Tokat'ta "Romalı Hayırsever"İn Heykeli Bulundu
Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, hayırsever bir soyluya ait olduğu düşünülen Roma heykeli bulundu.
EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki Komana Pontika Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, hayırsever bir soyluya ait olduğu düşünülen Roma heykeli bulundu.
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte kazı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Kazı çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini dile getiren Erciyas, "Kazı çalışmalarında çok değerli eserlere, çok değerli bilgiler edindik. Komana Pontika Antik Kenti, Tokat'ın ilk yerleşim yeri. Bu vesileyle Tokat hakkında önemli bilgiler elde etmiş oluyoruz" dedi.
Erciyas, her yıl kazı çalışmasının son günlerinde buldukları eserleri Tokat Müzesi'ne teslim ettiklerini aktararak, şunları söyledi:
"Her sene 150 tarihi eseri müzeye teslim ediyoruz. Yaklaşık 800 eser teslim ettik. Bulduğumuz eserleri temizleyip müzeye teslim etmekle yükümlüyüz. Bu sene konservasyon çalışmamıza ağırlık verdik. Özellikle Danişment, Selçuklu ve Bizans dönemi seramikleri üzerinde çalışmalar yürüttük. Bunların tümlenmesi, temizlenmesi, koruma altına alınması üzerinde durduk. Sur duvarının içine inşa edilmiş Roma heykeli bulduk. Roma heykelini 1 veya 2. yüzyıla tarihlendiriyoruz. Üzerindeki kıyafeti, heykelin Roma döneminde Komana'da yaşayan soyluya ait olduğu fikrini veriyor. Kent soylular, genellikle kentin ileri gelenleri, zenginleridir, kente hayırda bulunuyorlar. Bu kişinin burada hayır işlendiğini, bunun karşılığında da heykelinin dikildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz."
Osmanlı Caddesi tespit edildi
Kazı çalışmalarında her sene değişik eserler bulduklarını anlatan Erciyas, "Bu seneki kazı çalışmalarımızda Osmanlı Caddesi tespit ettik. Oldukça geniş bir cadde ve meydan. 2 bin yıllık üzerinde parmak izi bulunan seramik parçası bulduk. Kiliseye ait bronz eserlerimiz çok yoğun. Geçen senelerde bulduğumuz bir avizenin koruma ve restorasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bulduğumuz tüm eserleri belgelememiz çok önemli. Bunun için çizimlerini yapıyoruz, fotoğraflarını çekiyoruz. Müzeye teslim etmeden önce izin ve belgeyi kaydediyoruz" diye konuştu.
Antik kentte bulunan bitki ve hayvan kalıntıları üzerinde de çalıştıklarını ifade eden Erciyas, arazide ve kazı evinde bu çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Erciyas, 20 kişilik bilimsel ekiple çalıştıklarını dile getirerek, "4 kişilik yabancı ekibimiz de var. 7 yıl, kazı çalışması için kısa bir süre. Buna rağmen çalışmalarımızda 1 . yüzyıla kadar indik. Komana, Tokat'ın tarihine ışık tutuyor. Komana'nın tarihi, Tokat tarihiyle bir bütün çünkü Komana, Tokat'ın ilk yerleşim yeri. Komana'da, Osmanlı, Selçuklu, Danişment, Roma ve Bizans dönemi katmanlarına ulaşıyoruz. Bu da Komana'nın Tokat için ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu şimdiden kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.
Komana Pontika Antik Kenti
Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika'nın, tarihte Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.
Aynı zamanda ticaret merkezi olduğu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektiği kaydediliyor.
ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı.