Tiyatroyu Sevdiriyorlar
2005 yılında Eskişehir Sanat Derneği’nde açılan bir oyunculuk atölyesiyle kuruluş sürecine başlayan Eskişehir Sanat Tiyatrosu, 9 yıldan beri tiyatroyu sevdirmek için oyunlar sahneliyor.
2005 yılında Eskişehir Sanat Derneği'nde açılan bir oyunculuk atölyesiyle kuruluş sürecine başlayan Eskişehir Sanat Tiyatrosu, 9 yıldan beri tiyatroyu sevdirmek için oyunlar sahneliyor.
Yönetmen-oyuncu Latif Tiftikçi, Eskişehir Sanat Tiyatrosu'nun ilk oyununu anlattı. Tiftikçi, "Yaklaşık 4 ay süren ve temel oyunculuk eğitimini içeren bu çalışmalar sonrası, atölye öğrencilerinden oluşan bir kadroyla kendimizin yazmış olduğu "Diyar-ı Eskişehir" adlı oyunu hazırladık. Madem bu şehrin bir topluluğuyuz, o halde ilk oyunumuz da şehrimizi anlatmalıydı. Geleneksel tiyatromuzun ögelerini içeren bir sunumla hazırladığımız oyunda Frigya uygarlığından Masalcı Ezop'a, Nasreddin Hoca'dan Yunus Emre'ye, Battal Gazi'ye, Eskişehirspor ve amigo Orhan'a kadar şehrimizin bilinen değerleri ve simaları anlatıldı. Özellikle Odunpazarı dekorları içerisinde oynadığımız oyunda orada yıllarca yaşamış olan ve dedelerimizin, ninelerimizin çok iyi tanıdığı Meddah Edip Efendi'yi, Kudret Dede'yi sahneye taşıdık" dedi.
İkinci oyunu İtalyan Halk Tiyatrosu'nun en önemli temsilcisi Dario Fo'nun "Kadın Oyunları" olduğunu vurgulayan Tiftikçi, "Ülkemizle de çok benzerlik gösteren kadın figürlerini sahneye taşıdık. Bu oyunla; kocası tarafından eve kilitlenen ve şizofreniye doğru kayan bir ev kadınının anlatıldığı yalnız kadın, tecavüze uğrayan kadın, yaşlandığı için üzerine kuma getirilen ve bu nedenle cinnet geçiren kadının anlatıldığı Medea, Hippi Ana ve devrimci bir kadının anlatıldığı Ben Ulrike Bağırıyorum adlı bölümlerden oluşuyordu ikinci oyunumuz" diye konuştu.
Amatör ruhla oyunlar sergileyen kadronun nasıl oluşturulduğunu da anlatan Tiftikçi, şöyle devam etti:
"İlk kurulduğumuz günden bu yana kadromuzda yer almaya devam eden Yücel, Aycan gibi oyuncularımızın yanı sıra, yeni atölye çalışmalarımızın sonucu kadromuza dahil olan oyuncularımız da mevcut. Oyuncu kadromuz ağırlıkla tiyatro dışında üretim içinde olan insanlardan oluşuyor. Öğretmen, öğrenci, işçi, memur, ev kadını arkadaşlarımız var. Bu gerçekliğimiz içerisinde bir çalışma düzeni ve temposu içindeyiz. Tüm oyunlarımızla da Eskişehir'in yanı sıra başka şehirlerde ve tiyatro festivallerinde yer aldık. Ayvalık Tiyatro Festivali, Bartın Tiyatro Festivali, Urla Toprak Sanat Tiyatro Festivali, Seferihisar Türkiye Tiyatro Buluşması, Mordoğan-Karaburun Sokakta Tiyatro Festivali, İstanbul Genç Sanat Tiyatro Festivali gibi gibi festivallerin yanı sıra Yalova, Mahmudiye gibi yerlerde de sergiledik oyunlarımızı. Şu anda iki yeni proje üzerinde çalışmalarımız sürüyor: Erkal Umut'un yazdığı "Galileo'nun Korkunç Düşünceleri" ve bir roman uyarlaması olarak şair Pablo Neruda'nın hayatından bir kesit olan "Ateşli Sabır" adlı oyunlar." - ESKİŞEHİR