Haberler

Tema Vakfı Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ülger: "İklim Değişikliği Büyük Tehdit"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TEMA Vakfı Tekirdağ’a bağlı Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, Çevre Haftası kapsamında yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin denize kıyısı olan bütün ülkeler için tehdit anlamına geldiğini ifade etti.

TEMA Vakfı Tekirdağ'a bağlı Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, Çevre Haftası kapsamında yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin denize kıyısı olan bütün ülkeler için tehdit anlamına geldiğini ifade etti.

TEMA Vakfı Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, atmosferdeki karbondioksit miktarının, son 800 bin yıldır gelmediği bir düzeye ulaştığına dikkat çekti. Değişen iklimlerin dünyadaki tüm ekosistemleri ve medeniyeti etkilediğini dike getiren Ülger, "Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesi ile deniz seviyesi yükseliyor. Gerçekleşen kuraklık, sel, fırtına gibi aşırı hava olayları, Türkiye sahil olmak üzere birçok ülkeyi ciddi şekilde etkiliyor" açıklamalarında bulundu.

2013 Dünya Afet Raporuna göre en fazla ölümün siklon, sel ve su baskınlarında yaşandığını kaydeden Ülger, "Bu olaylarda yaklaşık 2 milyon insan mağdur oldu. Ülkemizde, başta kuraklık ve seller olmak üzere meteorolojik ve hidrolojik afetler oldukça sık meydana geliyor. Ciddi can ve mal kayıplarına yol açıyor. 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan çalışmaya göre, Türkiye'de insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olarak sadece büyük şehirlerde meydana gelen sel hasarlarının neden olduğu maddi kayıplar, depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaştı. Sadece yıldırımların yol açtığı can kaybı sayısı son iki yılda yüzlerce kişiye ulaştı" dedi.

"HAREKETE GEÇMEMİZ GEREKİYOR"

Deniz seviyesindeki artışın, Türkiye'nin kıyı şeridindeki şehirleri tehdit etmesinin beklendiği söyleyen Ülger, "Türkiye'nin içinde olduğu bölge içi yapılan öngörüler, iklim değişikliklerine bağlı olarak artacak kuraklıklara, su varlığının azalmasına ve ani yağışlarla gelebilecek sellere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de gösteriyor. İklim değişikliği ile mücadele etmek için hala zamanımız varken harekete geçmemiz gerekiyor. TEMA Vakfı, acilen fosil yakıta bağımlı hayat tarzlarımızı değiştirmemiz gerektiğinin altını çiziyor ve meralar, ormanlar, denizler, nehirler gibi atmosfere salınan karbondioksiti tutacak yutak alanları korumamız gerektiğini belirtiyor" açıklamalarında bulundu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close