Haberler

Toplumda Artık Sosyal Güvenlik Bilinci Oluştu

Toplumda Artık Sosyal Güvenlik Bilinci Oluştu
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mükremin Sürücü, çalışanların artık önce sigorta istediklerini ve Türkiye'de son 10-15 yılda artık bir sosyal güvenlik bilinci oluştuğunu söyledi.

Mersin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mükremin Sürücü, çalışanların artık önce sigorta istediklerini ve Türkiye'de son 10-15 yılda artık bir sosyal güvenlik bilinci oluştuğunu söyledi. İşyerlerinde denetimle başladıklarını belirten Sürücü, 74 milyon nüfusa 560 müfettişin yetişmesinin ise mümkün olmadığını vurguladı.

Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mükremin Sürücü, 14-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında bu yıl 5.'si kutlanacak Sosyal Güvenlik Haftası dolayısı ile basın toplantısı düzenledi. Adnan menderes Bulvarı üzerindeki Yasemin Kafe'de gerçekleştirilen toplantıya Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü müdür yardımcıları Bekir Polat ve Tayfun Tecer ile kurum yetkilileri Sema Özbulut ve Mustafa Pala da katıldı.

Toplantıda, "Bir insan ticaretle uğraşmadığı sürece vergi mükellefi değildir; suç işlemediği sürece Türk Ceza Kanunu ile muhatap değildir ama aynı insanın sosyal güvenliğine baktığımız zaman ceninin ana rahmine düştüğü andan itibaren Sosyal Güvenliği başlar, ölümüne kadar hatta ölümünden sonra da hak sahipleri ile devam eder" diyen İl Müdürü Sürücü, bu anlamda Sosyal Güvenlik Haftası'nın önemi ve amacı üzerinde durdu. Yeni yasa ile Yeşil Kartlıların da 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sosyal güvenlik kapsamına alınmasından sonra SGK'nin nüfusun tamamına hitap ettiğini kaydeden Sürücü, dolayısıyla bu kadar önemli bir konunun vatandaşlara çok iyi anlatılması gerektiğini dile getirdi. Sürücü, bu kapsamda Sosyal Güvenlik Haftası boyunca kurum personeli birlikte yapacakları çeşitli etkinliklerle vatandaşlara sosyal güvenliğin önemi, anlamı ve reformdan sonra yapılanları anlatarak sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması için yoğun çaba sarf edeceklerini ifade etti.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mükremin Sürücü, Mersin'de şu anda 195 binin üzerinde 4 A kapsamında, 91'nin üzerinde de 4 B kapsamında çalışan bulunduğu bilgisini verdi.

Kayıt dışı işçi çalıştırmaya yönelik bir soru üzerine Sürücü, SGK'de kayıt dışı çalıştırmanın, işyerinde çalıştırılıp da hiç sigortalı gösterilmeyenler, sigortalı gösterilip de eksik gün bildirilenler ve aldığı ücret SGK'ye eksik bildirilenler olmak üzere üç şekilde yorumlandığını aktardı. Şu anda tüm Türkiye'de bu yönde çalışma başlatıldığını ve denetimlerin başladığını dile getiren Sürücü, Mersin'e de bir müfettişin geldiğini, kurumlarla, sivil toplum kuruluşları ile görüşerek bilgilendirmeler yapacağını anlattı.

Kayıt dışı çalıştırmada bir işyerinde ayrı işleri yapan işçilere aynı ücretin ödenemeyeceğini esas aldıklarına dikkat çeken Sürücü, "Örneğin lokantada bir aşçı ile bir garsona aynı ücret ödenemez veya bir fırında bir hamurkar, bir pişirici veya düz işçiye aynı ücretin ödenmesini kurum kabul etmiyor artık. Bunlarla ilgili olarak sektörel ve mesleksel bazda bir kriter belirlenecek. Meslek odalarına ücretler sorulacak ve bilgi alınacak. Değerlendirmeler yapıldıktan sonra çalışanların yaptıkları işe göre ne kadar ücret almaları gerektiği belirlenecek ve işyeri eksik bildirim yönünden incelenecek" dedi.

Türkiye 1 Ocak 1994 yılından bu yana uygulanan 'asgari işçilik' sistemine değinen Sürücü, her üç durumda da kayıt dışı işçi çalıştıranlara ceza uygulandığını da bildirdi. İşyerlerine aylık bildirge farklarından, eksik gün primleri yatırmaktan para cezası uygulandığını ve tahsil edildiğini belirten Sürücü, "Geriye dönük olarak 5 yıl inceleniyor. Eğer 5 yıldır bir işçiye ödediği ücret üzerinden eksik para yatırmışsa 60 ay üzerinden ceza yiyecek" diye konuştu.

"74 MİLYON NÜFUSA 560 MÜFETTİŞ NASIL YETİŞSİN?"

Müfettişlerin işyeri denetimlerinde üç kayıt dışı durumu aynı anda değerlendirdiklerine işaret eden Sürücü, "Yeterli denetim yapılabiliyor mu?" sorusuna ise 74 milyon nüfusa sadece 560 müfettişin yetişmesinin mümkün olmadığı yanıtını verdi. Sürücü, "Türkiye'deki tüm nüfusa yetişecek polisimiz var mı bizim? Bu da aynı şey; hatta polisten de zor. Herkese nasıl yetişsin? Bizim bünyemizde 560 civarında müfettiş var. 74 milyona bakıyor bu müfettişler. 560 müfettişin yetişmesi mümkün mü? Üstelik Türkiye'de en fazla müfettiş SGK'de var. Yeterli değil ama biz bu konuda bir numarayız. Birebir her işyerini denetlemenin dünyada örneği yok. Şu an sadece Mersin'de kayıtlı 70 binin üzerinde işyeri var. Bunların hepsine müfettiş vermek mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"TOPLUM SOSYAL GÜVENLİK KONUSUNDA BİLİNÇLENDİ"

Bu yetersizliklere rağmen denetimler sonucunda kesinlikle başarılı sonuç aldıklarının da altını çizen Sürücü, 2000 yılında müfettiş olarak Mersin'de yaptığı denetimlerde işyerlerinin yüzde 90'ında sigortasız çalıştırma ile karşılaştığını ancak, son 10-15 yılda vatandaşlarda artık sosyal güvenlik konusunda çok büyük bir bilinç oluştuğunu söyledi. Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: "Önceden biz işyerlerine gittiğimizde işçiler kaçarlardı, şimdi gözümüzün içine bakıyorlar. Biz onların bakışından anlıyoruz. Artık sigortalılar işverene; 'sen benim sigortamı yap da nasıl olsa bir ücret verirsin' diyor. Öncelikle sigorta istiyor. Toplum bu konuda bilinçlendi. Bu da eğitimle ilgili." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title