Topada Yazılı Kaya Anıtı Turizme Kazandırılacak
Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde bulunan ve Geç Hitit döneminde yazıldığı tahmin edilen Topada Yazılı Kaya Anıtı'nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı Acıgöl Kaymakamı Çakır: "Yazıtın bulunduğu bölge sit alanı değil. Tarihi yazıtın turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz"
İSRAFİL BARAN - Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde bulunan ve Geç Hitit döneminde yazıldığı tahmin edilen Topada Yazılı Kaya Anıtı, turizme kazandırılacak.
İlçeye bağlı Ağıllı köyünün yaklaşık 3 kilometre kuzey doğusundaki Topada Yazılı Kaya Anıtı'nın milattan önce sekizinci yüzyılda yazıldığı tahmin ediliyor.
Acıgöl Kaymakamı Mustafa Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaymakamlık tarafından hazırlanan kısa filmde Topada Yazılı Kaya Anıtı ile bölgedeki tarihi turistik mekanları ön plana çıkardıklarını söyledi.
Yazıta giden yollara yönlendirme levhalarının yerleştirildiğini belirten Çakır, "Yazıtın bulunduğu bölge, sit alanı değil. Tarihi yazıtın turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz" dedi.
Acıgöl Belediye Başkanı Ercan Ertaş da yaklaşık 4 metre yüksekliğe sahip anıtta, ana kayanın güneye ve batıya bakan yüzünde Hitit hiyeroglif (resim) yazısıyla sekiz satırlık kitabe bulunduğunu söyledi.
Ertaş, Acıgöl'ün Kapadokya'nın giriş kapısı konumunda olduğunu ifade ederek, "Yazılı kaya anıtlarının turizme kazandırılmasını istiyoruz. Anıtın turizme kazandırılmasının, ilçemizin uluslar arası tanıtımı ve ekonomisi açısından faydası olacağına inanıyoruz" dedi.
Topada Yazılı Kaya Anıtı'nın tanıtılması için belediye olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Ertaş, "Yurt içi ve yurt dışından gelen turist gruplarına tarihi yazıtları tanıtıyor ve gezdiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Acıgöl Kaymakamlığınca hazırlanan tanıtım filminin yönetmeni Mustafa Karakaya ise yaptıkları çalışmayla anıtı ön plana çıkardıklarını belirterek, yazıtların bir an önce turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi.
Tabal Krallığının merkezi konumundaki Acıgöl'de bulunan anıtın koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Karakaya, "Topada Yazılı Kaya Anıtı çevresinde bir an önce önlem alınarak, Eskişehir'deki Frig dönemine ait Yazılı Kaya gibi turizme kazandırılmalıdır" şeklinde konuştu.
Anıtta, uzmanların yaptığı çevirilere göre, Nevşehir, Niğde ve Kayseri'yi içine alan bölgede Tabal Kralı Wasusarmas'ın düşmanca davranan sekiz krala karşı yaptığı mücadele anlatılıyor. - Nevşehir