Tema'dan "Dünya Su Günü" Açıklaması
TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, "Su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye’de suya dair mevcut 40’ı aşkın yasal düzenlemeyi toparlayacak bir yasaya ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, "Su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye'de suya dair mevcut 40'ı aşkın yasal düzenlemeyi toparlayacak bir yasaya ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yapan TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, insanın doğanın bir parçası olduğunu söyleyerek, 22 Mart Dünya Su Günü'nü kutladıklarını söyledi. Sönmez, "Dünya Ormancılık Günü Avrupa Tarım Federasyonu (CEA) ve Gıda Tarım Organizasyonu (FAO) kanalı ile; kuzey yarım kürede ilkbaharın, güney yarım kürede sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart'ta, Dünya Su Günü ise Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 22 Mart'ta kutlanıyor. TEMA Vakfı olarak, Dünya Ormancılık ve Su Günü'nü kutlarken, insanın doğanın parçası olduğunun altını çizmek istiyoruz. Ağacın gölgesi, suyun sesi olmadan insanın da var olamayacağını hatırlanmasını istiyoruz. Özellikle, su varlığımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için Türkiye'de suya dair mevcut 40'ı aşkın yasal düzenlemeyi toparlayacak bir çerçeve yasasına ihtiyaç duyuyoruz. Türkiye'de insanın parçası olduğu üstün eko sistemin yararını koruyacak nitelikteki Su Yasa Taslağı'nın gerekliliğinin bir kez daha altını çiziyoruz" diye konuştu.
Büyük şehirlerin bazılarının içme sularını ormanlardan sağladığını söyleyen TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, "Dünya üzerindeki toplam su akışının yüzde 60'ı dünya karasal alanının yüzde 30'unu oluşturan ormanlardan sağlanıyor. Dünyadaki büyük şehirlerin bazıları içme sularının büyük bir bölümünü ormanlık bölgelerden sağlıyor. Ormanların suya en büyük katkısı, sağladığı su miktarının yanında suyun kalitesini koruması olarak öne çıkıyor. Ormanlar tortulaşma kaynaklı düşük su kalitesi sorununu en aza indirgiyor. Ayrıca suya bağlı olarak ortaya çıkan arazi kaymaları ile sel ve taşkınların oluşmasını, çölleşme ve tuzlanmayı engelliyor. Yamaçlarda ve eğimli alanlarda doğal barikat görevi görüyor, su kaynaklarını ve yataklarını koruyor" şeklinde konuştu. - SAMSUN