Tokat'ta, Görme Engelliler İçin Kitap Okunuyor
Tokat'ta, protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, görme engelli öğrencilere haftada bir gün kitap okuyor.
Zehra Aydın - Tokat'ta hayata geçirilen "Gönülden Gelen Sesler Kitap Okuma Projesi" kapsamında protokol üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, görme engelli öğrencilere haftada bir gün kitap okuyor.
Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, proje kapsamında Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu/Ortaokulunu ziyaret ederek, görme engelli öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere kitap okuyan Taşkesen, herkesi görme engelli öğrenciler için kitap okumaya davet etti.
Engelli çocuklara seslenen Taşkesen, "Gönüller aydınlık olsun, gözlerin aydınlık olması çok önemli değil. Gönüller aydınlık olursa her türlü güzellik olur. Aşık Veysel'in dünya gözü görmüyordu ama gönül gözü birçok insandan daha güzel şeyler söyledi. Aşık Veysel gibi gözleri olan kaç tane insan var- Sizler de Aşık Veysel gibi olun" diye konuştu.
Taşkesen, görme engelli öğrencilere hayatın anlamı ve mutlulukla ilgili düşünce örneklerini aktaracağını belirterek, "Onlar da eminim daha mutlu olacaklar, okuduğumuz kitaplardan da istifade edecekler" dedi.
Doğuştan görme engelli Fatma Satılmış ise bu okuma etkinliğinden dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.
7. sınıf öğrencisi Satılmış, "Bu proje sayesinde bizler kabartması olmayan kitaplardan da bilgi edinebiliyoruz. Çok güzel bir proje, devam etmesini çok istiyoruz. Gönüllü olarak kitap okuyanlara da çok teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.
Tokat Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı da proje kapsamında her hafta pazartesi günü, tüm velilerin, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin, okul müdürlerinin ve il yöneticilerinin, Mehmet Akif Ersoy Görme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu öğrencilerine kitap okuduğunu söyledi.
Kentte bir süre önce hayata geçirilen "Anlat Beni Projesi" kapsamında engellilerin kendi hikayelerini anlattıklarını belirten Yazıcı, görme engellilerin çektiği sıkıntıları bu hikayelerle öğrenince, toplumsal farkındalık konusunda eksiklik olduğunu hissettiklerini dile getirdi.
Yazıcı, "Toplum olarak aslında bu tür sorunları yaşayan bireylere karşı yeterli farkındalık düzeyine sahip değiliz. Onun için bu projeyi hayata geçirdik. Öncelikle çocuklarımız daha sonra onlarla etkileşim içinde olan bizler, bu süreçten umarım olumlu olarak etkileniriz. Hep birlikte birbirimizi çok daha iyi anlarız" diye konuştu.
Görme engelli öğrencilerle katılımcılar arasında sosyal etkileşim sağlamaya çalıştıklarını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Bu etkileşimin iki taraf için de bir kazanca dönüşmesini temin etmek istiyoruz. Tabii ki çocuklarımıza dinleme alışkanlığı da kazandırmak istiyoruz. Dil öğretiminde dinleme alışkanlığı da okuma gibi çok önemli bir beceri alanı. Diğeri ise projeye katılanlar arasında bir diğergamlık duygusu oluşturmak. Buna toplum olarak her zaman ihtiyaç duyuyoruz. Bu, bugünün olgusu değil, aslında bütün toplumlar bir diğergamlık duygusuyla yaşamaya gerçekten ihtiyaç duyuyor."
Yazıcı, gönüllü eğitimcileri ve görme engelli çocuklara örnek olacak herkesi kitap okumaya davet etti.
Yayıncı: Ahmet Ekici - TOKAT