Terk Ettikleri Köylerinde Bir Araya Geliyorlar
Kökenleri Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Sarıhacılar köyü olup, yurdun değişik yerlerine dağılan köylüler, 12 yıldan beri yılda bir kez toplanarak özlem gideriyorlar.
Kökenleri Antalya'nın Akseki ilçesine bağlı Sarıhacılar köyü olup, yurdun değişik yerlerine dağılan köylüler, 12 yıldan beri yılda bir kez toplanarak özlem gideriyorlar.
Sarıhacılar Köyü Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği ile köy muhtarlığının birlikte düzenlediği Sılayı Rahim (akrabaların birbirleriyle ilişkilerini sürdürmeleri) etkinliği dolayısıyla başta İstanbul olmak üzere, yaşadıkları büyük kentlerden köylerine gelen Sarıhacılar köylüleri, köylerinden geçen tarihi ipek yolunda gezinti yaptılar, ÇEKÜL Vakfı'nın projesi kapsamında restore edilen atalarından kalan evleri gezdiler. Büyük kentlerde doğan çocuklar da anne-babalarının, dedelerinin doğup büyüdüğü toprakları ilk kez görme fırsatı buldu. Sarıhacılar Köyü Kültür ve Turizm Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Can, İstanbul'da yaşadığını, anne-babasının Sarıhacılar köyünde doğduğunu söyledi. Bu yıl sılayı rahim toplantısınının12'sini gerçekleştirdiklerini belirten Can, "İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan hemşehrilerin bir araya gelerek tanışma fırsatı bulduk. Aksekili hemşehrilerimizin köylerinde bir müze kurmak için çalışmalara başladık. Her sene 20 binden fazla yerli ve yabancı turist köyümüzü ziyaret ediyor. Bundan sonra müze nedeniyle köyümüze ziyaretler artacak" dedi.
Can şöyle devam etti:
"Annem ve babam bu köyde 20 yıl yaşamışlar. Daha sonra İstanbul'a gitmişler. Adeta terk edilen köyümüzde halen 20-25 kişi yaşıyor. Köyle ilgisi devam eden insanların bir araya gelmesine vesile olacak şekilde senede bir defa da olsa toplantı tertip ediyoruz. Bu toplantı vesilesi ile bir araya geliyoruz. Böylece birbirimizle görüşme, özlem giderme olanağı buluyoruz. Belki kimse bundan sonra burada yaşamayı düşünmeyecek ama bu toplantılar bu yıkık dökük evlerin tekrar ayağa kaldırılması içinde şevk ve bir heyecan vesilesi olacaktır. Bütün hedefimiz budur. İnşallah zaman içerisinde bu hedeflerimizi adım, adım gerçekleştiririz" dedi.
Sarıhacılar Köyü Muhtarı Mahmut Karahan da, 12'ci kez bu buluşmayı düzenlediklerini, bu sayede yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Sılayı Rahim buluşmasında köyün sorunları hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını belirten Karahan, Sarıhacılar'ın yaklaşık 800 yıllık bir köy olduğunu anlattı. Karahan, "Geçmişte 150 hanenin yaşadığı köyümüzde geçmişin izlerini kaybetmemek için ÇEKÜL Vakfı ile evleri restore ediyoruz. Bu sayede köyümüzü turistler de ziyaret etmeye başladı" dedi.
İzmir'den dedesinin yaşadığı köye gelen 8 yaşındaki Faruk Eren Daldal, İzmir'de yaşadıklarını ve senede bir kere dedesinin köyüne geldiklerini belirterek, buraya gelmekten çok mutlu olduğunu söyledi. Köyde buluşan köylüler tarihi Sarıhacılar camisinde mevlit ve kuranı kerim okundu. Misafirlere pilav ve kavurma, ayran, tatlı ikram edildi. - ANTALYA