Haberler

Temacılar Malkara'da 'Çevre Sorunları' Paneli Düzenledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Yaylagöne Mahallesi’nde, TEMA Malkara Gönüllü Temsilciği tarafından ’Çevresel Sorunlar’ paneli düzenlendi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Yaylagöne Mahallesi'nde, TEMA Malkara Gönüllü Temsilciği tarafından 'Çevresel Sorunlar' paneli düzenlendi.

Panele, TEMA Malkara Gönüllü Temsilcileri Hasan Akçay, Nazmi Tunca, Salih Kirez, Hüseyin Yontar, Barış Akçay, Yaylagöne Muhtarı Akgül Öztürk ve vatandaşlar katıldı.

Panelde, toprak kirliliğine değinen TEMA Temsilci Hasan Akçay, topraktaki kirlenmenin başlıca kaynağının kentsel ve endüstriyel atıklar, tarım ilaçları ve yapay gübreler olduğunu söyledi. Hiç işlem görmeden olduğu gibi atılan kentsel ve endüstriyel atıkların, toprağı, bitki örtu"su"nu" ve diğer canlıları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Akçay, "Ayrıca bu tu"r atıkların ayrışmasıyla ortaya çıkan zararlı maddeler yeraltı sularına karışarak, hem su rezervlerini hem de diğer arazilerdeki toprakları kirletirler. Bu tür atıklardan olan plastik, naylon, lastik gibi katı atıklar, toprak içinde çu"ru"yebilmeleri çok zor olduğundan kirlilik uzun su"re toprakta kalır. Sıvı atıklar ise arıtılmazlarsa toprağı ve taban suyunu kirletirler. Toprak için tehlikeli bir diğer atık da, fabrikaların bacalarından çıkan zehirli gazlardır. Bu gazlar zamanla havada yoğunlaşır, ve yağışlarla birlikte toprağa du"şer. Böylece oluşan asit yağmurları hem toprak organizmalarına zarar verir, hem de toprağı kirletir. Bu yolla toprakta biriken demir, kurşun çinko, bakır, nikel, kadmiyum, kobalt gibi ağır metaller toprağın kimyasal yapısını bozar ve toprak canlılarını zehirler" dedi.

Erozyon konusunda bilgi veren Nazmi Tunca ise, "Erozyon, toprak aşınımı anlamına gelir. Başlıca nedeni, toprağı koruyan bitki örtüsünün yok olmasıdır. Erozyon, her ne kadar doğal koşullarda da meydana gelebilirse de, günümüzde daha çok insanların doğal kaynakları sömürmesi ve doğal koruyucu olan bitkisel örtüsünü ortadan kaldırması sonucu oluşur. Bunlardan ilkine doğal erozyon, ikincisine ise hızlandırılmış erozyon denir. Birim zamanda, yeni oluşan toprak miktarı kadar, toprak taşınması varsa bunun için doğal erozyon denir. Toprak taşınması, oluşumdan daha fazlaysa, bu aktif yani hızlandırılmış erozyon olduğunu gösterir" ifadelerini kaydetti.

Vatandaşlar, panelin doğanın ve çevrenin korunması açısından son derece yararlı olduğunu söyledi. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close