Haberler

Tgc-Kas 67. Yerel Gazetecilik Semineri Bandırma'da Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 67'nci Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri; Manisa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa ile çevre il ve ilçelerden gelen 150'e...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Stiftung'un (KAS) ortaklaşa düzenlediği 67'nci Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri; Manisa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Bursa ile çevre il ve ilçelerden gelen 150'e yakın gazetecinin katılımıyla Bandırma'da gerçekleştirildi.

Eken Prestige Hotel'de yapılan seminerin sunuculuğunu Mehmet Mahmudoğlu'nun yaptığı seminere, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Ramazan Demir, BGC Başkan Yardımcısı Bekir Terzioğlu, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı, Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve öldürülen gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Açılış konuşmasında TGC Başkanı Turgay Olcayto, gazetecilerin yaşadığı zorluklardan şunları söyledi:

"Medya-siyaset-sermaye ilişkilerinin yoğunlaşması nedeniyle pek çok arkadaşımız işsiz. Yaygın basında işsizlik son derece fazla. Çok zor günlerden geçiyoruz ama umudumuzu hiçbir zaman kaybetmiyoruz. Yerel basının da çok sorunları var biliyorum. Gazetelerin birleşmesiyle yerel basında da arkadaşlarımız işsiz kalıyor. Bütün bu olumsuzlukları aşacağız. Buna kesinlikle inanıyorum."dedi.

BANDIRMA BELEDİYE BAŞKANI PEKEL: GAZETECİLER ÖZGÜRCE YAZAMIYOR

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, başta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Turgay Olcayto olmak üzere semineri düzenleyen TGC ve KAS'a teşekkür etti.

Pekel, "Gazetecilik mesleği çok zor ve özveriyle yapılan bir meslek dalı. "Gazeteciler, toplumların doğruya ulaşmasında, sağlıklı bir şekilde bilgilenmesinde de son derece önemli bir aktör. Gazetecilik sevgiyle yapılan bir iş ve kişinin bedenine girdikten sonra bir türlü çıkmıyor. Gazetecilerin, ne kadar ekonomik olarak az kazançları az olsa, çeşitli sorunlarla karşılaşsalar da bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşınca bütün sıkıntılarını unutuyorlar. O nedenle gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyoruz" diye konuştu.

ALİ MANTI: "GAZETECİLİK TARİHE NOT DÜŞEN BİR MESLEK"

Seminerin Bandırma'da düzenlenmesinden dolayı memnuniyeti dile getiren Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, "Millet olarak yazılı kültüre önem vermeyen bir milletiz. Genelde bilgi kırıntılarıyla hareket eden bir millet haline geldik. Oysa gazetecilik anı anına tarihe not düşme işidir. Bugün olan bir şeyi yüzyıl sonraki nesile aktarılmasında, tarihe not düşülmesinde gazeteciler önemli bir görev üstleniyor. Bu nedenle de çok önemli bir meslektir. İnsanlar bir iş yapar o iş yapıp bitirince biter ama gazeteciliğin açtığı ufuk bitmez. Gazeteciler, zor şartlar altında insanlara bilgi ulaştırmanın peşindeler" dedi.

NİYAZİ DALYANCI: "MUTLAKA ARAŞTIRMA YAPIN"

Başkan Olcayto'nun açılış konuşmasının ardından konusunda uzman gazeteci, akademisyen, hukukçular tarafından mesleki konuların ele alındığı oturumlara geçildi. Seminerin birinci oturumunu TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı yönetti.

Bu oturumda TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, haber yazım tekniği konusunda gazetecilere bilgi verdi. "Haber nasıl vermeli?" konusunu aktaran Dalyancı, muhabirin ilkelerini,"doğruluk, objektiflik kısalık, açıklık, kaynak belirtmek" olarak sıraladı.

Gazetelerden örneklerle konuyu anlatan Dalyancı, sözlerini şöyle sürdürdü: "5N1K'nın bütün unsurlarını giriş paragrafında vermek zorunda değilsiniz. Haber yazımının en önemli tarafı tercih yapmaktır. Hangi konuyu önemli görüyorsak onu giriş cümlesine alıp, 5N1K'daki diğer unsurları diğer paragraflara bırakabilirsiniz. Haber sözcüklere boğulmamalı, haber okurda soru yaratmamalı. Kaynağın güvenirliliği çok önemli. Konunun uzmanından bilgi alınmalı. Kaynaktan aldığımız bir bilgiyi ikinci, üçüncü kaynaktan doğrulatmak gerekir. Yüreğinizden, aklınızdan geçeni haberleştirmeyin. Haberleştirdiğimiz konuyu muhakkak araştırmış, doğruluğundan emin olmanız gerekir. Dürüst gazetecilik çok önemlidir. Muhabirleri kendi yazdığından bile şüphe duymalı. Yazısını birkaç kez okumalı. Eksik yanları varsa tamamlamalıdır. Çok uzun cümleler kurmaktan kaçının."

