Taysad'ın 34. Olağan Genel Kurulu
(TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, "Bizim sektörümüzle ilgili 2023 yılında 75 milyar dolarlık bir hedef var."
Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği
(TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya, "Bizim sektörümüzle ilgili 2023 yılında 75 milyar dolarlık bir hedef var. Eğer bu hedefe ulaşacaksak büyük yatırımların Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Biz, yerli marka ve araç konusunda çalışmaya hazırız" dedi.
TAYSAD'ın 34. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Kaya, Türkiye genelinde geçen yıl 1 milyon 260 bin araç üretildiğini, otomotiv sanayinin 20,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bu ihracatın 9 milyarlık kısmını yan sanayinin yaptığını, ayrıca 800 bin araç ihraç edildiğini kaydetti.
Kaya, bu faaliyetlerin son 6 yıllık değerlendirmesinde otomotiv sektörünün şampiyon olduğunu ifade ederek, dünyada da 2010 yılında 78 milyon, geçen yıl 80,7 milyon araç üretildiğini söyledi.
Bu üretimlerin, özellikle Çin ve Rusya'da gerçekleştirildiğini anlatan Kaya, şunları aktardı:
"2011 yılı hedefimiz 30 Ar-Ge merkeziydi 37'ye ulaştık. Ana sanayimizinde 10 Ar-Ge merkezi var. Türkiye'nin Ar-Ge merkez sanayisinin yüzde 41'ini otomotiv sanayisi oluşturuyor. Son günlerde Cenevre'deki fuarda TAYSAD üyesi olan firmamız tarafından dizayn edilen araç dünyaya tanıtıldı. TAYSAD olarak dünyaya açılmaya çalıştık. Almanya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde var olmaya gayret ediyoruz. Yan sanayimizi küresele açmak istiyorduk ve bunda büyük başarı kaydedildi. 2012 yılında TAYSAD Almanya olarak, 10 firmamızı 10 Alman firmamızla bir araya getireceğiz. Hindistan, Çin ve ABD'de de yeni temsilcilikler açacağız. Çinde yatırım yapan yan sanayicimiz var. Rusya'da fabrika kuran üyemiz var. 2012 ve 2013 yıllarında bu merkezleri devreye sokmak istiyoruz."
Kaya, bu yıl 1,2 milyon üretim ve 22 milyar dolarlık ihracat öngördüklerini belirterek, "Rusya ve Brezilya'da yüksek gümrük duvarlarıyla karşılaşıyoruz. Bu sorun aşıldığı takdir de bugünkü ihracatı belki 50 katına çıkarız. Benzer araçlar üretiliyor, niye biz orada olmayalım- Buna çözüm istiyoruz" dedi.
Celal Kaya, 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar olduğunu anımsatarak,
"Bizim sektörümüzle ilgili 2023 yılında 75 milyar dolarlık bir hedef var. Eğer bu hedefe ulaşacaksak büyük yatırımların Türkiye'ye gelmesi gerekiyor. Biz, yerli marka ve araç konusunda çalışmaya hazırız. TOFAŞ'ın alt yapısı çok büyük, yakın zamanda kendilerinden açıklama bekliyoruz. Renault'tan açıklama bekliyoruz" diye konuştu.
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de sanayinin yeni bir rekora ulaştığını, Türkiye'de otomotiv sektörünün birinci ihracatçı sektör olarak başarısını devam ettirdiğini belirterek, "Otomotiv ana ve yan sanayinin başarısını kutluyoruz. Ben de ortak çalışmaları sürdürmeye hazır olduğumuzu söylüyorum. 2023 hedefleri için teşvikler ve Ar-Ge kapsamının çok farklı şekilde ele alınıp, bunun sanayi ile desteklenmesi gerekiyor" dedi.
Genel Kurul'da, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e bugüne kadar sanayi sektörüne yaptığı katkılardan dolayı plaket sunuldu.
Daha sonra, "Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım", "İhracat" ve
"Eğitim' konularında başarılı TAYSAD üyelerine ödül, Ar-Ge Merkezi unvanına sahip otomotiv yan sanayi firmalarına ise tebrik plaketi verildi.
-Yeni Başkan Mehmet Dudaroğlu oldu-
Bu arada Genel Kurul'da TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanlığına Mehmet Dudaroğlu seçilirken, Dudaroğlu rahatsızlığı nedeniyle Genel Kurul'a katılamadı.
TAYSAD'ın yeni yönetim kurulu üyeleri de şu isimlerden oluştu:
"Alper Kanca, Mustafa Zaim, Mustafa Alaca, Gökhan Tunçdöken, Aptullah Saner, Neslihan Küçükoğlu, Hayri Kaya, Bekir Girgin, Tarık Öğüt ve Sinan Akın"
Öte yandan toplantıya, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ve otomotiv sanayi temsilcileri katıldı.
- KOCAELİ