Tıbbi Bitkiler Fotoğraf Sergisi" Açıldı
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Sergi Salonu’nda Eskişehir’de bulunan ve tıp alanında kullanılan bitkilerin fotoğraflarının bulunduğu bir sergi açıldı.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Sergi Salonu'nda Eskişehir'de bulunan ve tıp alanında kullanılan bitkilerin fotoğraflarının bulunduğu bir sergi açıldı.
Toplam 80 tıbbi bitki fotoğrafının bulunduğu serginin açılış konuşmasını yapan AÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları, bu tür sergilerle tanıtımların önemine dikkat çekti. Yörükoğulları, "Bilim adamlarının bir yönü araştırma yapmak ve bunları yayınlamaktır. Ama bunların yanında bu tür yaptıkları çalışmaları açılan sergilerle yayınlanması tanıtım açısından önem taşıyor. Sergilerin özellikle bilim hayatında önemi çok büyüktür. Çünkü yapılan bir şeyin mutlaka yayınlanması ve bir yerde sergilenmesi gerekir. Bu bakımdan Fen Fakültesi olarak bu sergiyi açtık. Bu serginin devamının olacağını düşünüyoruz. Çünkü yapılan bu tür çalışmaların duyurumu son derece önemli" diye konuştu.
Serginin açılmasında katkı sağlayan AÜ Botanik Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Prof. Dr. Ersin Yücel ise, bu serginin amacı esas olarak bitkilerin tanıtımı olduğunu söyledi. Yücel, "Serginin asıl amacı, Eskişehir'in ekonomik değer taşıyan bitkilerini tanıtmak, halkın konuya dikkatini çekmek, bilim insanlarının ve öğrencilerin bu konuda araştırma yapmaları için fikir vermektir. Bu sergi, tıbbi bitkilerin biraz da olsa tanınmasına katkıda bulunursa amacına ulaşmış olacaktır" dedi.
"BİTKİLER EKOSİSTEMİN YAPI TAŞIDIR"
Bitkilerin ekosistemdeki yeri hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Ersin Yücel, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bitkiler topraktan su, havadan karbondioksit alarak fotosentez ile güneş enerjisini organik bileşiklere bağlar. Daha sonra tüm canlılar bitkilerin organik bileşiklere bağladığı güneş enerjisini sırasıyla kullanırlar. Buna göre bitkiler, ekosistemin temel yapı taşı olup, canlılığın kaynağını oluşturmaktadır. Eskişehir florasında yaklaşık bin 500 takson bulunuyor. Bunlar arasında yaklaşık 153 bitki, tıbbi bitki olarak kullanılma potansiyeline sahiptir. Bu türlerin tanıtımının yapılarak, tanıtımının ve ticaretinin yapılması bölgesel kalkınma anlamında son derece önem taşımaktadır."
Program sonunda, AÜ Botanik Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Prof. Dr. Ersin Yücel'e, böyle bir sergi açtığı için teşekkür belgesi verildi. - ESKİŞEHİR