Tel Kırma Sanatını Öğrenmek İçin Kosova'dan Geldiler
Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Şabani: "Bartın’da 4 gün boyunca bu sanatı öğrenerek, Kosova’daki kadınlara da öğretmeyi hedefliyoruz" Kosovalı esnaf Berişa: "İnşallah ben de bu sanatı öğrenip ülkemde kendim için gelir kapısı açmış olacağım"
SELİM BOSTANCI - Bartın'ın 300 yıllık geleneksel el sanatı tel kırmayı öğrenmek için Kosova'dan kente gelen 30 kadın 4 gün boyunca kurs görecek.
Kosova Kadınlar Yardımlaşma Derneği Başkanı Maide Şabani, AA muhabirine, yaklaşık 300 üyeleri bulunan derneklerince ülkelerinde çeşitli el sanatları kursları açtıklarını, bu sayede kadınların kültürlerini öğrenmelerinin yanı sıra ek gelir elde etme imkanı bulduklarını söyledi.
Bartın Belediyesinin davetlisi olarak kente gelerek, 17. yüzyıldan bu yana yörenin önemli el sanatlarından tel kırmayı öğrenmek istediklerini aktaran Şabani, şöyle konuştu:
"İnternette ve çeşitli fuarlarda gördüğümüz tel kırma işinin Bartın'a özgü orijinal ve güzel işleme sanatı olduğunu biliyorduk ve ilgi duyuyorduk. Bunun için ülkemizden buraya gelerek Bartın El Sanatları Derneğine üye kadınlardan bu sanatı öğrenmeye başladık. Bartın'da 4 gün boyunca bu sanatı öğrenerek, Kosova'daki kadınlara da öğretmeyi hedefliyoruz. Buraya gelen kadınlarımız, bu sanata oldukça ilgili. Ayrıca oldukça zor bu işin el emeğinin fazla olması nedeniyle gelir getirici yanı da fazla. Bu sayede ülkemizdeki kadınların da bu sanatı öğrenip, ortaya çıkardıkları eserleri satarak önemli gelir elde edeceğine inanıyoruz. Bize bu imkanı sağlayan ilgililere teşekkür ediyoruz."
Kosova'dan tel kırma sanatını öğrenmeye gelen Belgin Berişa (49) da ülkesinde çanta, ayakkabı gibi ürünlerin yanı sıra çeşitli el işi aksesuar ürünleri sattığını kaydetti.
Dernekte sergilenen çalışmalardan hayranlık duyduğunu ifade eden Berişa, "İnşallah ben de bu sanatı öğrenip ülkemde kendim için gelir kapısı açmış olacağım" diye konuştu.
Bartın Tel Kırma Derneği Başkanı Işıl Bakla da kentte 17. yüzyıldan bu yana yapılan tel kırmanın, tül üzerine perde, yastık, karyola, masa ve sehpa örtüsünün yanı sıra şal, fular, çanta, terlik, ayakkabı, kemer, kravat, damat kuşağı, gelinlik, kınalık ve elbise olarak işlendiğini dile getirdi.
Yüzyıllardır genç kızların çeyizleri arasında vazgeçilmez el sanatı konumunda yer alan sanatın, genellikle siyah ve kırmızı kumaş ya da tülün kasnağa gerilerek özel iğneyle telin kırılıp işlenmesi sayesinde oluşturulduğunu aktaran Bakla, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Tel kırma işinde gül, lale, karanfil, asma yaprağı, gül yaprağı, yaprak motifleri, sinek, bal arısı, kelebek, örümcek, baklava gibi motifler kullanılmaktadır. Ortada harcanan müthiş emek var. Yöresel ürün artık ülke genelinde iyi şekilde tanınıyor. Bunda tel kırma şalı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, 2004'de NATO Zirvesi dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret eden Eski ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush'a hediye etmesinin büyük payı var. Katıldığımız yurt içi ve dışındaki fuar ve festivallerde de insanların büyük ilgisini çeken tel kırmalar, ev hanımlarının aile bütçesine katkı vermesini de sağlıyor.
Ürünler, 30 ile 2-3 bin lira arasındaki fiyatlardan alıcı buluyor. Bartın'a özgü ve 2010'da Türk Patent Enstitüsü tarafından "Bartın Tel Kırma İşi" adıyla tescillenen tel kırma sanatının ülkenin birçok ilinde açılan kurslarla öğretildiğini biliyoruz. Ülkemizde tanınan bu sanatı yurt dışındaki insanların da öğrenmek istemesi bizi mutlu ediyor. Umarım, buraya gelen Kosovalı kadınlar bu işi öğrenir ve ülkelerin de yayılmasına vesile olur." - Bartın