Tır Şoförüne Otel Konforunda Park Alanı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kapıkule Sınır Kapısı yanına yapılan tır parkıyla uzun yol şoförlerinin "çağ dışı manzara"dan kurtulduğunu belirtti.
SALİH BARAN - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kapıkule Sınır Kapısı yanına yapılan tır parkıyla uzun yol şoförlerinin "çağ dışı manzara"dan kurtulduğunu belirtti.
Hisarcıklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 93 bin metrekarelik alana, Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ'nin yaptırdığı, 276 tır kapasiteli parkın hafta sonu açıldığını söyledi.
Tır parkının, Türk ihracatın yükünü çeken cefakar tır sürücülerine bir vefa göstergesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kapıkule, ihracatımızın yükünü çekiyor. Ülkemizin en büyük, dünyanın da ikinci büyük sınır kapısı. Sadece 2014 yılında Kapıkule'den toplam 480 bin tır geçiş yapmış" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Kapıkule'nin Türkiye'nin ihracatının yükünü çektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ihracatı, zenginliği üreten firmalarımıza ve o Türk ürünlerini taşıyan cefakar tır şoförlerimize borçluyuz ama buna rağmen hem firmalarımız, hem şoförlerimiz sağlıklı koşullar olmadığı için ilave sıkıntılar yaşıyordu. Televizyonlarda haberlere bile konu oluyor, 'Kapıkule'de kilometrelerce tır kuyruğu var' diye. Bu kuyruklardan dolayı Türk özel sektörü olarak navlun maliyetlerimiz artıyordu.
Yine bu kuyruklar sebebiyle tırlarımız Avrupa ülkelerinde takograf cezası yiyorlardı. Tır, şoförlerimiz yazın sıcakta, kışın soğukta eziyet çekiyordu, mallarımızı Avrupa'ya taşıyan şoförlerimiz en insani ihtiyaçlarını bile gideremiyordu, şimdi inşallah bu sıkıntıların hepsi geride kaldı, tır parkı ile bu çağ dışı manzara bitecek. Tırlarımız Avrupa'daki muadilleri ile aynı standartta modern bir parka sahip olacak."
-Otel konforunda hizmet
Parkın, Türkiye'nin hem konfor hem de teknolojik açıdan uzun yol şoförlerinin beklemelerini zahmetsiz hale getireceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Tır parkı otomasyon sistemi ile çalışacak. Parka giren her şoför kardeşime bir çağrı cihazı vereceğiz. Bu cihaz, park edeceği yeri gösterecek, park yeri aramayacak. Bu çağrı cihazı ile ne zaman yola çıkacağım sorusunu ortadan kaldıracağız. Kendi tırına sıra yaklaştığında çağrı cihazı uyarı verecek" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, tır parkının şoförlerin duş dahil olmak üzere her türlü ihtiyaçlarını giderecekleri mekanlar olacağını anlatarak, "Vakit geçirebilecekleri, oturabilecekleri, dinlenebilecekleri alanlar olacak. Şoför kardeşlerim Kapıkule'den geçmeden önce insani şartlara kavuşmuş olacak. Ayrıca tırların bakım-onarım hizmeti alabileceği servis alanları da burada bulunacak. Uluslararası taşımacılık için gerekli geçiş belgelerinin dağıtılacağı tesis sayesinde, sürücülerin ihtiyacı olan tüm hizmetlere tek noktada erişmesi sağlanacak" diye konuştu.
-"Sıra kavgaları olmayacak"
Tır parkının şoförün kuyruk sırasında olası güvenlik sorunlarına da çare olacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin en büyük ve tır trafiği açısından en yoğun sınır kapılarından biri olan Kapıkule Sınır Kapısı öncesinde oluşan tır kuyrukları yıllardır hem devlet, hem de özel sektör temsilcileri tarafından önlenmek için çaba harcanılan bir husus. İhracat yükü taşıyan tırlar çeşitli günlerde ve dönemlerde 10 kilometreyi aşan tır kuyruklarıyla uğraşıyordu. Sıranın kendisine gelmesini bekleyen tır sürücüleri, bu süreçte sırasını kaybetmemek, tırına ve taşıdığı yüke bir zarar gelmesini önlemek, yükü teslimat tarihinde teslim edebilmek gibi sebeplerle amacıyla aracını terk edemiyordu."
Hisarcıklıoğlu, bu bekleme süresince şoförlerin sürekli dur-kalk yaparak ilerlemekten dolayı fiziken yorgun düştüğünü vurgulayarak, "En temel tuvalet ihtiyaçlarını bile gidermek için büyük bir sıkıntı yaşıyorlardı. Ayrıca birbirlerinin önüne geçmeye çalışan tır sürücüleri arasında sıra kavgaları yaşanıyordu. Uzun beklemelere sebep olan tır kuyruklarını azaltmayı ve karayolları açısından trafik güvenliğini tehdit eden durumların ortadan kaldırılmasını, sıra kavgasının önüne geçecek şekilde dizayn edilmiş otopark yönetimi sistemleri sayesinde yaklaşık bekleme süresini bilebilme imkanı, bu süreçte tır sürücülerinin tır parkı tesisi içerisinde insani şartlarda, konforlu bir bekleme yapabilmesini ve her türlü sosyal ve fiziksel temel ihtiyaçlarını giderebilmesini, karayolları taşımacılığı yapan sürücülerin uyması gereken mevzuat (her 24 saatte en az 8 saat dinlenme) kıstaslarına uygun şekilde dinlenebilmelerini ve takograf cezaları yememelerini, 7 gün 24 saat boyunca hem özel güvenlikler, hem de kameralarla izlenen güvenilir bir tesiste gönül rahatlığıyla konaklayabilmelerini amaçlıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
-Sürücüler parktan çok memnun
Tır parkında sırasının gelmesini bekleyen şoförlerden Recep Özer de zaten yollarda yorulan uzun yol şoförlerinin kuyrukta dinlenmesi için çok yerinde bir yatırım olduğunu söyledi.
Özer, eskiden yol kenarındaki kuyruklarda perişan olduklarını ifade ederek, "Tuvaletimiz yoktu, lavabomuz yoktu, yol kenarında saatlerce kuyrukta beklerken perişan oluyorduk. Şimdi girişte bir cihaz verdiler, sıramız gelince cihazdan ikaz geliyor, biz de o zaman gelene kadar dinleniyoruz, rahatça karnımızı doyuruyoruz. Gördüğüm kadarıyla bütün sosyal ortamları var. Tuvalet, banyo, kafetarya, mescidi yani ihtiyaç olan her şey var burada" diye konuştu.
Bir başka uzun yol şoförü Mehmet Kespaloğlu da söz konusu hizmeti sunanlara teşekkür etti.