Haberler

Ticaret Borsası Başkanı Yardımcı Yaptıkları Çalışmaları Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı meraların karaçalıdan temizlenmesi yönünde yaptığı açıklamada köy meralarının alınacak makineyle çalılardan kurtulacağını belirtirken, ıslah çalışmalarının da yapılarak verimli hale geleceğini ifade...

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı meraların karaçalıdan temizlenmesi yönünde yaptığı açıklamada köy meralarının alınacak makineyle çalılardan kurtulacağını belirtirken, ıslah çalışmalarının da yapılarak verimli hale geleceğini ifade etti. Meralara yönelik, Edirne Valiliği ile ortak bir çalışma içinde olduklarını belirten Mustafa Yardımcı köylerde üretimi arttırmak için çalışmalara devam edildiğini söyledi.

Yardımcı "mevcut mera alanlarının korunması ve ıslahı konusunda Edirne valiliği, Tarım İl Müdürlüğü ve borsa olarak bir çalışmamız var. Mera alanlarının karaçalıdan kurtarılması için bir makine alınarak karaçalıdan arındırılmasını sağlamak, 70 bin dönüm çalı kaplamış meramız var. Bunların yavaş yavaş yıllık 10 bin dönüm şeklinde çalılıktan kurtulması yönünde çalışmalarımız var. Karaçalıdan kurtulmak için bu makine kullanılacak. Makine çok güzel kapsamlı bir makine çalılar ne kadar kalın olursa olsun çalıyı önden alarak arkadan talaş olarak çıkarıyor" diye konuştu.

"YEMDE KDV'NİN DÜŞÜRÜLMESİ SÜT VE ET ÜRETİMİNİ ARTIRIR"

Borsa olarak, yemde KDV'nin düşürülmesi yönünde bir çalışma yaptıklarını dile getiren Yardımcı, "yem bir sanayi üretimi olmasına rağmen süt ve et hammaddesi olarak kullanıldığından yemde KDV'nin düşürülmesi yönünde hem süt birliği hem de borsa olarak çalışma içerisindeyiz. Mazotta ÖTV ve KDV gübrede de KDV indirimi bunlar hep yapılması gereken şeyler aslında ama hepsi bir imkan meselesi olarak değerlendiriyorum. Borsada satılan hayvanların prim sistemi kapsamına alınması, borsada biz peşin ödeme kararı aldıktan sonra borsamız daha istekli, kabul görür hale geldi. Ama bunun daha da artması lazım özellikle, hastalıklarla ilgili tazminat konusunda halledersek borsalarda satışta, kimseye buraya çekinmeden gelecektir diye düşünüyoruz.

"DAMIZLIK ÜRETİMİ İÇİN GEÇ KALINIYOR"

Trakya'nın damızlık üretim haline getirilmesi, biz çok geç kalıyoruz aslında, bunu bir an önce gündeme getirmemiz gerekir. Tarımsal sanayi için yatırım indirimi istiyoruz. Ergene nehrinin ıslahını halen istiyoruz. Tabi konuda bir sabırsızlık ta var. Bu konu bir program çerçevesinde işliyor biliyorum. Ama bu konu bir kangren haline dönüşmüş bunun bir an önce çözüme kavuşturulması lazım. Tunca nehri üzerinde bir baraj inşası, Edirne'nin Orta ve Kuzey bölgesinde sulama konusu var. Bu konuyla lgili olarak sayın valimizin de DSİ ile birlikte bir takım çalışmaları var. Edirne'nin Havsa'dan sonra su yönünden en fakir bölgesiyiz. Uzunköprü, İpsala, Enez, Keşan buralar malum daha zengin diyebiliriz. Sulama sistemlerinin modernizasyonu, mevcut sulama sistemlerinin modernizasyonuna örnek olarak Süloğlu barajının durumu olarak diyebiliriz. Küçük çiftçinin desteklerden yararlanması, burada küçük çiftçi derken bazı belli dekarların

altında sıkıntılar oluyor. Enerji sıkıntısı tarım ve tarımsal sanayide çok oluyor. Tüm bu sorunların mevcut durumunu sizlere bir kez daha hatırlatmak üzere dile getirdim" şeklinde yorumladı.

(TY)

29.04.2013 17: 33: 17

TSI

NNNN - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close