Teşvik Kanundaki Yeni Düzenlenme ile Yatırımcılara Kolaylık Sağlıyor
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yeni Teşvik Kanununda yapılan düzenleme ile yatırımcıların işin kolaylaştırmak için genel teşvik uygulamaları kapsamında olan yatırımlarda Teşvik Belgesi düzenlemek için yetkilendirildi.
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yeni Teşvik Kanununda yapılan düzenleme ile yatırımcıların işin kolaylaştırmak için genel teşvik uygulamaları kapsamında olan yatırımlarda Teşvik Belgesi düzenlemek için yetkilendirildi. Ayrıca Kalkınma Ajansı MARKA kendi bölgesinde bugüne kadar verilmiş teşvik belgeli yatırımların da izlemesini yapacak.
Bakanlar Kurulu'nun 15 Haziran 2012 tarihinde yaptığı toplantıda kabul edilerek 19 Haziran'da tarihli Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 'Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar' olarak adlandırılan ve kamuoyunda Yeni Teşvik Kanunu olarak bilinen düzenlemede, MARKA daha önceden Ankara'da yapılan teşvik belgesi düzenleme işlemlerini de bölgesinde yapacak.
MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Teşvik Belgesi düzenleme yetkisinin Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'da Doğu Marmara Kalkınma Ajansına verilmesinin önemli olduğunun belirterek, yeni Teşvik Kanunu'nda yapılan düzenleme ile yatırımcıların talepleri değerlendirilerek yatırım teşvik belgeleri düzenleneceğini ifade etti. Ayrıca bugüne kadar verilmiş tüm teşvik belgeli yatırımların takip ve izlemelerinin de bundan sonra Kalkınma Ajansı tarafından yapılacağını belirten Genel Sekreter Erkan Ayan, "Genel Teşvik uygulamaları kapsamında yatırımlarda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'daki yatırım destek ofisleri bu konuda hizmet vermeye devam ettiğini belirterek "Doğu Marmara'ya yatırım yapmak isteyenleri Kocaeli. Sakarya, Düzce Bolu ve Yalova'daki Yatırım Destek Ofislerine davet ediyoruz" dedi.
MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara bölgesinde Ekonomi Bakanlığı tarafından 2012 yılı ilk dört ayında (Ocak - Nisan) 1.22 Milyar TL'ye yakın toplam sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi verildiğini belirtti. Bu dönem içerisinde yerli ve yabancı toplam 1.22 Milyar TL tutarında oluşan toplam sabit yatırım tutarının 141 Milyon TL'si yabancı sermayeli şirketlere verilen teşvik belgeleri olup, yabancı sermayeli şirketlerin teşvik belgeli yatırımlardaki oranı yüzde 11,5 seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti. 2012 yılında yatırım kararı alan bir çok yerli ve yabancı yatırımcının henüz teşvik müracaatı yaptığını ve bu yatırım rakamlarının söz konusu rakamlara dahil olmadığını belirten Genel Sekreter Erkan Ayan, yatırım teşvik belgeli yatırımlarla 2012 yılının ilk dört ayında (Ocak-Nisan) söz konusu yatırımlarla bin 798 kişiye iş imkanı açıldığını belirtti. Kalkınma Ajansı kurulduğundan günden bu yana son üç yılda yapılan teşvik belgeli sabit yatırımlarla tutarının 22 milyar lirayı geçtiğini 47 bin 482 kişiye iş imkanı oluştuğunu söyledi. - DÜZCE