

Kavranoğlu, Yalova Üniversitesi tarafından Yalova Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Toryum Nadir Toprak Elementi Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendi enerjisini üretmesi gerektiğini söyledi.

"Doğalgaz alımına devam edersek cari açığımız daha da artacak" diyen Kavranoğlu, "Kendi enerjimizi üretmezsek doğalgaz ithal edeceğiz ve cari açığımıza 10-15 milyar dolar ilave olacak. Bizim mutlaka nükleer enerjiyi kullanmamız lazım. Özellikle de toryum üzerine çalışmalıyız. Toryuma dayalı nükleer reaktör geliştirilmesi için çalışmalar yapmalıyız. Dolayısıyla bu toplantının yapılıyor olması çok önemli" ifadesini kullandı.

Toryumun Türkiye'de önemli miktarda olduğuna da dile getiren Kavranoğlu,

"Avantajları olan bu enerji kaynağının mutlaka değerlendirilmesi lazım. Üniversitelerimiz toryum konusunu bir numaralı önceliği haline getirmeli. Toryum enerjisini kullanacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise çalıştayın önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye dünyada toryum rezervleri bakımından ikinci sırada. Toryum, uranyum gibi nükleer teknolojide kullanılan bir maddedir. Toryumun uranyumdan farkı reaksiyon sonucu çıkan ürünün tahrip gücünün az olması. Dolayısıyla enerji açısından daha avantajlı. Ancak teknolojik olarak maliyeti yüksek olduğu için şu anda çalışmalar var. En çok Çin ve Hindistan'da çalışma yapılıyor. Daha ziyade tüm çalışmalar uranyum üzerine yapıldığı için toryum üzerindeki çalışmalar az."

Toryumun nükleer yakıt olarak kullanılmasının maliyetinin yüksek olduğunu belirten Eruslu, "Dolayısıyla maliyetin daha düşük olması için çalışmalar sürüyor. Benim öngörüm 20 seneye kadar maliyetler düşecek dolayısıyla bu tercih edilecek" dedi. - YALOVA

Kaynak: AA / Yerel
title