Tekirdağ 1. Amatör Futbol Ligi'ndeki Şike İddiası
Birinci Amatör Futbol Ligi'nde oynanan, Süper Amatör Lig'e yükselme yolundaki önemli maçta, geçen sezon, rakibi Kumbağspor'un bazı oyuncularına, şike karşılığı para ödediği iddiasıyla küme düşürülen Karadeniz Gençlikspor'un yönetim kurulu üyesi Turgay Tarhanacı, kulüplerinin haksız yere cezalandırıldığını öne sürdü.
Birinci Amatör Futbol Ligi'nde oynanan, Süper Amatör Lig'e yükselme yolundaki önemli maçta, geçen sezon, rakibi Kumbağspor'un bazı oyuncularına, şike karşılığı para ödediği iddiasıyla küme düşürülen Karadeniz Gençlikspor'un yönetim kurulu üyesi Turgay Tarhanacı, kulüplerinin haksız yere cezalandırıldığını öne sürdü.
Rakibini 4-0 yenerek Süper Amatör Lig'e çıkma hakkını elde eden Karadeniz Gençlikspor, şike yaptığı gerekçesiyle Amatör Futbol Disiplin Kurulu (AFDK) tarafından verilen ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu tarafından 2 Ocak'taki kararla onanan küme düşme cezasının yeterli inceleme yapılmadan verilmesinden şikayetçi.
Tarhanacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ocak 2014'te oynadıkları maçı haklı olarak kazandıklarını ancak takımın, şike yapmadıkları halde haksız yere suçlandığını ileri sürdü.
AFDK ve TFF Tahkim Kurulu'nun olayla ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapmadan karar verdiğini savunan Tarhanacı, "Resmen 2 lig birden düşürüldük. Süper Amatör Lig'den 2. Amatör Lig'e düşürüldük. Biz hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Mahkeme devam ediyor. Bunun sonucunda aklanacağımıza inanıyoruz. Adalet neyse onun tecelli etmesini istiyoruz biz. Gerçek adaletin tecelli etmesini istiyoruz" dedi.
Tarhanacı, takımlarının şike karşılığı para ödediği ve oyunda yeterli performans göstermediği iddia edilen sporcunun, oyun sırasında sakatlandığını ve sağlık görevlisinin kararıyla oyundan çıkarıldığını anımsattı.
Kumbağspor'un topçusunun daha önce sakatlandığı yerden rahatsızlandığını ifade eden Tarhanacı, şöyle devam etti:
"Sağlıkçı sahaya girerek topçunun ayağının üzerine basamadığını görüyor. Sağlıkçının ifadelerinde de var bu. Biz hatta futbol federasyonuna itirazda bulunduğumuzda tahkim kuruluna sağlıkçıyı da götürdük dinlemediler. Sağlıkçı ifadelerinde diyor ki, 'Değiştirilmesini ben istedim. Futbolcu veya genel yönetimden ya da başkası söylemedi. Bu benim inisiyatifimde çünkü futbolcu futbol oynayacak pozisyonda değildi. sağlık durumu buna elverişli değildi'. O yüzden sağlıkçı bunun değiştirilmesini söyledi, onlar da değiştirdi. Bizim ne gibi bir bağlantımız olabilir."
"Olay tekrar geniş kapsamlı olarak araştırılsın"
Tarhanacı, maçtaki görevli gözlemcilerin ya da hakemlerin oyunda herhangi bir şüpheli durumun yaşandığı ile ilgili bir iddiada bulunmadığını, sadece karşı takımın bazı sporcularının iddiası üzerine suçlandıklarını savundu. Olayın tekrar değerlendirmeye alınmasını, geniş çaplı bir şekilde değerlendirilmesini isteyen Tarhanacı, şunları kaydetti:
"Bu işle ilgili kim varsa hepsinin tek tek ifadesi alınarak gerçek ve doğru neyse onun ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Varsa böyle bir şey biz cezamızı çekmeye razıyız. Zaten cezalandırılıyoruz ama adalet neyse onu yerine getirmeliler. Biz TFF Tahkim Kuruluna gittik, oraya olayla ilgili olarak 5 kişi götürdük sadece bir kişinin ifadesini aldılar. Sağlıkçının ifadesini almadılar, hocamızı götürdük ifadesini almadılar. Taraflı olduklarını düşünüyoruz. Burada hakem diyor ki 'Maçı ben yönettim, olumsuz ve şüpheli bir şey yok. Yanlış bir olay yok. Gayet güzel bir maçtı. Hakkıyla Karadeniz Gençlikspor kazandı'. Gözlemci de bunu söylüyor. Amatör Futbol Federasyon Başkanı Mehmet Kaya maçı izliyor, o da aynı şeyi söylüyor. Bunların hiçbirine itimat edilmiyor, sadece karşı takımın futbolcusunun sözleri üzerine suçlanıyoruz."
Kumbağspor Kulübü Başkanı Uğur Işık ise rakipleri Karadeniz Gençlikspor'un, bazı oyuncularına şike karşılığı para ödediğini kanıtladıklarını ancak yargı sürecinin gecikmesinden dolayı mağdur olduklarını ileri sürmüştü.