SİBEL GÜNEŞ: "GAZETECİNİN YOL HARİTASI MESLEĞİN ETİK İLKELERİDİR"

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilik mesleğini yerine getirirken Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önderliğinde hazırlanan Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi mutlaka dikkate alınmaması istedi.

KERİM EVREN: "DİLİ DOĞRU KULLANMAK YURTTAŞLIK GÖREVİDİR"

TGC Bizim Gazete Yazarı Kerim Evren, "Dil Yanlışları" konularında birer konuşma yaptı. Evren, "Ana dilini doğru ve güzel kullanmak, bir yurttaşlık görevidir. İnsanın sözcüklerle düşündüğü bilimsel bir gerçek olduğuna göre, sözcük dağarcığımızın zenginliği, düşünce dünyamızı da olumlu etkiler. Medya mensupları olarak bizim Türkçemiz, pek çok meslek mensubu için olduğundan daha önemlidir. Birincisi yanlış Türkçeyle hedef kitleye meramımızı doğru anlatamayız. İkincisi bizim yaptığımız dil yanlışları, prizmanın yansıttığı ışık gibi topluma dalga dalga yayılır, doğru olarak benimsenir. Üçüncüsü ise doğru ve güzel Türkçe bilen okur / izleyici / dinleyici gözünde gülünç / gayri ciddi durumlara düşebiliriz. Bu nedenlerle dilimizi geliştirmek için düzenli olarak okumalı, çalışmalarımız sırasında da elimizin altında mutlaka sözlük ve yazım kılavuzu bulundurmalıyız" şeklinde konuştu. Kitap okumanın önemini vurgulayan Evren, katılımcılara her zaman yanlarında sözlük ve yazım kılavuzu bulundurmalarını önerdi.

TGC-KAS 67. Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Semineri, yoğun ilgiyle devam etti. Seminerin ikinci oturumumda başkanlığı Balıkesir Yeni Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Esen Balıbek üstlendi.

Oturumun ilk konuşmacısı Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, yaparak "Medya Okur Yazarlığı" başlıklı konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulunarak, "1970'li yıllarda, medyanın eğitimin bir parçasıydı. Sınıfta gazete, dergi okunur, televizyon yayınlarının okulda topluca izlenirdi. Okul radyosu, okul gazetesi gibi uygulamalar ilk-orta öğretimde yer alırdı.1980'li yılların sonlarında medyada varlığını gösteren globalleşme ile birlikte bu kez, yurttaşların medyanın etkisine karşı korunması gündeme geldi "dedi.

"GAZETECİ ŞİDDETTEN YANA TARAF OLMAMALI"

TGC Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Göksu ise medyadaki kadınla ilgili istatistiki bilgileri paylaştı. Göksu, "Yapılan haberlerde de cinsiyet ayrımı yapıyoruz. Şiddetten yana taraf olmamalıyız. Seçtiğimiz kelimelere dikkat etmeliyiz. Gazeteciyiz ama her şeyden önce insanız. Erkeğe erkek diyorsak, kadına da bayan değil, kadın diye hitap etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

HABERİN HUKUKA UYGUNLUĞU NASIL SAĞLANIR?

TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük ise konuşmasında haber yapmanın hukuksal kurallarını anlattı.

"Bir haber yaptığında gazetecinin hukuki, cezai ve idari sorumluluğu var. Basın Kanunu, Medeni Kanun Borçlar Kanunu ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu haberin alanını etkiliyor. Cezai sorumluluk ise TCK, TMK, CMK, Basın Kanunu aracılığıyla habere yansıyor. Gazeteciler, yaptıkları haberlerle ilgili kanunların "hakaret, haberleşmenin ihlali, konuşmaların kayda alınması, suç işlemeye tahrik, suç ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek, kimliğin açıklanması, basılmış eserleri bozma, düzeltme veya cevabın yayınlanmaması" gibi maddelerle yargılanıyor. Haberi hukuksal olarak da sorun yaşamadan yapmak isteyen gazeteciler bu nedenle TGC'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi iyi okumak, anlamak ve uygulamak zorunda."diye konuştu.

4 oturumda gerçekleştirilen seminer sonrası katılımcılara belgeleri, TGC Başkanı Turgay Olcayto, BGC Başkan Yardımcısı Bekir Terzioğlu, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Niyazi Dalyancı, TGC Yönetim Kurulu Üyesi-CNN Türk muhabiri Göksel Göksu, TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve karikatürist Kamil Masaracı, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük ve TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı tarafından verildi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close