Tekirdağ'ın Kültürü Masaya Yatırıldı
Tekirdağ’ın kültürü, ’Tekirdağ Şehir Kültür Sempozyumu’nda masaya yatırıldı.
Tekirdağ'ın kültürü, ' Tekirdağ Şehir Kültür Sempozyumu'nda masaya yatırıldı. Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, şehirlerin sahip oldukları kültür varlıklarıyla tanındıklarını söyledi.
Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği'nce, 'Tekirdağ Şehir Kültür Sempozyumu' düzenledi. Sempozyuma Vali Enver Salihoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Namık Kemal Üniversitesi'nden akademisyenler katıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantının ilk oturumunda Tekirdağ'ın kültürel değerleri, tarihi evleri, konakları, mekansal planlaması konuşuldu.
Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Dernek Başkanı Hüseyin Bayol, programın açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumun amacının kültürel mirası koruma bilincinin oluşmasını sağlamak olduğunu belirtti.
Tekirdağ kültürünü topluma kazandırmak istediklerini dile getiren Bayol, "Binlerce yıl evvelinden anlatıla gelen sonsuz geleceği daha iyi görebilmemizin sağlanmasını, yapılan kültürel etkinliklere katılım alışkanlığının sağlanmasını yani bir bütün olarak Tekirdağ şehir kültürünü toplumumuza kazandırmak istiyoruz. Tekirdağ halkı, kendine güvenen, nezaket, saygı, görgü gibi kurallara son derece bağlı olup, medeniyet, şehir, kültür kalite gibi kavramların da yaşanmasını, içselleştirilmesini ve gerektiği gibi yaşamayı arzu etmektedir. Şehirler sahip oldukları kültür varlıklarıyla tanınırlar. Tarihi eserlere ve binalara bakarak da bir şehrin izdüşümünü görmek mümkündür. Kültürel mirasın farkında olan toplumlar, kültürel zenginliklerini korudukları gibi ait oldukları mekanları da gözeterek geleceğe aktarma bilinci gelişmiş kişilerden oluşmaktadır. Bir 'dünya şehri' olma yolundaki Tekirdağ'ımız köftesiyle, peynir helvasıyla, bağlarıyla, karpuz ve kavunu ile tanınıyor olsa da, uluslararası sembolleşmiş, evrensel boyut taşıyan tarihsel ve kültürel değerlerimiz de insanlığı hizmetine sunulmalıdır. Yaptığımız ve bundan sonra yapacağımız çalışmalarla Tekirdağ'ın bilgi envanteri tutulmuş ve kayıt altına alınarak gelecek nesillere teslim edilmiş olunacaktır" ifadelerini kullandı.
Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın konuşmalarının ardından Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Ensar Nişancı konuşmasını yaptı.
"ESKİ EVLERİN YERİNE OTOPARK YAPILDI"
Toplantının birinci oturumunda Araştırmacı-Yazar Mehmet Saim Serez 'Tekirdağ'ın Eski Evleri ve Konakları'nı anlattı. Serez, eski konakların ve evlerin çoğunun bir fotoğrafının bile alınmadan yıkıldığını, birçoğunun yerine de otopark yapıldığını söyledi.
NKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Kiper'in, 'Tekirdağ'ın Mekansal Planlamasındaki Değişim ve Kent Kimliğine Yansımaları' sunumunun ardından NKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cafer Ulu 'Kent Araştırmalarında Salnamelerin Önemi ve Tekirdağ Salnameleri' adlı sunumunu yaptı. Tekirdağ'da yazılmış binlerce sayfayı bulan salnamelere değinen Ulu, çalışmalarının devam ettiğini ve bu çalışmaları kitaplaştıracaklarını söyledi.
'Tekirdağ Tarım Kültürü, Trakya'da Şehirli Çiftçiler'i anlatan Yard. Doç. Dr. Günay Güngör, "Tekirdağ'daki çiftçilerin çoğu, şehir merkezlerinde yaşıyorlar, köylerinde oturanların oranı çok az. Bunların çoğunu da yaşlılar oluşturuyor" dedi. - TEKİRDAĞ