Toroslar, İskep'te İstihdam Odaklı Mesleki Eğitimlere Başlıyor
Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi’nin, dezavantajlı gruplara yönelik olarak 11 belediye ile birlikte yürüttüğü, Türkiye ve AB tarafından desteklenen ‘İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nde (İSKEP), hedef gruplardan belirlenecek 60 kişi, bu ay içinde istihdam odaklı mesleki eğitime başlıyor.
Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nin, dezavantajlı gruplara yönelik olarak 11 belediye ile birlikte yürüttüğü, Türkiye ve AB tarafından desteklenen 'İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi'nde (İSKEP), hedef gruplardan belirlenecek 60 kişi, bu ay içinde istihdam odaklı mesleki eğitime başlıyor.
Dezavantajlı bireylerin istihdam yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının sağlanması amacıyla hayata geçirilen ve 10 ilde 12 belediye tarafından yürütülen İSKEP'in ortaklarından Toroslar Belediyesi, Mersin'de hedef grup olarak belirlediği Roman vatandaşlar, engelliler ile sokakta çalışan çocuklar ve ailelerine dönük çalışmalarına proje kapsamında devam ediyor. Toroslar Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından geliştirilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Ağustos 2014'te başlayan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen İSKEP'te gelinen son aşamayı, düzenlediği toplantıyla açıkladı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) gerçekleştirilen toplantıya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Proje Koordinatörü Ahmet Ata ve MGC Başkanı Ahmet Ünal katıldı.
Toplantıda konuşan Toroslar Belediye Tuna, Toroslar'ın çehresini değiştirmek için ellerindeki tüm olanakları kullandıklarını, toplumdaki yaraları belirleyerek 12 yılda 11 tane AB projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Bu projelerin diğer belediyelere de örnek olduğunu dile getiren Tuna, yine AB destekli bir proje olan İSKEP'in, TBB önderliğinde Toroslar Belediyesi'nin de aralarında bulunduğu 12 belediye tarafından yürütüldüğünü belirtti. Projede yer alan belediyelerden 7'sinin büyükşehir, birinin il, 4'ünün de ilçe belediyesi olduğunu ifade eden Başkan Tuna, Türkiye'deki 750'nin üzerinde belediye arasında ilk 4'e girmekten gurur duyduklarını vurguladı. Proje kapsamında Romanlar, engelliler ve sokakta çalışan çocuklarla ailelerini hedef grup olarak belirlediklerini anlatan Tuna, "Özellikle Romanlar konusunda yaptığımız proje Türkiye'ye rol model oldu. Bu projeyi yapan belediyeler arasında inşallah en önde olanı biz olacağız ki, bizim yaptığımız projenin gıptayla takip edildiğini biliyoruz" dedi.
"İSKEP KAPSAMINDA YAPTIKLARIMIZ TÜRKİYE'YE ROL MODEL VE ÖRNEK OLUYOR"
Göreve geldikleri andan itibaren üretime çok önem verdiklerini, olanakları kısıtlı bir belediye olarak hizmetlerini hep üreterek yaptıklarını vurgulayan Tuna, öncelikle üretmeyi öğrettiklerini, son projede de Romanlar için kurdukları Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi'nde Roman vatandaşların istihdamını sağlayarak, 'Hasır Örme Üretim Atölyesi'ni hayata geçirdiklerini kaydetti. Bugün o atölyede kargıdan üretilen ürünlerin yurt içinin yanı sıra artık Avrupa ülkelerine de ihraç edilmeye başlandığını ifade eden Tuna, "Bu, bizim için çok önemli. Orada çalışan kadınlarımız için atölyede kreş de açtık. Ayrıca projede İŞKUR ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile işbirliği yapmanın hazzını da yaşadık. Yine İSKEP çerçevesinde açtığımız Engelliler Akademisi de Türkiye'de ilktir. Binasını hazırladık, engelliler için çok özel bir yer oldu. Sokakta çalışan çocuklar ve aileleri için de bölgemizdeki iş adamlarımızla görüştük, eski, kullanmadıkları makineleri aldık. Bu makinelerle kuracağımız atölyede de o çocuklarımızın meslek edinmeleri için bir eğitim süreci başlatıyoruz" diye konuştu.
Bu projelerle işe eğilimi olan insanların önünü açmak ve onlara yol göstermek istediklerinin altını çizen Tuna, bu projelerin sürdürülebilir olması, devamının ve takibinin yapılmasının da çok önemli olduğunu söyledi. Tuna, İSKEP'in kendilerine yeni ufuklar, yeni hedefler oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
"İSTİHDAM ODAKLI MESLEKİ EĞİTİMLER BU AY BAŞLIYOR"
Proje Koordinatörü Ahmet Ata ise dezavantajlı kişilere sundukları sosyal ve maddi desteklerle ilgili bilgiler vererek, İSKEP'te geldikleri son aşamayı anlattı. Çalışmalar sonucunda Mersin'de iki firma ile anlaştıklarını, hedef gruplardan belirlenecek 60 kişinin, bu firmalarda 6 branşta eğitim alacağını, eğitim sonunda da istihdam edileceğini söyledi. Proje kapsamında Toroslar Belediyesi'nin ilk mesleki eğitimleri uygulayacak belediye olacağını, Atatürk Endüstri Meslek Lisesi'nde atölyede çeşitli branşlarda mesleki eğitim verileceğini ve istihdamlarının sağlanacağını belirten Ata, "Bu ay içinde mesleki eğitimleri başlatarak yine rol model olacağız" ifadelerini kullandı. - MERSİN