Tesiad Genel Başkanı Bozkurt Açıklaması
Tüm Etkin Sanayici, İş adamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt, "İhracatın gelişmesi güzel, ama bu kadar ithalata bağlı bir gelişme çok riskli" değerlendirmesini yaptı.
Tüm Etkin Sanayici, İş adamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt, "İhracatın gelişmesi güzel, ama bu kadar ithalata bağlı bir gelişme çok riskli" değerlendirmesini yaptı.
Bozkurt, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin zayıf noktasının cari açık, cari açığın zayıf karnının yüksek ithalat, yüksek ithalatın zayıf karnının ise belli kalemler olduğunu belirtti.
Makine, makine yan sanayi ve tekstil gibi bir kısım kalemleri üretebileceğimiz halde dışarıdan satın aldığımızı ifade eden Bozkurt, şunları kaydetti:
"İhracatın gelişmesi güzel ama bu kadar ithalata bağlı bir gelişme çok riskli. Ülkemizdeki bir üretici 2 liraya ürettiği malzemeyi Çin'den 1,5 liraya alıyorsa bunu üretmez. İşte bunların tedbirinin alınması lazım. İhracatınız isterse 1 trilyona çıksın, bu tedbirleri almamışsanız ithalatınız da 1,5 trilyona çıkmış olur. O zaman da cari açık 500 milyar olur. Bu da büyük bir felakettir. Cari açığın zayıf karnı olan ithalatın zayıf noktası da ara mal ithalatıdır. Toplam ithalatımızın yüzde 72-si ara mal ithalatına dayanmaktadır. Bu da yaklaşık 170 milyar dolara denk gelmektedir. Üretim girdi maliyetlerini düşürerek ve metal, makine, makine otomotiv yedek parçaları, tekstil gibi sektörlerde ara malı imalatına destek verilerek cari açığı 50 milyar dolar aşağı çekmek mümkündür."
Bursa için geleceğin bir numaralı sektörünün otomotiv olduğuna da değinen Bozkurt, "Bursa Türkiye'nin 'Detroit'i olma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye'nin acilen, ama acilen yerli araba üretmesi lazım. Bu kadar güzel ihracat yapıyoruz, ama diğer markalara çalışıyoruz. Kendi markamızı üretim sürecini hızlandırmalıyız" değerlendirmesini yaptı.
Bozkurt, dünyada ve Türkiye'de birçok krizin altında, cari açığın finanse edilemeyişinin yattığına dikkat çekerek, şu görüşlere yer verdi:
"Bizim sorunumuz ara malları. Ara malları üreten ve ihracat yapan firmaların teşvikinin önemsenmesi gerekiyor. Teşvikleri yeni kurulacak firmalara yoğunlaştırmak yerine mevcut yatırımını yapmış, kurumsallaşmış firmaları marka yapma, büyütme noktasında teşvik ve destek verilmelidir."
TESİAD Başkanı Bozkurt, istihdam sorununa kamu alımlarıyla getirilen çözümün ise geçici olduğunu, ancak acilen kalıcı çözümlerin getirilmesi gerektiğini kaydetti.
- BURSA