Terör Eylemleri Turizmi Etkiliyor"
Terör örgütü PKK'nın son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki eylemleri çözüm sürecinin etkisiyle bölgede hızla büyüyen turizm sektörünü olumsuz etkiledi Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Polatoğlu: "Turlarını ileri bir tarihe erteleyenler olduğu gibi parasını geri isteyenler de var"
ALİ RIZA KARASU - Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, terör örgütü PKK'nın son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki eylemlerinin çözüm sürecinin etkisiyle bölgede hızla büyüyen turizm sektörünü etkilediğini söyledi.
Polatoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin turizmde büyük bir ivme kazandığını belirtti. Bu dönemde GAP turlarına ilginin ciddi oranda artığını hatırlatan Polatoğlu, "İki yıl önce sıfıra yakın olan GAP turları yüzde binler oranında arttı. Geçen yıl sigortası yapılarak bölgeye 450 tur gerçekleştirildi. Bu yıl ocak ayından mayıs sonuna kadar GAP'a 300'ün üzerinde tur yapıldı. Bunlar resmi turlar. Bu tür olumsuzlurlar yaşanmazsa yıl sonuna kadar sayı bini bulur" diye konuştu.
Bingöl-Diyarbakır karayolu ve bölgeden gelen eylem haberlerinin tur iptallerini beraberinde getirdiğini ifade eden Polatoğlu, "Turlarını ileri bir tarihe erteleyenler olduğu gibi parasını geri isteyenler de var. 1 haftadan bu yana bölgeye turlar düzenlenmiyor" dedi.
-"Etkileri Sonbahar'da görülür"
Jolly Tur Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe de turizmin bölge için büyük bir gelir kapısı olmaya başladığını söyledi.
Gökçe, "Geçen yıl 100 otobüs turist gezdirdik, bu yıl bin 500 otobüse çıktı. Haftada 10 otobüs turist gezdirirken şimdi 1'e düştü. Bu düşüş birazda sıcakların etkisiyle sezonun kapanmasından kaynaklanıyor. Basına yansıdığı kadar bölgede büyük olaylar yaşanmıyor" dedi.
"GAP" adı altında yapılan kültür turlarının gerçekleştirildiği güzergahlarda her hangi bir olayın yaşanmadığına işaret eden Gökçe, son dönemlerde yaşanan olayların etkisinin eylül-ekim aylarında daha net ortaya çıkacağını dile getirdi.
- Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa en gözde şehirler
Turizmin bölge ekonomisine ciddi katkı sağladığını anlatan Gökçe, en fazla Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa'ya turlar düzenlendiğini bildirdi.
Turist sayısındaki artışla birlikte otel ve restoran başta olmak üzere turistik tesis yatırımlarının da her geçen gün arttığını vurgulayan Gökçe, "Bu bölgeye gelen turist iyi para harcıyor. Hem hediyelik eşya alıyor hem de yeme içmeye ciddi para harcıyor. Mardin'de Barselona'ya gidiş geliş fiyatına kahve içiliyor. Kahveyi 10 liraya içen öğle yemeğini 50 liraya yiyen turiste işletmeler sahip çıkıyor. Gelenleri misafirleri olarak gördükleri için en ufak bir olumsuzlukta seferber oluyorlar" şeklinde konuştu. - İzmir