Terör Suçları Uzlaştırma Kapsamına Girmiyor
Sivas Adliyesi Uzlaştırma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Murat İnceel uzlaştırma ve uzlaştırma kapsamına giren suçlar hakkında bilgi verdi.
Sivas Adliyesi Uzlaştırma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Murat İnceel uzlaştırma ve uzlaştırma kapsamına giren suçlar hakkında bilgi verdi.
Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Murat İnceel 'Uzlaştırma Bürosu' ve uzlaştırma kapsamına giren suçlar hakkında bilgi vermek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sivas Adliyesi toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhuriyet Savcısı İnceel, uzlaştırmanın uygulandığı suçlar, uzlaştımanın faydaları, örnek uzlaştırma uygulamaları hakkında bilgiler vererek,"Taraflar adliyeye gerek hukuk gerekse ceza davası için gelip gitmek gibi bir zorunlulukları bulunmamaktadır. Uzlaştırmacı taraflarla adliyede uzlaştırma görüşme odasında veya tarafların uygun bulacağı herhangi bir yerde görüşebilirler. Taraflar hakkında dava açılmayacağı için, haklarında zorla getirme, yakalama emri çıkarılması veya kolluğun kendilerine ulaşması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Ayrıca taraflar uzun süren yargılama sürecine sokulmadan dosyaları sonuçlanacaktır. Mağdur tarafın uğradığı zarar uzlaştırma kapsamında karşılanacaktır. Mağdur ayrıca Hukuk Mahkemesi'nde tazminat davası açmak zorunda kalmayacak" dedi.
Uzlaştırmanın terör ile ilgili suçları kapsamadığını söyleyen İnceel, "Bazen uygulamada uzlaştırmacılardan bize gelen talepler oluyor. Dolandırıcıkta taraf arandığı zaman 'Siz dolandırıcımısınız', 'Benden paramı almak istiyorsunuz' gibi düşünceleri oluyor. Dolandırıcıların dolandırma tarafları ikna yönteminde kullandıkları temel kriter tarafları terör örgütleriyle ilişkilendirmektir. Bu 'PKK ile ilişkiniz var', 'Adınız FETÖ listesine girmiş', 'FETÖ sizin hesaplarınızı kullanıyor' gibi tarafları terörle ilişkilendirerek tarafları dolandırmaya çalışmaktadır. Uzlaştırmada böyle bir husus kesinlikle olamaz. Terörle ilgili hiçbir suç uzlaştırma kapsamına girmez. Vatandaşlar bunu bilmelidir. Bu yollarla kendisinden para talep ediliyorsa kesinlikle bu bir dolandırıcıdır ve itibar edilmemelidir. Telefonu kapatıp en yakın kolluk birimine müracaatta bulunmalıdır" diye konuştu.
Sivas Adliyesi Uzlaştırma Bürosu'nun 2016 yılının Ekim ayında kurulduğunu ve 28 Mart 2017 tarihi itibariyle 850 uzlaştırma dosyasının neticelendiğini ifade eden İnceel, "Uzlaştırma dosyalarının işlemleri devam etmektedir. Sonuçlanan dosyaların 530 tanesinde uzlaştırma işlemleri olumlu sonuçlanmıştır. Kalan 320 dosya ise uzlaşma teklifinin taraflarca kabul edilmemesi veya dosyanın taraflarının anlaşamaması nedeniyle olumsuz sonuçlanmıştır. Sivas'ta uzlaştırmanın olumlu sonuçlandırma oranı yüzde 62'ye tekabül etmektedir" şeklinde konuştu. - SİVAS