Terör Olayları Dağcılık Faaliyetlerini Bitirdi
ŞENER TOKTAŞ - Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları, dağcılık faaliyetlerini bitirme aşamasına getirdi.
İBRAHİM YALDIZ - ŞENER TOKTAŞ - Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan terör olayları, dağcılık faaliyetlerini bitirme aşamasına getirdi.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Süphan Doğa Sporları Kulübü Derneği (Süphan-Dosd) Başkanı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Bitlis İl Temsilcisi Adem Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bölgede yaşanan terör olaylarından dolayı, Adilcevaz'da bulunan Türkiye'nin 3'üncü yüksek dağı Süphan'a tırmanışlar iptal edildi" dedi.
Olayların son bulmasını ve bir an önce Çözüm Süreci'nin devam etmesini istediklerini ifade eden Gül, şöyle konuştu:
"15 yıldır bölgemizde doğa sporlarıyla ilgileniyorum. 15 yıllık birikimimiz son olaylardan dolayı yerle bir oldu. İnsanlarımız bir belirsizliğe ve umutsuzluğa doğru yürüyor. Bölgenin kalkınması için ciddi emek ve gayret sarf ettik. Amaçsız bir savaş uğruna çalışmalarımız yerle bir oldu. İnsanlarımız şu anda perişan ne yapacaklarını bilmiyor. Süphan Dağı, bölge insanı ve sayemizde ekonomik açıdan belli bir noktaya geldi. Yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce grubu ağırlıyorduk. Bu da il ve ilçe ekonomisine ciddi katkı sunuyordu."
Avrupa'daki ileri ve gelişmiş toplumlar gibi huzur içinde yaşamak istediklerini belirten Gül, tırmanma faaliyetlerini gerçekleştiremedikleri gibi ilçenin dışına dahi çıkmaya tereddüt ettiklerini söyledi.
Gül, "Herkesi barışa davet ediyoruz. Bizler de toplum olarak bu bilinçteyiz. Artık ülkemizin, ilimizin ve ilçemizin geleceği için lütfen 'barış' diyelim. Her adımımız barış olsun" diye konuştu.
"20 grup rezervasyonlarını iptal etti"
Bölgede terör olaylarının başlamasıyla, 20 grubun rezervasyonlarını iptal ettiğini ve Süphan Dağına tırmanamadığını aktaran Gül, grubu Niğde Ala Dağları ve Rize'de Kaçkar Dağı'na götürmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Sporcuların bölgenin güzelliklerini görmek ve tanımak istediğini vurgulayan Gül, "Ne yazık ki bölge umutsuz bırakılmıştır. Biz de burada bir aktör olduk. Güzel tanıtımlar yaptık. Fakat bu olaylar yine olumsuz etkiledi. Çözüm Süreci'nde insanlar bölgeye tereddütsüz geliyordu. Bu olaylar son bulursa, aynı azimle bölgemizin ve insanımızın kalkınması için her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
"Tırmanış yasağı kalkmalı"
Süphan Dağı'na getirilen tırmanış yasağının bir an önce kaldırılmasını isteyen Gül, yasağın kalkmasıyla bölgenin yeniden canlanması için gruplar getireceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bu yasağın kalması ve insanların bir an önce işine dönmesini istiyoruz. Derneğimizde 50 üyemiz var. Aktif 20 sporcumuz bulunuyor. Bu bölgede kendi ekmeğini kazanan Ağrı, Süphan ve Nemrut dağlarını anlatan üniversiteli rehberimiz var. Bu yasakla öğrenciler harçlıklarından oldu. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Ülke genelindeki kamplara gidebiliyoruz ve diğer dağlara tırmanıyoruz. Tek çözüm barışın gelmesi ve savaşın bitmesidir."