TKDK'dan Kütahya ve İlçelerinde Tarıma Hibe Desteği
Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Kütahya Koordinatörü İhsan Kaymak, ilde tarım sektörüne hibe desteği vererek, çiftçilere katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) Kütahya Koordinatörü İhsan Kaymak, ilde tarım sektörüne hibe desteği vererek, çiftçilere katkı sağlamayı hedeflediklerini bildirdi.
Kütahya'nın ikinci büyük ilçesi Simav'da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticilerini Kütahya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Yusuf Çalışkan ile birlikte köy ve beldelerinde ziyaret ederek toplantılar düzenleyip çalışmalar hakkında bilgi veren Kaymak, kurumun kuruluş aşamasının sürdüğünü söyledi.
İlk denetimleri başarıyla geçtiklerini belirten Kaymak, Hazine Müsteşarlığı ve uluslararası bağımsız denetim şirketinin denetimlerine hazırlandıklarını anlattı.
"KURUMDA 36 UZMAN VAR"
Ekim ayında Belçika'nın başkenti Brüksel'den gelecek heyetin, kurumu akredite etmesini beklediklerini ifade eden Kaymak, "Akredite olduğumuzda 2013 yılı ilk çeyreğinde Kütahya ve ilçelerinde hibe dağıtmayı planlıyoruz. Bünyemizde Ziraat mühendisinden gıda mühendisine, veteriner hekimden inşaat mühendisine kadar farklı alanlarda 36 uzman arkadaşımız var. Kütahya'da şimdilik 9 olan destek alanı sayısı önümüzdeki yıl 12'ye yükselecek. Böylece tüm alanlar açılacak. Termal turizmden süt işleme merkezlerine, arıcılıktan balıkçılığa varıncaya kadar çeşitli projelere önemli hibe desteği sağlayacağız. 12 alanın tamamına 10 bin Euro'dan 1,5 milyon Euro'ya kadar hibe desteği sağlayacağız. Üç ayda bir Kütahya ve ilçelerini dolaşarak hibe çağrısına bulunacağız. Üreticilere sağlayacağımız miktarlar karşılıksız paradır. Yani hibedir. Bunun dışında Katma Değer Vergisi başta olmak üzere Özel Tüketim Vergisi, ithalat vergileri ile ilgili de muafiyet belgesi vereceğiz. Dolayısıyla yatırımcılar bize geldiğinde, örneğin süt hayvancılığı yapacak vatandaş, kırsal alanda yapacaksa 40 yaşın altında 100 bin liralık bir proje için 35 bin lira ödeyecek" dedi.
Kaymak ayrıca, "Üreticilere destek sağlamak amacıyla Bürüksel alınan 874 milyon Avro gibi bir para var. Bu devletin katkısı ile 1. 2 milyar Euro gibi bir para oluyor. Bu para 2016'nın sonuna kadar Türkiye'de 42 ilde dağıtılacak. Bu illerin içerisinde Kütahya'da var. Kütahya ve ilçelerinden ne kadar çok proje gelirse Kütahya bu fondan o kadar çok yararlanacak" dedi.
"AMACIMIZ KIRSAL KALKINMAYI SAĞLMAYACAĞIZ"
TKDK Kütahya Koordinatörü İhsan Kaymak ile birlikte Kütahya'nın ilçelerini dolaşarak bu hibe desteğinden yararlanabilecek Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerini tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Kütahya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOP) Başkanı Yusuf Çalışkan, "Simav ziyaretimizde Naşa, Güney ve Hisarbey beldelerimizdeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimize uğradık. Yönetici ve üyelerle toplantılar yaparak TKDK'nın çalışmaları hakkında bilgiler verdik. Amacımız kırsal kalkınmayı sağlamaya yardımcı olmak" diye konuştu.
Naşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve aynı zamanda Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mustafa Arslan, "TKDK'nın bize sağlamış olduğu imkanlardan yararlanmak için sabırsızlanıyoruz. Çeşitli konuları içeren projeler hazırlıyoruz. Yakında TKDK'ya sunacağız. Son yıllarda yaşadığı depremlerle sarsılan Simav'ı ayağa kaldırmak için TKDK'nın bize sunacağı hibe desteğinden azami ölçüde yararlanmak istiyoruz. Sanırım Simav Kütahya'nın ilçeleri içerisinde bunu en çok hak eden bir ilçe olacaktır" şeklinde konuştu.
(MY-EFE
22.09.2012 12: 21: 12
TSI
NNNN - KÜTAHYA